Мобилно меню

Екопарк Варна кани на чаша вино в обновения розариум

На 28 септември - събота, от 17 часа, посетителите ще се потопят в магията на кралицата на цветята, съчетана с музика на живо, поднесена от джаз триото Acoustic Vibes
Екопарк Варна кани на чаша вино в обновения розариум

Университетската ботаническа градина - Екопарк Варна, ще представи обновения си розариум на 28 септември от 17 часа, като предложи на своите гости дегустация на бутикови вина, месни и млечни продукти на местни производители. Посетителите ще се потопят в магията на кралицата на цветята, съчетана музика на живо, поднесена от джаз триото Acoustic Vibes.

Вината ще бъдат представени от шато "Бошнаков", млечните деликатеси ще са на мандра "Киселово", а местните - на фирма "Жар". Входът за събитието ще е 12 лева, а посетителите с автомобили ще трябва да долатят и 6 лв. за паркинг, информират организаторите. 

Варненският екопарк може да се похвали с една от най-големите колекции рози в региона -

над 2500 рози от 80 сорта

Той е сред най-емблематичните и предпочитани места за провеждане на сватбени тържества, изнесени ритуали и фотосесии на влюбени двойки от страната и чужбина. 

2024 © Варна е

Черноморската паеля на Ник е в ТОП 12 на световното първенство

Победител в кулинарната надпревара по приготвяне на паеля стана шеф Джо Падила от Пуерто Рико, следван от представителите на Колумбия и Япония
Черноморската паеля на Ник е в ТОП 12 на световното първенство

През изминалата седмица приключи Световното първенство по приготвяне на паеля във Валенсия, Испания. На 20 септември, на пристанището в третия по големина град в Испания, известен като първоизточника на най-популярното испанско ястие, топ готвачи от цял свят премериха сили, за да излъчат победителя за 2024 година. Това е шеф Джо Падила от Пуерто Рико. Той е опитвал 3 пъти да достигне до финалите, като едва през тази година опитите му са дали резултат. В челната тройка се класираха представителите на Колумбия и Япония.

Част от условията са били да бъде представена авторска рецепта за паеля.

Българският представител Николай Тодоров – Ник, представи пред журито своя идея - Черноморска паеля.

"Продуктите за тази рецепта са изцяло от Черно море и региона. Доставката до Валенсия на пресни морски продукти беше сложна, но с доста перипетии успяхме.

Журито и медиите, които опитаха моята паеля останаха приятно изненадани и впечатлени.

Рапанът беше сред основните ми продукти, а сушеният ватос една от пазените тайни"- сподели Николай Тодоров след завръщането си в България.

"Прекарахме цяла седмица в компанията на уникални готвачи от 4 континента. Програмата ни беше впечатляваща и включваше мастър класове, демонстрации, посещения на емблематични места за испанската кулинария, срещи с атрактивни личности. За мен и асистента ми, това участие се оказа много повече от приключение.

За България, успехът е огромен.

Нашата страна вече е на картата на това кулинарно състезание и български представители ще могат да се включват и занапред" - допълва първият български участник в престижният форум.

Представителите на страните финалисти бяха във Валенсия от 17 до 22 септември, а финалното готвене, по време на което всички участници едновременно приготвят своите ястия, е организирано в световния ден на (World Paella Day) - 20 септември. Уменията и вкусовите качества на приготвената от всеки един финалист паеля са оценени от жури, в състава на което са включени предходни победители, кулинарни експерти, емблематични готвачи, като страната домакин Испания е имала право само да излъчи представител в журито, без да има участник в състезанието. Освен българския представител Николай Тодоров – Ник, в състезанието са се включили още участници от Мексико, Перу, Франция, ОАЕ, Италия, Китай, Ирландия и Румъния.

Надпреварата датира от 2017 година, а организаторите подчертават, че с всяка изминала година интересът от участници, спонсори и публика се увеличава.

2024 © Варна е