Мобилно меню

Майка на 1-годишно дете остава в ареста за разпространение на наркотици

26-годишната жена държала зелена тревиста маса и везна в детската стая
Майка на 1-годишно дете остава в ареста за разпространение на наркотици

Апелативният съд потвърди определение на Варненския окръжен съд, с което е постановен арест за жена, обвинена в това, че държала с цел разпространение 4,1 грама марихуана и 0,29 грама метаамфетамини и че разпространила 0,07 грама метаамфетамин, съобщават от пресцентъра на съдебната институция.

Деянието е извършено в съучастие с друг обвиняем, и е в изпитателния срок на условно осъждане за идентично престъпление. 26-годишната Петя Ст. е била санкционирана за държане на наркотици и по друго дело. Тя обжалва първоинстанционното определение.

Адвокатът ѝ е на мнение, че жената няма трайни престъпни навици. Тя е самотна майка на 1-годишно дете, а това изисква особени грижи. Домашният арест ще ѝ позволи да ги полага. С тези доводи не се съгласи представителят на Апелативната прокуратура. Той смята, че с предходната условна присъда съдът е дал възможност на младата жена да избере пътя, по който да продължи, но тя е избрала грешния. Няма доказателства, че отново не би нарушила закона като осъществи същите деяния.

Апелативният съд прие за убедителни данните за съпричастността на Петя Ст. Те се извличат от показанията на множество свидетели – част от тях я търсели, за да си купуват наркотици, друга част са го правели, а трети са я виждали да осъществява престъпната дейност. От детската стая и коридора на жилището ѝ са иззети зелена тревиста маса и везна.

Реален е рискът при по-лека мярка обвиняемата да извърши престъпление. Тази опасност се извлича от интензитета на инкриминираната деятелност и предходното осъждане по две наказателни дела. Разглежданото сега престъпление е извършено в изпитателен срок, отчете още съдът.

Детето на обвиняемата не може да се тълкува като важна социална причина, изискваща по-лека мярка за неотклонение, тъй като разследваната дейност е извършвана от дома на обвиняемата. Част от предметите са открити в детската стая. Родителите и близки роднини на Петя Ст. биха могли да поемат грижите за детето, смята съдът.

При наличието на обосновано предположение за съпричастност и при становището, че единствено със задържане под стража може да се противодейства успешно на реалния риск от извършване на престъпление, Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение по отношение на 26-годишната жена.
Определението е окончателно.

2024 © Варна е

При полицейска спецакция: Задържаха трима наркодилъри

Нарушителите са заловени непосредствено след като са разпространили опиати на други двама варненци
При полицейска спецакция: Задържаха трима наркодилъри

Трима мъже на 45, 46 и 47 години са задържани преди дни, при специализирана полицейска операция по линия противодействие разпространението на наркотични вещества. Нарушителите са заловени непосредствено след като са разпространили опиати на други двама варненци.

При проведените процесуално-следствени действия на пет адреса и два автомобила ползвани от задържаните, криминалистите са намерили и иззели 50,33 г кокаин; 338,18 г хероин; 54,7 г метамфетамин; 1,73 г хашиш; електронни везни и сума от около 50 000 лева, в различна валута.

По случая е образувано досъдебно производство, под наблюдение на компетентната прокуратура.

2024 © Варна е