Мобилно меню

Испания и Италия са най-предпочитаните дестинации от българските туристи

Значително нараства интересът на родните пътешественици към Лисабон, Щутгарт и Анталия, сочи проучване
Испания и Италия са най-предпочитаните дестинации от българските туристи

Българите имат силен афинитет към слънчевите дестинации, като най-популярните държави сред туристите остават Испания и Италия. Въпреки това значително нараства и интересът към по-малко известни сред родните пътешественици места като Лисабон, Щутгарт и Анталия, сочи проучване на онлайн туристическата агенция GoVola.com.

Европа продължава да е най-предпочитаният континент за родните туристи,

като топ 5 дестинации за българите се оказват Барселона, Рим, Лондон, Брюксел и Мадрид. Средната продължителност на престоя в дестинация тази година е 8 дни, което показва, че българските туристи стратегически планират пътуванията си през януари, за да могат да запазят по-дълги почивки на по-изгодни цени.

Преобладаващите резервации за Испания, Италия и Португалия подчертават афинитета на българите към слънчевите дестинации.

През първия месец от годината българите са резервирали пътувания до цели 117 различни дестинации през платформата на GoVola.com. Най-евтиният закупен билет е на стойност от 15 евро за маршрута Лондон – София, а най-скъпият – 1211 евро за маршрута София – Бали. Най-изгодните средни цени на билети през януари са отчетени за по-малко популярни места като Лион (23 евро), Карлсруе (31 евро), Будапеща (44 евро), Пафос (47 евро) и Билунд (51 евро). В сравнение с януари 2024 г. се наблюдават и значителни скокове в резервациите на дестинации като Лисабон (+600%), Щутгарт (+400%), Истанбул (+350%), Анталия (+300%) и Виена (+175%).

Първият месец от годината се оказва перфектното време за планиране на пътешествията в дългосрочен план, като рекордът за най-далечна резервация е през ноември 2025 г. по маршрута София-Торино. Данните показват още, че най-голямата група, която е запазила билети за една дестинация, се състои от 9 човека. Най-популярните маршрути на GoVola.com през януари се оказват Варна-София, София-Барселона, София-Рим и София-Виена. Тази година е налице и значителен растеж в пътуващите до Варна, като продадените самолетни билети към морската столица са с 260% повече спрямо януари 2024 година.

2025 © Варна е

Преподавател по кулинарно изкуство във Варна ще представи България на World Paella Day Cup

Калоян Колев стана българският шампион по приготвяне на паеля, като спечели националната квалификация за престижния международен форум
Преподавател по кулинарно изкуство във Варна ще представи България на World Paella Day Cup

В оспорвана надпревара с високо ниво на майсторство се превърна националната квалификация за престижния World Paella Day Cup, която се проведе в Бургас. Победител в състезанието по приготвяне на паеля стана Калоян Колев, като решението бе взето от международно жури, включващо най-добрият майстор по паеля за 2024 Джо Падила от Пуерто Рико, Хорхе Кастеланос от Мексико, Габриела Новак от Испания, Мигел Перез от Испания и Андре Токев от България.

Калоян Колев е преподавател от Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна, има и собствен бизнес като кулинарен консултант. За авторските си рецепти за паеля Калоян използва изцяло български продукти - заек, токачка, петрохан, трюфели и други, произведени от семейството му продукти.

С триумфа си в националната квалификация Калоян получава правото да представлява България на световния финал на World Paella Day Cup във Валенсия – родината на паелята – на 20 септември 2025. Под зоркия поглед на международно жури, той впечатли не само с вкус, но и с техника, вдъхновение и уважение към традицията на легендарното испанско ястие.

Въпреки че само един готвач ще носи българския флаг във Валенсия, събитието в Бургас беше истински празник на таланта. Осем претенденти сготвиха по две паели в рамките на състезанието. Николай Генчев заслужено спечели второто място, благодарение на своята изключителна интерпретация и професионален подход. А Мануел Касадо, носител на третата награда, внесе духа на Испания с всяка хапка от своята автентична рецепта.

Състезанието по паеля беше повече от надпревара – то беше фиеста на вкуса, майсторството и културното обединение. От първото разбъркване в тигана до финалното "¡Olé!" на сцената, публиката беше свидетел на магията на паелята – ястие, което събира хората заедно около огъня и традицията.

Организаторите, журито, участниците и ентусиазираната публика превърнаха този ден в незабравим празник на слънцето, морето и вкусовете! 

2025 © Варна е / снимки: Фейсбук