Мобилно меню

Задържаха трима чужденци за производство на наркотици

Добре оборудвана лаборатория е разбита в село Врани кон, община Омуртаг
Задържаха трима чужденци за производство на наркотици

Окръжна прокуратура – Търговище ръководи разследване във връзка с разкрита добре оборудвана лаборатория за производство на наркотични вещества в село в областта. Трима поданици на Кралство Нидерландия са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с производство на високорискови наркотични вещества. Те са задържани за срок до 72 часа с постановление на прокурор, като предстои в съда да бъдат внесени искания за определяне на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо от тях в следващите дни.

Операцията е реализирана, в село Врани кон, община Омуртаг, под ръководството на Окръжната прокуратура от служители на Държавна агенция „Национална сигурност“ и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ при МВР на 19 август 2023 година. В отдалечена от населеното място стара стопанска постройка, била разкрита добре оборудвана лаборатория за производство на наркотични вещества. Вътре имало изградена инсталация за целите на производствения процес, както и битови помещения, пригодени за живеене. 

Двама от обвиняемите са задържани на място в процес на работа по синтезиране на забранени субстанции. Третият е задържан в бургаско село, като събраните до момента данни категорично свидетелстват за неговото участие в групата. В помещенията са намерени бидони с прекурсори. Общото количество иззети вещества е над 500 кг. 

Работата по доказване и документиране на престъпната дейност на организираната група продължава под ръководството и надзора на прокурор от Окръжна прокуратура - Търговище. Назначени са множество експертизи, съобщават от пресцентъра на прокуратурата. 

Съвместната акцията на Прокуратурата, МВР и ДАНС идва много скоро след като изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов подписаха споразумение за съвместна работа по линия на производството и разпространението на наркотици.

2023 © Варна е / снимки: Окръжна прокуратура Търговище

Дрехи и парфюми менте иззеха в курорта Златни пясъци

Приблизителната стойност на иззетите стоки е около 110 000 лева
Дрехи и парфюми менте иззеха в курорта Златни пясъци

Специализирана полицейска операция по линия "Интелектуална собственост" е извършена в разгара на летния сезон в курорта Златни пясъци. От служителите на Икономическа полиция към ОДМВР Варна са били извършени проверки на два търговски обекта. Там оперативните полицаи са намерили и иззели 443 шапки, 236 парфюми, 216 маратонки и чехли, и 60 спортни комплекта – всички със запазени търговски марки.

За посочените артикули не са били представени документи за произход и разрешения от притежателите на изключителните права. Приблизителната стойност на иззетите стоки е около 110 000 лева. По случая са образувани две досъдебно производства, съобщават от пресцентъра на варненската полиция.

2024 © Варна е