Мобилно меню

Наркотици за близо 3 милиона лева са иззели варненските полицаи през 2023-та

Извършени са 36 телефонни измами, като 32 от тях за разкрити
Наркотици за близо 3 милиона лева са иззели варненските полицаи през 2023-та

Значителен спад в регистрираните грабежи от началото на 2023 г. в сравнение с предходните две години отбелязва „Криминална полиция“ към ОД на МВР - Варна. 

От началото на годината, до момента са неутрализирани четири групи, активно занимаващи се с разпространение на наркотични вещества. Установени са 4 лаборатории за производство на синтетични наркотици и 14 оранжерии за отглеждане на марихуана. Задържани са 86 лица от активния криминален контингент. Съгласно Постановление на Министерски съвет, за определяне цените на наркотичните вещества от 8 август 2023 г., общата стойност на иззетите наркотици е около 2 767 019 лв. Иззетото оборудване за отглеждане на растения от рода на конопа е на стойност над 350 000 лв.

Издирени и задържани са седемнадесет лица обявени на международно издирване във връзка с издадени Европейски заповеди за арест или издирвани по линия на „Интерпол“ с червен бюлетин, като десет от тях са български граждани и седем чужди граждани укриващи се на територията на област Варна. Един от издирените чужди граждани е влязъл в страната под чужда самоличност и е използвал неистински документи за самоличност. Други осем лица обявени на общодържавно издирване, също са били задържани. Едно от издирените лица се е укривало в продължение на девет години от изтърпяване на наказание „Лишаване от свобода“ и е издирвано от няколко ОДМВР в страната - по водени срещу него досъдебни производства. 

При провеждане на мероприятия по издирване на безследно изчезнали лица са събрани данни за лице, което е станало жертва на тежко криминално престъпление и е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.142а от НК. При проведени ОИМ и ПСД е намерен трупа на жертвата и задържан извършителят на деянието. Материалите незабавно са докладвани в РП-Варна и ОП-Варна, като досъдебното производство е преобразувано за престъпление по чл.115 от НК.

От извършения анализ за отчетният период – от началото на 2023 г., се наблюдава значителен спад на броя на регистрираните посегателства спрямо МПС. За това време са регистрирани 71 престъпления в сравнение с 2022 г., когато са били 143. Отчита се и значителен ръст при разкриваемостта, която е 43.24% в сравнение с 2022г., когато е била 34.79 %. В хода на проведените оперативни и явни мероприятия по разкриване на престъпления и профилактиране на специализираният контингент по линия посегателства спрямо МПС за първи път от 2000 г. насам, през месец септември 2023 г., на територията на ОД МВР Варна няма регистрирано нито едно престъпление по линия посегателство спрямо МПС.

През 2023 г. на територията на ОД МВР Варна са извършени 36 телефонни измами, като 32 от тях за разкрити. В процентно съотношения разкриваемостта при измамните обаждания възлиза на 89 %. При тези случаи са задържани общо 10 лица, имащи ролята на т. нар. „мулета“, чиято задача е била да транспортиран инкриминираните парични суми до авторите на престъпните схеми, т. нар. „въртачи“, които се намират на територията на Република Румъния. Паричните средства предмет на престъпление при телефонните измами извършени в гр. Варна и областта през текущата година, възлизат общо на сумата от около 470 000 лв.

От проведените оперативно-издирвателни мероприятия от служители на ОДМВР Варна са намерени и върнати парични средства възлизащи на сумата над 120 000 лв

Повишена ефективност на контролната дейност, отчитат варненските полицаи през отиващата си 2023 година. 

Служителите на реда от отдел „Охранителна полиция“ са проверили близо 340 000 лица и 243 500 пътни превозни средства, като при проверките са съставени над 20 000 акта за установени административни нарушения и над 230 000 фиша, най-много от които са нарушенията на „Закона за движение по пътищата“. Над 74 % от проверените лица са санкционирани за допуснати нарушения, като същевременно на нарушителите са връчени малко над 77 000 фишове и влезли в сила наказателни постановления. 

Полицаите от „Охранителна полиция“ са реагирали на близо 43 000 сигнала за извършени престъпления или правонарушения, съставени са близо 22 000 протокола за предупреждение по чл. 65 от ЗМВР. Охраняваните масови мероприятия са близо 1000, като в охраната на 117 от тях – спортни, политически, свързани с национални и религиозни празници, откриване на учебна година, абитуриентски балове и други са участвали полицейски служители от всички подразделения на ОДМВР Варна, поради големия мащаб на мероприятията.

2023 © Варна е

Стартира кампания "За къде пътуваш", насочена срещу трафика на хора

Основната цел на инициативата е да увеличи осведомеността и чувствителността на обществото за рисковете от трафик на хора и трудова експлоатация
Стартира кампания "За къде пътуваш", насочена срещу трафика на хора

Община Варна, съвместно с Националната и Местната комисии за борба с трафика на  хора започва ежегодната кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация „За къде пътуваш“. Инициативата ще се проведе в дните 15 април – 31 май 2024 г. Партньори в кампанията са също дирекция „Бюро по труда“ – Варна, Гранична полиция – Летище Варна и 12 варненски училища с разкрити училищни превантивни клубове, които участват със свои доброволци, съобщават от пресцентъра на Община Варна.

Основна цел на кампанията е да постигне широк обществен отзвук и информираност  за  проблемите, свързани с трафика на хора с цел трудова експлоатация. Инициативата „За къде пътуваш“ се стреми да увеличи осведомеността и чувствителността на обществото за рисковете от трафик и трудова експлоатация. В кампанията се търсят механизми за привличане вниманието на най-уязвимите в това отношение групи и предпазването им от злополучна трудова миграция. 

По време на инициативата доброволци от училищните превантивни клубове ще провеждат информационни сесии сред връстници.

2024 © Варна е