Мобилно меню

Събориха бюста на граф Игнатиев в центъра на Варна

Монументът е станал обект на вандалска проява, за която е сигнализирано тази сутрин
Събориха бюста на граф Игнатиев в центъра на Варна

Около 9 часа тази сутрин гражданин е сигнализирал дежурeн служител в Община Варна за вандалски набези върху паметника на граф Н. П. Игнатиев, който се намира в Градската градина между Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и филиала на театъра във Варна.

На място са се отзовали директорът на Дирекция „Култура и духовно развитие“ Антония Йовчева и началникът на Общинска полиция главен инспектор Георги Ковачев. Констатирано е, че металните планки в основата на бюст-паметника са изкривени, вероятно с лост, ръбовете са откъртени и винтовете са компрометирани, но няма липсващи елементи.

Монументът е демонтиран от общински служители и ще бъде съхранен, докато не бъдат отстранени повредите по него, а след това ще бъде възстановен на мястото си, допълват от Общината.

Призовават се гражданите да се въздържат от хулигански прояви и посегателства върху паметниците на културното наследство в града, както и върху общинска собственост - спирки на градския транспорт, машини за продажба на билети, подлези и др. От Общината се ангажират че ще засилят контрола и видеонаблюдението с цел превенция, като за това ще се разчита и на бдителността на гражданите за съвместно опазване на собствеността в морската столица.  

Гражданите могат да сигнализират на дежурните в Общината и органите на реда, ако станат свидетели на подобни актове.

Телефоните на дежурните, в Община Варна, за подаване на сигнали са:

  • 052/820-112
  • 052/820-204
  • 052/820-016
2024 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Стартира кампания "За къде пътуваш", насочена срещу трафика на хора

Основната цел на инициативата е да увеличи осведомеността и чувствителността на обществото за рисковете от трафик на хора и трудова експлоатация
Стартира кампания "За къде пътуваш", насочена срещу трафика на хора

Община Варна, съвместно с Националната и Местната комисии за борба с трафика на  хора започва ежегодната кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация „За къде пътуваш“. Инициативата ще се проведе в дните 15 април – 31 май 2024 г. Партньори в кампанията са също дирекция „Бюро по труда“ – Варна, Гранична полиция – Летище Варна и 12 варненски училища с разкрити училищни превантивни клубове, които участват със свои доброволци, съобщават от пресцентъра на Община Варна.

Основна цел на кампанията е да постигне широк обществен отзвук и информираност  за  проблемите, свързани с трафика на хора с цел трудова експлоатация. Инициативата „За къде пътуваш“ се стреми да увеличи осведомеността и чувствителността на обществото за рисковете от трафик и трудова експлоатация. В кампанията се търсят механизми за привличане вниманието на най-уязвимите в това отношение групи и предпазването им от злополучна трудова миграция. 

По време на инициативата доброволци от училищните превантивни клубове ще провеждат информационни сесии сред връстници.

2024 © Варна е