Мобилно меню

Ученици посетиха лаборатория за изследване на наркотични вещества

Младежите бяха допуснати и до служебни помещения на Главната дирекция за борба с организираната престъпност
Ученици посетиха лаборатория за изследване на наркотични вещества

Практически тренинг на ученици, обучители на връстници по превенция на употребата на психоактивни вещества, бяха направени от експерти от ГД „БОП“ и Агенция „Митници“. Посещението е организирано от дирекция „Превенции“, Община Варна и Общинския съвет по наркотичните вещества – Варна по повод „10 октомври – Световен ден на психичното здраве“.

Доброволците бяха допуснати до служебните помещения на ГД „БОП“ и лабораторията за изследване на наркотични вещества на Агенция „Митници“. По време на посещението те научиха много за структурата и функциите на двете институции, планирането и реализирането на полеви операции, процедурите за установяване на наркотични вещества и задържане на правонарушители. 

Интерес предизвика демонстрацията с полицейско куче за откриване на наркотици и задържане на лице. 

В лабораторията на Агенция „Митници“ доброволците имаха възможност да наблюдават различните методи на анализ и установяване както на наркотични вещества, забранени от закона, така и установяване на нови видове вещества, за които предстои включване в забранителните списъци.

 

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Задържаха в курорта Златни пясъци мъж, издирван от 7 години

Бил обявен за международно издирване през 2017 година
Задържаха в курорта Златни пясъци мъж, издирван от 7 години

35-годишен жител на Русе, обявен за международно издирване с червена бюлетина през 2017 г. е задържан в курорта Златни пясъци вчера по обяд.

В Специализираната полицейска операция участвали Служители на сектор „Издирване“ от Главната дирекция „Национална полиция“, съвместно с колегите си в ОДМВР Варна и ОДМВР Русе.

До момента на задържане, осъденият се е укривал успешно от служителите на реда в продължение на 7 години. Срещу него има наложена (задочно) мярка „Лишаване от свобода“ в размер на седем години, заради извършени от него престъпления по чл. 142, ал.3, т.3 от НК, касаещо отвличане.

Мъжът е предаден в затвора във Варна, в изпълнение на наложеното му наказание, съобщават от пресцентъра на варненската полиция.

2024 © Варна е / снимката е илюстративна