Мобилно меню

Варненски митничари иззеха над 1500 литра нелегален алкохол

Те са регистрирани при 5 проверки от началото на годината срещу нерегламентираното производство и търговия с акцизни стоки
Варненски митничари иззеха над 1500 литра нелегален алкохол

Служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ (МРР) към Териториална дирекция Митница Варна са иззели 1 590 литра нелегален наливен алкохол при пет отделни проверки от началото на месец януари срещу нерегламентираното производство и търговия с акцизни стоки.

Нелегалният алкохол е открит в частни имоти и за него не са представени документи за начислен, обезпечен или платен акциз, според изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС), съобщават от Агенция Митници.

При една от проверките в селище в област Шумен са открити в частен имот 1102 литра етилов алкохол, съхраняван в пластмасови туби и бидони. Собственикът на имота е представил документи за платен акциз само за 170 литра от тях. По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД Митница Варна и са задържани 932 литра алкохол с характеристики на ракия.

Още 588 литра нелегален алкохол, предназначен за продажба, е открит от митническите служители при проверки в два жилищни имота в град Варна и в селище в община Дългопол. По оперативна информация за нерегламентирана продажба са установени също 60 литра нелегален алкохол в туби на адрес в селище в област Добрич и 10 литра алкохол в пластмасови бутилки за продажба в шивашко ателие в жилищен квартал на град Варна.

От задържания нелегален алкохол са взети проби за лабораторен анализ. За последните четири случая предстои да бъдат образувани административнонаказателни производства.

Общо над 4,7 тона нелегален алкохол е иззет от митническите служители на ТД Митница Варна в рамките на около пет месеца от септември м.г. насам при проверки през есенно-зимния период, характерен за „варене на ракия“. Демонтирани са и 7 нерегистрирани съоръжения за изваряване на алкохол. От ТД Митница Варна отбелязват, че засиленият митнически контрол е както в защита на потребителите, така и на коректните малки производители на ракия за лично и семейно потребление, изварявана в регистрирани специализирани малки обекти за дестилиране (СМОД), според Закона за акцизите и данъчните складове.

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър Агенция Митници

Задържаха двама младежи, задигнали куриерска пратка

Нападнали и ударили доставчика който носел пакет със скъп лаптоп
Задържаха двама младежи, задигнали куриерска пратка

Двама 17-годишни младежи са заловени след спешно извършени оперативно-издирвателни дейности на екипи на Трето РУ към ОД на МВР - Варна. Те са задържани във връзка с извършено миналия петък престъпление. Младежите нападнали и ударили служител на куриерска фирма, който носел пакет със скъп лаптоп в момента, в който слязъл от асансьора на етажа в блок във варненския квартал Младост, за да достави пратката. Те взели пакета и избягали. В хода на оперативно-издирвателните дейности откраднатата вещ е намерена и приложена към образуваното досъдебно производство.

Младежите, които са познати на органите на реда с предишни криминални прояви, са задържани за срок до 24 часа, съобщават от пресцентъра на полицията. 

2024 © Варна е / снимката е илюстративна