Мобилно меню

При полицейска спецакция: Задържаха трима наркодилъри

Нарушителите са заловени непосредствено след като са разпространили опиати на други двама варненци
При полицейска спецакция: Задържаха трима наркодилъри

Трима мъже на 45, 46 и 47 години са задържани преди дни, при специализирана полицейска операция по линия противодействие разпространението на наркотични вещества. Нарушителите са заловени непосредствено след като са разпространили опиати на други двама варненци.

При проведените процесуално-следствени действия на пет адреса и два автомобила ползвани от задържаните, криминалистите са намерили и иззели 50,33 г кокаин; 338,18 г хероин; 54,7 г метамфетамин; 1,73 г хашиш; електронни везни и сума от около 50 000 лева, в различна валута.

По случая е образувано досъдебно производство, под наблюдение на компетентната прокуратура.

2024 © Варна е

Доживотен затвор получи подсъдим за убийството на бившата си съпруга

Бракът им бил разтрогнат, но той продължавал да я притеснява, включително със закани за убийство, правел опити за физическа саморазправа с нея и децата им
Доживотен затвор получи подсъдим за убийството на бившата си съпруга

Апелативният съд измени присъда на Окръжен съд – Добрич като увеличи наказанието, определено на подсъдим за убийство, от лишаване от свобода за 18 години на доживотен затвор. Фаредин А. е признат за виновен в това, че на 28 декември 2021 година, в Тервел, умишлено умъртвил бившата си съпруга Аше А. Деянието е извършено по особено мъчителен начин, с особена жестокост и в условията на домашно насилие. Той е осъден да заплати на гражданския ищец сумата от 200 хиляди лв. - обезщетение за неимуществени вреди. Присъдата бе обжалвана от частния обвинител с доводи за несправедливост на санкцията и искане за увеличаване на наказателната репресия.

Фаредин системно злоупотребявал с алкохол и играел хазарт, което влошило отношенията със съпругата му. Жената била подлагана на физически и психически тормоз. Бракът бил разтрогнат, но бившият ѝ партньор продължавал да я притеснява, включително със закани за убийство, правел опити за физическа саморазправа с нея и децата им. Районният съд в Тервел издал заповед, с която задължил бащата да се въздържа от домашно насилие спрямо дъщеря си и му забранил да я доближава. Фаредин нарушил заповедта и му била наложена глоба. Издадена била и заповед за незабавна защита и решение на Районния съд с нови мерки за защита – този път спрямо Аше А.

На 28 декември 2021 г. сутринта той пресрещнал на улицата бившата си съпруга с настояване на бъдат заедно. Тя му отказала под предлог, че има приятел. Мъжът ѝ нанесъл многократни удари в главата с парче бетон. Свидетелка прекратила нападението. Подсъдимият се укрил. Междувременно била установена смъртта на Аше. Вечерта извършителят бил задържан. Съдебно-медицинската експертиза сочи като причина за смъртта многофрагментно счупване на черепните кости и разкъсване на главния мозък.

Въззивната инстанция прие за правилна преценката на първостепенния съд, че деянието е извършено с особена жестокост, по особено мъчителен начин и в условията на домашно насилие. Подсъдимият е нанесъл по пострадалата множество удари със значителна сила и те са довели до тежката черепно-мозъчна травма. Проявата е била особено мъчителна за жертвата и характеризира дееца като особено жесток. Броят на ударите, силата и насочеността им към жизнено важни органи, използваният бетонов къс показват, че деецът е целял настъпването на смъртта, което обуславя наличието на пряк умисъл. Доказано е и упражненото физическо, емоционално и психическо насилие към бившата му съпруга.

При определянето на наказанието, Апелативният съд взе предвид предходно осъждане, за което подсъдимият е бил реабилитиран и присъда за закана с убийство, за която няма реабилитация. Последното бе добавено от въззивната инстанция към отегчаващите отговорността обстоятелства. Съдебното минало на Фаредин А. сочи извършването на тежки престъпления срещу личността.

Деянието - предмет на настоящото производство разкрива негативна градация в асоциалното му поведение и престъпната му дейност в продължение на дълги години, белязани с упражняван системен психически, физически и емоционален тормоз спрямо пострадалата и собствената му дъщеря. „Ежедневните навици, характеризиращи се със злоупотреба на алкохол, наркотични вещества, хазартна зависимост определят подсъдимия като личност с липсващи трудови, социални и морални ценности, неосъзнаваща последиците от собственото поведение. Това разкрива високата  обществена опасност на личността му“, се заключава в съдебното решение.

Апелативният съд прецени, че присъденото от първата инстанция наказание е сериозно занижено и е нужно да се увеличи на доживотен затвор, като така ще се удовлетвори критерият за справедливост, заложен от законодателя. Решението подлежи на обжалване пред ВКС. 

2024 © Варна е