Мобилно меню

Румънски туристи, с над 1800 кутии цигари в багажа, спипаха митничари на Летище Варна

Количеството надвишава максимално позволеното в митническото законодателство
Румънски туристи, с над 1800 кутии цигари в багажа, спипаха митничари на Летище Варна
43

Митнически служители от Митническия пункт Летище Варна са открили 36 080 къса (1804 кутии) цигари в багажа на четирима румънски граждани. "Туристите" пътували с полет за Ливърпул. При извършената митническа проверка от инспектори на митническия пункт и служители от отдел "Борба с наркотрафика" в ТД Митница Варна е установено, че четиримата пътници са пренасяли в багажа си съответно 590, 460, 394 и 360 кутии цигари с различни търговски марки. Задържаните тютюневи изделия са с валиден български акцизен бандерол, но са пренасяни в нарушение на митническото законодателство. Срещу четиримата румънски граждани са съставени актове по Закона за митниците.

Общо 125 160 къса (6258 кутии) цигари са задържани от митническите служители на МП Летище Варна само от началото на годината в багаж на пътници, но това е първи случай с нарушители чужди граждани. Установените нарушители досега бяха само български граждани.

ТД Митница Варна напомня на пътниците, пътуващи с въздушен транспорт, че могат да изнасят от страната до 40 кутии цигари с български бандерол, ако пътуват за друга държава членка на ЕС, и до 10 кутии цигари, ако пътуват за трета страна. Пътуващите следва да се запознаят и с правилата в приемащата държава, където лимитите могат да бъдат по-рестриктивни. Пътници, които пренасят количества над лимита, подлежат на глоба, а цигарите предмет на нарушение се задържат.

2023 © Варна е

Задържаха извършителите на две взломни кражби

По случаите са образувани досъдебни производства
Задържаха извършителите на две взломни кражби
79

Служители на Четвърто РУ към ОД на МВР – Варна са разкрили и задържали извършителите на две взломни кражби в морския град.

В събота, няколко часа след подаване на сигнала, е задържан 26-годишен криминално проявен варненец, който, според първоначалната информация, проникнал в двора на къща в областния град, чрез срязване на оградната мрежа и е извършил кражба на 2 торби с гаечни ключове, отвертки, 4 автомобилни гуми с джанти и други вещи.  Образувано е досъдебно производство по случая.

Друга взломна кражба извършена в кв. „Аспарухово“ и станала дни по-рано, са разкрили полицаите от същото полицейско управление. 26-годишен варненец е проникнал в жилище, чрез взломяване на прозорец и е отнел бензинов трион, винтоверт, пистолет за горещ въздух, велосипед, куфар с инструменти, ъглошлайф и верижен трион. Инкриминираните вещи са намерени и приложени към образуваното досъдебно производство.

2023 © Варна е