Мобилно меню

125 ретро автомобила участваха в националния конкурс за елегантност във Варна

Проявата носи името на доайена и вдъхновител на ретро движението в България - варненецът Николай Колев-Бижуто
125 ретро автомобила участваха в националния конкурс за елегантност във Варна

125 ретро автомобила участваха в националния конкурс за елегантност във Варна, който носи името на доайена и вдъхновител на ретро движението в България - варненецът Николай Колев-Бижуто. В проявата тази година бяха представени автомобили, произведени на три континента – Европа, Азия и Северна Америка. Някои от тях са на близо 90 години, като един от експонатите, германски автомобил, произведен през 1936 година. Той е победител във варненския автомобилен салон през далечната 1938 година. Сред експонатите имаше и автомобили, произведени в социалистическия лагер, които много варненци добре помнят и дори са притежавали.

Любопитен факт е, че голяма част от возилата пристигнаха до входа на Морската градина на собствен ход.  

Участниците бяха разпределени в 9 категории – купета, лимузини, кабриолети и др., като изискването към тях беше да бъдат в исторически достоверно състояние и да не се използват за ежедневни нужди на собствениците. Освен за наградите, определени от журито на конкурса, участниците се бориха и за специалната награда на кмета на Варна, както и за специалната награда на публиката.

Кметът на Варна Благомир Коцев също се включи в тазгодишния конкурс за елегантност "Николай Колев-Бижуто" с току-що реставриран автомобил, произведен през 1998 година – последен модел от серията.

"Осъзнавам колко усилия изисква притежаването и поддържането в блестящ вид на подобно возило и затова ще продължим да подкрепяме усилията на организаторите на това събитие, както и на всички инициативи, които поддържат морската столица жива", каза Коцев при откриването на конкурса.

2024 © Варна е / снимки: Илиян Георгиев

Черноморската паеля на Ник е в ТОП 12 на световното първенство

Победител в кулинарната надпревара по приготвяне на паеля стана шеф Джо Падила от Пуерто Рико, следван от представителите на Колумбия и Япония
Черноморската паеля на Ник е в ТОП 12 на световното първенство

През изминалата седмица приключи Световното първенство по приготвяне на паеля във Валенсия, Испания. На 20 септември, на пристанището в третия по големина град в Испания, известен като първоизточника на най-популярното испанско ястие, топ готвачи от цял свят премериха сили, за да излъчат победителя за 2024 година. Това е шеф Джо Падила от Пуерто Рико. Той е опитвал 3 пъти да достигне до финалите, като едва през тази година опитите му са дали резултат. В челната тройка се класираха представителите на Колумбия и Япония.

Част от условията са били да бъде представена авторска рецепта за паеля.

Българският представител Николай Тодоров – Ник, представи пред журито своя идея - Черноморска паеля.

"Продуктите за тази рецепта са изцяло от Черно море и региона. Доставката до Валенсия на пресни морски продукти беше сложна, но с доста перипетии успяхме.

Журито и медиите, които опитаха моята паеля останаха приятно изненадани и впечатлени.

Рапанът беше сред основните ми продукти, а сушеният ватос една от пазените тайни"- сподели Николай Тодоров след завръщането си в България.

"Прекарахме цяла седмица в компанията на уникални готвачи от 4 континента. Програмата ни беше впечатляваща и включваше мастър класове, демонстрации, посещения на емблематични места за испанската кулинария, срещи с атрактивни личности. За мен и асистента ми, това участие се оказа много повече от приключение.

За България, успехът е огромен.

Нашата страна вече е на картата на това кулинарно състезание и български представители ще могат да се включват и занапред" - допълва първият български участник в престижният форум.

Представителите на страните финалисти бяха във Валенсия от 17 до 22 септември, а финалното готвене, по време на което всички участници едновременно приготвят своите ястия, е организирано в световния ден на (World Paella Day) - 20 септември. Уменията и вкусовите качества на приготвената от всеки един финалист паеля са оценени от жури, в състава на което са включени предходни победители, кулинарни експерти, емблематични готвачи, като страната домакин Испания е имала право само да излъчи представител в журито, без да има участник в състезанието. Освен българския представител Николай Тодоров – Ник, в състезанието са се включили още участници от Мексико, Перу, Франция, ОАЕ, Италия, Китай, Ирландия и Румъния.

Надпреварата датира от 2017 година, а организаторите подчертават, че с всяка изминала година интересът от участници, спонсори и публика се увеличава.

2024 © Варна е