Победител в кулинарната надпревара по приготвяне на паеля стана шеф Джо Падила от Пуерто Рико, следван от представителите на Колумбия и Япония
През изминалата седмица приключи Световното първенство по приготвяне на паеля във Валенсия, Испания. На 20 септември, на пристанището в третия по големина град в Испания, известен като първоизточника на най-популярното испанско ястие, топ готвачи от цял свят премериха сили, за да излъчат победителя за 2024 година. Това е шеф Джо Падила от Пуерто Рико. Той е опитвал 3 пъти да достигне до финалите, като едва през тази година опитите му са дали резултат. В челната тройка се класираха представителите на Колумбия и Япония.
Част от условията са били да бъде представена авторска рецепта за паеля.
Българският представител Николай Тодоров – Ник, представи пред журито своя идея - Черноморска паеля.
"Продуктите за тази рецепта са изцяло от Черно море и региона. Доставката до Валенсия на пресни морски продукти беше сложна, но с доста перипетии успяхме.
Журито и медиите, които опитаха моята паеля останаха приятно изненадани и впечатлени.
Рапанът беше сред основните ми продукти, а сушеният ватос една от пазените тайни"- сподели Николай Тодоров след завръщането си в България.
"Прекарахме цяла седмица в компанията на уникални готвачи от 4 континента. Програмата ни беше впечатляваща и включваше мастър класове, демонстрации, посещения на емблематични места за испанската кулинария, срещи с атрактивни личности. За мен и асистента ми, това участие се оказа много повече от приключение.
За България, успехът е огромен.
Нашата страна вече е на картата на това кулинарно състезание и български представители ще могат да се включват и занапред" - допълва първият български участник в престижният форум.
Представителите на страните финалисти бяха във Валенсия от 17 до 22 септември, а финалното готвене, по време на което всички участници едновременно приготвят своите ястия, е организирано в световния ден на (World Paella Day) - 20 септември. Уменията и вкусовите качества на приготвената от всеки един финалист паеля са оценени от жури, в състава на което са включени предходни победители, кулинарни експерти, емблематични готвачи, като страната домакин Испания е имала право само да излъчи представител в журито, без да има участник в състезанието. Освен българския представител Николай Тодоров – Ник, в състезанието са се включили още участници от Мексико, Перу, Франция, ОАЕ, Италия, Китай, Ирландия и Румъния.
Надпреварата датира от 2017 година, а организаторите подчертават, че с всяка изминала година интересът от участници, спонсори и публика се увеличава.