Мобилно меню

Съдят отстранен полицай за искане на подкуп

До 10 години затвор грозят 45-годишния обвиняем
Съдят отстранен полицай за искане на подкуп

45-годишен бивш полицейски служител, обвиняем за това, че поискал и взел подкуп, ще бъде съден по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна, съобщават от пресцентъра на институцията. 

Обвиняемият с инициали В.Р. по линия на служебните си задължения познавал различни лица от криминалния контингент и общувал с тях в качеството си на инспектор от ОД на МВР – Варна във връзка с различни разследвания и проверки. Освен това той разполагал с информация относно планирани действия на полицията по превенция на различни престъпления. 

В хода на разследването по случая, било установено, че в периода от 1 юни 2022 година до 5 юли 2022 година 45-годишният мъж поискал от криминално проявено лице подкуп в размер на 2500 лева, като срещу това обещал да му предоставя информация за планирани полицейски операции. Тъй като това било в интерес на проявения, той се съгласил да изплати сумата. На 5 юли 2022 година той предал сумата от 550 лева на полицейския служител. 

Междувременно криминално проявеният сигнализирал компетентните органи на МВР за поискания му подкуп. По случая било образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура – Варна. Били предприети множество действия по доказване и документиране на престъплението. Парите, които проявения предал на длъжностното лице, били белязани. 

Малко след като взел сумата В.Р. бил задържан. Той бил привлечен към наказателна отговорност и отстранен от служба.

Предстои делото срещу обвиняемия да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен той може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от три до десет години, глоба до двадесет хиляди лева и лишаване от права да заема определена държавна или обществена длъжност.

2023 © Варна е

Ученици ограбиха възрастен човек в Морската градина

При нападението е използвана физическа сила
Ученици ограбиха възрастен човек в Морската градина

Грабеж, извършен чрез използване на физическа сила, са разкрили криминалистите от Второ РУ, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР-Варна.

Двама ученици са нападнали възрастен човек в Морската градина и чрез издърпване му отнели раница, в която имало мобилен телефон, банкови карти и лични документи.

Само за няколко дни служителите на реда установили и задържали извършителите в ареста, за срок до денонощие. По случая е образувано досъдебно производство и е докладван на прокуратурата.

2024 © Варна е