Мобилно меню

Ученици посетиха лаборатория за изследване на наркотични вещества

Младежите бяха допуснати и до служебни помещения на Главната дирекция за борба с организираната престъпност
Ученици посетиха лаборатория за изследване на наркотични вещества

Практически тренинг на ученици, обучители на връстници по превенция на употребата на психоактивни вещества, бяха направени от експерти от ГД „БОП“ и Агенция „Митници“. Посещението е организирано от дирекция „Превенции“, Община Варна и Общинския съвет по наркотичните вещества – Варна по повод „10 октомври – Световен ден на психичното здраве“.

Доброволците бяха допуснати до служебните помещения на ГД „БОП“ и лабораторията за изследване на наркотични вещества на Агенция „Митници“. По време на посещението те научиха много за структурата и функциите на двете институции, планирането и реализирането на полеви операции, процедурите за установяване на наркотични вещества и задържане на правонарушители. 

Интерес предизвика демонстрацията с полицейско куче за откриване на наркотици и задържане на лице. 

В лабораторията на Агенция „Митници“ доброволците имаха възможност да наблюдават различните методи на анализ и установяване както на наркотични вещества, забранени от закона, така и установяване на нови видове вещества, за които предстои включване в забранителните списъци.

 

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Дрехи и парфюми менте иззеха в курорта Златни пясъци

Приблизителната стойност на иззетите стоки е около 110 000 лева
Дрехи и парфюми менте иззеха в курорта Златни пясъци

Специализирана полицейска операция по линия "Интелектуална собственост" е извършена в разгара на летния сезон в курорта Златни пясъци. От служителите на Икономическа полиция към ОДМВР Варна са били извършени проверки на два търговски обекта. Там оперативните полицаи са намерили и иззели 443 шапки, 236 парфюми, 216 маратонки и чехли, и 60 спортни комплекта – всички със запазени търговски марки.

За посочените артикули не са били представени документи за произход и разрешения от притежателите на изключителните права. Приблизителната стойност на иззетите стоки е около 110 000 лева. По случая са образувани две досъдебно производства, съобщават от пресцентъра на варненската полиция.

2024 © Варна е