Мобилно меню

Задържаха под стража украинец обвинен в убийство

48-годишният украински гражданин е обвинен в убийството на свой сънародник
Задържаха под стража украинец обвинен в убийство
136

Варненският окръжен съд определи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 48-годишния украински гражданин Дмитро К, обвинен в убийството на свой сънародник.

Според обвинението, престъплението е извършено на 13 февруари тази година. Двамата мъже живеели заедно в общежитие на фирмата, в която работели. След като употребили алкохол, между тях възникнало спречкване и Дмитро К. намушкал с нож сънародника си. Няколко дни по-късно пострадалият починал.

За извършеното престъпление, Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години. Защитата поиска по- лека мярка за неотклонение с доводите, че обвиняемият не е осъждан, има постоянен адрес, работи и по делото не са налични данни да се е укривал.

След като се запозна със събраните материали по делото и становищата на страните, Варненският окръжен съд прецени, че от тях би могло разумно да се подозира, че Дмитро К. е съпричастен към повдигнатото му обвинение. В тази посока са всички налични доказателства, включително и показанията на очевидец на престъплението. За съда не е налице реална опасност обвиняемият да се укрие, тъй като по делото няма данни той да е осъждан. Освен това има постоянен адрес и е трудово ангажиран. Съдът прецени, обаче че съществува риск Дмитро К. да извърши престъпление. В тази посока са свидетелските показания на няколко от обитателите на общежитието, които твърдят, че след употреба на алкохол, 48-годишният мъж ставал раздразнителен и агресивен. Освен това за извършеното престъпление се предвижда наказание не по-малко от 10 години "лишаване от свобода".

Поради изложените съображения, за съда е реална опасността Дмитро К. да извърши престъпление срещу личността, ако обитава досегашния си адрес или срещу правосъдието. Поради наличието на всички законови предпоставки, Варненският окръжен съд определи, че към момента най- подходяща мярка за неотклонение спрямо обвиняемия е "задържане под стража". Определението подлежи на обжалване.

2023 © Варна е / снимката е илюстративна.

Задържаха извършителите на две взломни кражби

По случаите са образувани досъдебни производства
Задържаха извършителите на две взломни кражби
66

Служители на Четвърто РУ към ОД на МВР – Варна са разкрили и задържали извършителите на две взломни кражби в морския град.

В събота, няколко часа след подаване на сигнала, е задържан 26-годишен криминално проявен варненец, който, според първоначалната информация, проникнал в двора на къща в областния град, чрез срязване на оградната мрежа и е извършил кражба на 2 торби с гаечни ключове, отвертки, 4 автомобилни гуми с джанти и други вещи.  Образувано е досъдебно производство по случая.

Друга взломна кражба извършена в кв. „Аспарухово“ и станала дни по-рано, са разкрили полицаите от същото полицейско управление. 26-годишен варненец е проникнал в жилище, чрез взломяване на прозорец и е отнел бензинов трион, винтоверт, пистолет за горещ въздух, велосипед, куфар с инструменти, ъглошлайф и верижен трион. Инкриминираните вещи са намерени и приложени към образуваното досъдебно производство.

2023 © Варна е