Мобилно меню

Варненски криминалисти разбиха пет оранжерии за канабис

Задържани са трима мъже
Варненски криминалисти разбиха пет оранжерии за канабис


Трима мъже са задържани в петък при акция за противодействие на производството и разпространението на наркотични вещества, осъществена от служители на отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР Варна. Криминалистите извършили претърсване в три къщи за гости - две в с. Юнец и една в гр. Бяла. Там полицаите са открили общо 4 оранжерии за отглеждане на растения от рода на конопа.

Намерените и иззети са 324 броя зеленина, както и суха тревиста маса – около 10 кг.

В обособените помещения е имало и отделни сушилни, за преработка на продукцията, като във всяка една от стаите са били разположени високотехнологични лампи, абсорбатори, напоителни системи, уреди за контрол на температурата и множество торове и препарати. 

Акцията срещу наркотичните вещества продължила и в местност „Прибой“, където криминалистите разбили още една оранжерия за отглеждане на канабис. Там оборудването е било идентично, а намерените растения са 100 бройки – в различен стадий на растеж. При последвалото претърсване в жилищата на задържаните, в гр. Варна са открити 16 100 лева.

Действията по документиране на извършената престъпна дейност продължават под надзора на Окръжна прокуратура. Към момента има образувани три досъдебни производства по чл. 354а и чл. 354в от НК, съобщават от пресцентъра на варненската полиция. 

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър ОД на МВР - Варна

Стартира кампания "За къде пътуваш", насочена срещу трафика на хора

Основната цел на инициативата е да увеличи осведомеността и чувствителността на обществото за рисковете от трафик на хора и трудова експлоатация
Стартира кампания "За къде пътуваш", насочена срещу трафика на хора

Община Варна, съвместно с Националната и Местната комисии за борба с трафика на  хора започва ежегодната кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация „За къде пътуваш“. Инициативата ще се проведе в дните 15 април – 31 май 2024 г. Партньори в кампанията са също дирекция „Бюро по труда“ – Варна, Гранична полиция – Летище Варна и 12 варненски училища с разкрити училищни превантивни клубове, които участват със свои доброволци, съобщават от пресцентъра на Община Варна.

Основна цел на кампанията е да постигне широк обществен отзвук и информираност  за  проблемите, свързани с трафика на хора с цел трудова експлоатация. Инициативата „За къде пътуваш“ се стреми да увеличи осведомеността и чувствителността на обществото за рисковете от трафик и трудова експлоатация. В кампанията се търсят механизми за привличане вниманието на най-уязвимите в това отношение групи и предпазването им от злополучна трудова миграция. 

По време на инициативата доброволци от училищните превантивни клубове ще провеждат информационни сесии сред връстници.

2024 © Варна е