Мобилно меню

Във Варна разследват организирана престъпна група за разпространение на наркотици

Обвиняемите са петима
Във Варна разследват организирана престъпна група за разпространение на наркотици

Окръжната прокуратура във Варна разследва дейността на организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение на високорискови наркотични вещества. Към наказателна отговорност са привлечени петима души, двама от които са непълнолетни, а други двама са осъждани. 44-годишен мъж е обвиняем за ръководене на престъпната група, като действал в условията на опасен рецидив. Той, както и 35-годишен мъж – участник в групата и осъждан, са задържани за срок до 72 часа с постановление на прокурор, като предстои в съда да бъдат внесени искания за определяне на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо от тях, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

28-годишен мъж, също участвал в организираната престъпна група, ще бъде освободен срещу парична гаранция в размер на 5000 лева, а двамата непълнолетни ще бъдат под надзор на Инспектор в детска педагогическа стая при ОД на МВР – Варна.

В хода на работата по случая, под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура, са реализирали множество процесуални действия. Извършени са претърсвания на различни адреси във Варна, претърсвания на автомобили и обиски на лица. Намерените и иззети наркотични вещества са: около 950 грама амфетамин, приблизително 62 грама марихуана, 62 грама хероин и около 7 грама кокаин.

Иззети са също електронна везна със следи от марихуана, мелнички за марихуана и празни пакетчета, подготвени за дозиране на забранените субстанции.

Работата по доказване и документиране на престъпната дейност на организираната група продължава под ръководството и надзора на прокурор от Окръжна прокуратура - Варна.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър АП - Варна

Прокуратурата остави в ареста мъж, обвинен за грабеж на дамска раница

Той е добре известен на органите на реда и е многократно осъждан
Прокуратурата остави в ареста мъж, обвинен за грабеж на дамска раница

Окръжен съд - Варна наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 55-годишния И.М. след искане на Окръжната прокуратура в града. Той е привлечен като обвиняем за грабеж на дамска раница, извършен в условията на опасен рецидив, и до момента бе задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор.

Жертва на престъплението станала 54-годишна жена, която се намирала в района на фериботния комплекс в град Белослав на 14 април 2024 година. И.М. също се намирал в района, когато  забелязвайки жената, решил да я ограби. Той издърпал от ръцете ѝ дамска раница, в която жената носела мобилен телефон, портмоне с малка сума пари, лични документи и други вещи и избягал. По случая незабавно е започнато разследване, в хода на което 55-годишният мъж е издирен, задържан и привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 199, ал. 1, т.4 от НК. Той е добре известен на органите на реда и е многократно осъждан. Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града.

2024 © Варна е / снимката е илюстративна