Мобилно меню

Министър Демерджиев във Варна: Българската граница не е била охранявана по-добре срещу мигранти от 10 години насам

За завишаване на наказанията за всички арестувани за каналджийство настоява вътрешният министър
Министър Демерджиев във Варна: Българската граница не е била охранявана по-добре срещу мигранти от 10 години насам
46

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев беше на посещение във Варна, където изслуша отчета на областната дирекция на МВР за дейността ѝ през изминалата година. Пред журналисти в морската столица вицепремиерът по обществен ред и сигурност категорично заяви позицията, че борбата с нелегалната миграция трябва да се превърне в национален приоритет и настоя за ангажираност на всички институции в страната ни за решаването на този проблем.  Той изрази и личната си позиция, че е необходимо завишаване на наказанията.

"Не може да се сключват споразумения с по пет месеца лишаване от свобода за човек, когото сме залавяли два пъти за каналджийство".

Тази седмица предстоят разговори за финансовата помощ, която България ще получи от Европейската комисия за охраната на границата, съобщи във Варна Демерджиев. По думите му, подкрепата ще бъде в безпрецедентни размери.  

"Няма държава в ЕС, с външна граница, на чиято територия да не проникват мигранти. Правим необходимото да не допускаме т.нар. вторична миграция - това е условие за приемането на страната ни в Шенген. В момента се справяме най-добре с този проблем, при положение че мигрантският натиск е несравним с този от предходните години. Българската граница не е била охранявана по-добре през последните 10 години, откакто съществува този проблем"

Министър Демерджиев подчерта, че за охрана на границата ни се влагат изключителни усилия и по думите му резултатите са добри. За сравнение посочи, че през 2021 г. в Бургас са образувани три досъдебни производства за „каналджийство“. За 2022 до февруари тази година броят им е 170.

"Очаквайте акции както по линия на изборите, така и по линия на "каналджийството". Операциите няма да спрат, докато аз съм министър"

Демерджиев заяви категоричната си позиция, че близкото присъствие на полицията до хората е и начинът за справяне с битовата престъпност.

2023 © Варна е

Задържаха извършителите на две взломни кражби

По случаите са образувани досъдебни производства
Задържаха извършителите на две взломни кражби
86

Служители на Четвърто РУ към ОД на МВР – Варна са разкрили и задържали извършителите на две взломни кражби в морския град.

В събота, няколко часа след подаване на сигнала, е задържан 26-годишен криминално проявен варненец, който, според първоначалната информация, проникнал в двора на къща в областния град, чрез срязване на оградната мрежа и е извършил кражба на 2 торби с гаечни ключове, отвертки, 4 автомобилни гуми с джанти и други вещи.  Образувано е досъдебно производство по случая.

Друга взломна кражба извършена в кв. „Аспарухово“ и станала дни по-рано, са разкрили полицаите от същото полицейско управление. 26-годишен варненец е проникнал в жилище, чрез взломяване на прозорец и е отнел бензинов трион, винтоверт, пистолет за горещ въздух, велосипед, куфар с инструменти, ъглошлайф и верижен трион. Инкриминираните вещи са намерени и приложени към образуваното досъдебно производство.

2023 © Варна е