Мобилно меню

Как да зарадвате любимия човек на Свети Валентин

Розите и шоколадът са най-често купуваните подаръци, но има и по-предпочитани и нетрадиционни жестове на внимание
Как да зарадвате любимия човек на Свети Валентин

Шоколадови бонбони, поздравителни картички и червени рози - това са най-популярните подаръци за Свети Валентин, сочи проведено наскоро проучване от Finder.com. Те са се утвърдили като своеобразен символ на романтичния празник на любовта. Свети Валентин обаче има и своя по-малко коментиран аспект, който често остава в сянка. Над 30 милиона души споделят, че са получавали за празника подарък, който не желаят или не използват. Тези подаръци се превръщат неусетно от поднесен от сърце жест на любов в ненужни предмети, които събират прах и в крайна сметка попадат на сметището. Това допълнително натоварва околната среда и провокира въпроса как да намерим по-екологични начини да изразим чувствата си.

Една от най-интересните, практични и нестандартни идеи е да подарим преживяване. Всеки от нас има мечта, за чието осъществяване по една или друга причина все още не е успял да се погрижи. Ако знаете, че половинката ви мечтае за пътуване до определена дестинация или отдавна отлага да започне нов курс - подарете на любимия човек възможност за сбъдване на съкровено желание. Започването на ново начинание може да бъде прекрасен подарък, чрез който да отбележите празника по интересен и природосъобразен начин.

Перфектният подарък за Свети Валентин показва колко добре познавате своята половинка. Със сигурност може да зарадвате половинката си и с малък жест на внимание. Любовта може да бъде изразена по безброй начини – закуска поднесена в леглото, пълноценно време заедно, уютна вечер на дивана. Помислете как да зарадвате, човека когото обичате, без това неизменно да бъде свързано с вещи и ненужно похарчени пари.

2025 © Варна е

Международен кулинарен фестивал организират в курорта Златни пясъци

Организаторите си поставят за цел да превърнат форума в своеобразен мост между образованието и бизнеса
Международен кулинарен фестивал организират в курорта Златни пясъци

От 1 до 5 октомври 2025 г. курортен комплекс Златни пясъци ще бъде домакин на фестивала "Пагур", който ще събере млади готвачи, бармани, сладкари и сервитьори в международен празник на кулинарията и гостоприемството. Форумът обещава да бъде повече от кулинарно събитие – мост между образованието и бизнеса, възможност за нови партньорства и бъдещи кариери, вдъхновение за всички, които вярват, че туризмът е изкуството да създаваш преживявания. Организатор е Българска асоциация за кулинарна култура с подкрепата на Община Варна.

По време на конкурсната програма на фестивала младите таланти ще покажат своите умения пред международно жури, ще се учат от най-добрите в майсторски класове и ще направят първите си стъпки към успешна професионална реализация. Състезанията ще се проведат в продължение на три дни в няколко категории – готвачи, бармани, сладкари и сервитьори. Към събитието ще се присъединят майстор-готвачи, които ще демонстрират как храната може да бъде превърната в истински произведения на изкуството. Ще бъдат представени доказани български марки в сферата на кулинарията, хотелиерството и ресторантьорството.

Голямата изненада на "Пагур" са дните 3 и 4 октомври, когато международният форум ще бъде ще бъде домакин на изключителното кулинарно събитие "Flavor Couture".

В рамките на двата дни достъпът до лекциите, презентациите и всички майсторски класове е свободен за всички любители на кулинарното изкуство. 

По време на "историите, разказани с вкус" посетителите ще имат възможност да се насладят на дегустации и презентации на зелено сирене от Черни Вит, трюфели, кафе, шоколад, шафран, зехтин и био лимец. Подготвени са любопитни истории за подправки, ядливи цветя, свежи салати и месни деликатеси, както и представяне на професионално облекло и обувки за хората в кухнята и ресторанта. 

Сред специалните участници в програмата са бариста Йордан Дъбов, Евгени Филчев и шоколадите Puratos, Димитър Димитров с Thracian Truffles, Rosey’s Mark - Фондация ядлива роза, Цветан Димитров със зеленото сирене от Черни Вит и още много лектори и производители.

2025 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна