Мобилно меню

Събориха бюста на граф Игнатиев в центъра на Варна

Монументът е станал обект на вандалска проява, за която е сигнализирано тази сутрин
Събориха бюста на граф Игнатиев в центъра на Варна

Около 9 часа тази сутрин гражданин е сигнализирал дежурeн служител в Община Варна за вандалски набези върху паметника на граф Н. П. Игнатиев, който се намира в Градската градина между Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и филиала на театъра във Варна.

На място са се отзовали директорът на Дирекция „Култура и духовно развитие“ Антония Йовчева и началникът на Общинска полиция главен инспектор Георги Ковачев. Констатирано е, че металните планки в основата на бюст-паметника са изкривени, вероятно с лост, ръбовете са откъртени и винтовете са компрометирани, но няма липсващи елементи.

Монументът е демонтиран от общински служители и ще бъде съхранен, докато не бъдат отстранени повредите по него, а след това ще бъде възстановен на мястото си, допълват от Общината.

Призовават се гражданите да се въздържат от хулигански прояви и посегателства върху паметниците на културното наследство в града, както и върху общинска собственост - спирки на градския транспорт, машини за продажба на билети, подлези и др. От Общината се ангажират че ще засилят контрола и видеонаблюдението с цел превенция, като за това ще се разчита и на бдителността на гражданите за съвместно опазване на собствеността в морската столица.  

Гражданите могат да сигнализират на дежурните в Общината и органите на реда, ако станат свидетели на подобни актове.

Телефоните на дежурните, в Община Варна, за подаване на сигнали са:

  • 052/820-112
  • 052/820-204
  • 052/820-016
2024 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Криминално проявен задигна раница на плажа във Варна

В раницата имало лични документи и пари, тя била оставена без надзор на плажната ивица
Криминално проявен задигна раница на плажа във Варна

Служителите на варненската полиция са задържали 59-годишен мъж, който е добре познат на служителите на реда и осъждан. Според събрани до момента данни, мъжът, който е жител на Благоевград, извършил кражба на раница, оставена без надзор на плажната ивица. В нея имало лични документи и пари. Мъжът е заловен от служителите на Първо РУ към ОД на МВР - Варна.

По случая е образувано досъдебно производство и събраните материали са предадени на прокуратурата, съобщават от пресцентъра на варненската полиция.

2024 © Варна е