Мобилно меню

Бивш тютюнев склад се прероди в пространство за събития “Никотеа – склад за култура”

Наследниците на последния собственик, на тази емблематична сграда във Варна, са решили тютюневият склад да запази името си от онези времена, но да се превърне в място за провеждане на широк кръг от културни събития
Бивш тютюнев склад се прероди в пространство за събития “Никотеа – склад за култура”
2546

На 25 март, Благовещение, една от емблематичните сгради във Варна от началото на XX век, която е служила като склад за съхранение и преработка на тютюн, оживя като “Никотеа – склад за култура”. Откриването на новото пространство за провеждане на широк спектър събития - концерти, изложби, конференции, семинари, обучения и обмяна на идеи, започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Дончо от Варненската и Великопреславска Митрополия.

Удовлетворение от трансформацията на мястото и пожелания за успехи към фамилия Дипчикови - хората, по чиято инициатива Варна ще има своето ново място за организиране на събития, отправиха Изабела Иванова – зам. областен управител на Областна администрация Варна и Коста Базитов.

По време на събитието варненски художници предоставиха платната си в благотворителна изложба в подкрепа на кампанията "Плувай с мен" за подпомагане на тренировки на деца с увреждания от Варна. Изложбата и авторите бяха представени от художниците Красен Бербенков и Георги Кенаров.

Гостите на събитието бяха запознати с историята на една от най-големите за времето си сгради във Варна, проектирана през 1923 година от архитект Антон Франгя по поръчка на строителния предприемач Нико Станков. За разлика от съдбата на други тютюневи складове в Европа, които днес са се превърнали в търговски центрове, жилищни и хотелски сгради, наследниците на последния собственик на тази емблематична сграда във Варна са решили тютюневият склад да запази името си от онези времена но да бъде място за провеждане на широк кръг от събития.

„За мен най-важно е да се запазят ценностите за бъдещите поколения“ каза при откриването Христо Дипчиков. И допълни:

"Затова след като си възвърнахме собствеността на дядо ми, не се поблазних да продам полуразрушената сграда в сърцето на Варна, а вложихме много усилия, енергия и средства, за да създадем "Никотеа – склад за култура".

Вечерта бе гарнирана с изпълнения на китара на талантливия млад варненец, носител на Гран при и Първи награди от национални и международни конкурси Симеон Дечев и виртуозни клавирни шедьоври на Теодор Беломъжов.

"Никотеа – склад за култура" се намира в град Варна, на ул. "Никола Кънев" 1.

2024 © Варна е / снимки: “Никотеа – склад за култура”

Хотелската верига на Робърт де Ниро стъпва и във Варна

Първият обект на бранда ще бъде разположен в центъра на София, а вторият ще бъде във Варна
Хотелската верига на Робърт де Ниро стъпва и във Варна

Брандът за луксозни хотели, ресторанти и резиденции Nobu Hospitality разработва два имота в България - в София и в морската столица Варна, се казва в прессъобщение до медиите.

Основана през 1994 г. от актьора Робърт де Ниро, Нобу Мацухиса и Меир Сегар, Nobu Hospitality отвори първия си хотел през 2013 г. в Лас Вегас, според информация в профила на компанията. Оттогава портфолиото на марката се разшири и вече включва 38 хотела и 12 жилищни проекта по целия свят.

Имотите в България, в които Nobu Hospitality ще се позиционира са собственост на BSPF България, част от офшорната компания Black Sea Property и хотелиерския оператор GHV-Dolphins.

Първият хотел и ресторант на марката ще бъде разположен в центъра на София, а вторият ще бъде във Варна.

2024 © Варна е / снимки: Nobu hotels