Мобилно меню

Съдят двама, принуждавали млад мъж да тегли кредити за тях

Единият от обвиняемите изготвил и неистински официален документ
Съдят двама, принуждавали млад мъж да тегли кредити за тях

Двама мъже, заплашвали свой познат и принуждавали го да тегли кредити и да купува стоки за тях, отиват на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Варна. Престъпленията са извършвани в продължителен период от време през 2020 година. Единият от нарушителите – 29-годишен мъж с инициали Г.Т., е обвиняем и за това, че изготвил неистински официален документ.

През месец март 2020 година, обвиняемият Д.Й. и пострадалият се запознали и започнали да обсъждат общи възможности за бизнес. Малко по-късно към техните планове се присъединил и другият обвиняем – Г.Т. Идеята да изтеглят едновременно няколко кредита, за да си осигурят капитал, се сторила примамлива на тримата мъже и те започнали да обмислят възможностите.

Потърпевшият имал чисто кредитно досие и работел на трудов договор, поради което той бил определен като получател на паричните заеми. Мъжът опитал да изтегли няколко такива от различни банкови институции във Варна, но без успех. Междувременно взел на свое име няколко бързи кредита и направил няколко покупки в различни магазини за техника. С това той смятал да приключи с тази дейност, но Д.Й. и Г.Т. го убеждавали, че ще започнат печеливш бизнес заедно, ако успеят да изтеглят по-голяма сума пари.

Въпреки опитите си, двамата обвиняеми не успели да убедят пострадалия и решили, че ще го заплашват. Първо заплашвали него, а в последствие започнали да се заканват да навредят на родителите на младия мъж. Това го уплашило много и той спрял да се съпротивлява.

През месец юни 2020 година под заплахите на Д.Й. и Г.Т. пострадалият направил няколко неуспешно опита да изтегли суми от 20 000 лева и от 25 000 лева от различни банкови институции в София. В един от клоновете на банка поискали мъжът да предостави документ за месечните си доходи, който бил подготвен от обвиняемият Г.Т. и представен на банковия служител. Но дори това не дало резултат и кредит не бил отпуснат.

През лятото на 2020 година заплахите ставали все по-сериозни. Потърпевшият дори бил принуден да съжителства в обща квартира с един от обвиняемите, за да бъде държан „под контрол“. В опит да осигури парите, които двамата искали от него, младият мъж дори излизал да проси в Морската градина на Варна. Изпаднал в пълна безизходица, той потърсил помощ от сестра си, която живеела близо до областния град. Разказал ѝ всичко. Жената го свързала с адвокат и заедно с него потърпевшият подал сигнал в ОД на МВР във Варна. След това се изнесъл от квартирата си и сменил местоживеенето си.

Предстои делото срещу Д.Й. и Г.Т. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат наказания "лишаване от свобода" за срок от 2 до 8 години, както и "глоба" в размер от 3000 до 5000 лева за извършеното престъпление по чл. 213а, ал. 2 от НК. За принудата с цел набавяне на имотна облага – престъпление по чл. 214, ал. 2, т. 1, двамата могат да бъдат лишени от свобода от 2 до 10 години и да бъдат осъдени да заплатят глоба в размер от 4000 до 6000 лева, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото, притежавано от всеки един от тях.

2023 © Варна е

Задържаха в курорта Златни пясъци мъж, издирван от 7 години

Бил обявен за международно издирване през 2017 година
Задържаха в курорта Златни пясъци мъж, издирван от 7 години

35-годишен жител на Русе, обявен за международно издирване с червена бюлетина през 2017 г. е задържан в курорта Златни пясъци вчера по обяд.

В Специализираната полицейска операция участвали Служители на сектор „Издирване“ от Главната дирекция „Национална полиция“, съвместно с колегите си в ОДМВР Варна и ОДМВР Русе.

До момента на задържане, осъденият се е укривал успешно от служителите на реда в продължение на 7 години. Срещу него има наложена (задочно) мярка „Лишаване от свобода“ в размер на седем години, заради извършени от него престъпления по чл. 142, ал.3, т.3 от НК, касаещо отвличане.

Мъжът е предаден в затвора във Варна, в изпълнение на наложеното му наказание, съобщават от пресцентъра на варненската полиция.

2024 © Варна е / снимката е илюстративна