Мобилно меню

Младежка кулинарна академия стартира в курорта Св. Св. Константин и Елена

Инициативата е насочена към младежи от 15 до 29 години, които имат желание да се реализират в кулинарната професия
Младежка кулинарна академия стартира в курорта Св. Св. Константин и Елена

Старт на инициативата „Младежка кулинарна академия в курорта Св. Св. Константин и Елена“ обяви Фондация "Св. Св. Константин и Елена". В програмата са предвидени 8 теоретични и практически модула, които ще се проведат до края на октомври и ще предадат знания на млади хора между 15 и 29 години, насочили се към кулинарната професия.

Заниманията ще бъде ръководени от доказаните шеф-готвачи Станислав Петков и Светослав Петров.

До участие в „Младежка кулинарна академия в курорта Св. Св. Константин и Елена“ ще бъдат допускани: 

  • ученици от общообразователни училища във Варна, които след завършването на средно образование, искат да насочат професионалната си реализация в сферата на кулинарните изкуства;
  • ученици от професионални гимназии във Варна;
  • студенти от колежи и университети на територията на Варна;
  • млади предприемачи, които искат да развият подобен бизнес;
  • младежи и девойки в неравностойно положение с интерес към кулинарната професия, от центровете за настаняване от семеен тип „Изгрев“ и „Другарче“ във Варна – институции, които традиционно са включени във всички проекти и инициативи на Фондация „Св. св. Константин и Елена“.

Формуляр за кандидатстване може да бъде свален от сайта на Фондация "Св. Св. Константин и Елена".

Всички кандидатури се приемат на имейл: foundation@stconstantine.bg до 20 Юли 2023 г.

Инициативата се реализира с подкрепата на „Образование и младежки дейности“ Община Варна.

2023 © Варна е

България се представи на Световния конгрес на парфюмерията в Женева

Форумът беше посветен на глобалните иновации и творчеството в създаването на аромати
България се представи на Световния конгрес на парфюмерията в Женева

Кои са ключовите фактори, които движат иновациите в парфюмерийната индустрия? И как технологиите и изкуствения интелект влияят върху креативността на парфюмеристите? Това са темите, които бяха във фокуса на Световния конгрес на парфюмерията WPC 2024 и специализирано изложение в Швейцария. От 24 до 27 юни Женева събра лидери в областта на ароматите от цял свят, под мотото:

"Ароматът напред: Където се срещат глобалните иновации и творчеството".

България беше представена на колективен щанд на Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика" (БНАЕМПК), където продуктите си изложиха изявени родни производители на етерични масла, преработватели и доставчици на суровини. Българското участие се осъществяви с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие".

Страната ни винаги е очаровала света с качеството на продуктите и многообразието от аромати и съставки за индустрията. На това заложи БНАЕМПК и за това си участие в Женева, където насочи вниманието на професионалната публика и ценителите в сектора към характеристиките и премиум нивото на българските етерични масла и козметика. На щанда на страната ни бяха представени етерични масла, екстракти, абсолю, розова вода, борова вода и др. флорални води, ароматерапия, конкрети, тинктури и др. деривати.

"България има своето място на глобалната сцена на индустрията за аромати и суровини в козметиката. Присъствието ни в Женева е онзи знак за лидерство, който нашите членове и партньори очакват и заслужават", коментира изпълнителният директор на БНАЕМПК Гергана Андреева.

"Ние сме от водещите участници на европейския и световните пазари, където влизаме в остра конкурентна битка с най-изявените парфюмерийни къщи, парфюмеристи, доставчици, потребителски марки и иноватори. Затова подкрепата на министерството и ДФ "Земеделие" за представянето ни на WPC 2024 e още по-важна и ценна за българските фирми, които получават достъп до множество възможности за срещи лице в лице с експерти по аромати и колеги от цял свят", допълни Гергана Андреева.

Тя подчерта, че изложението в Женева е още по-специално за нея и екипа на асоциацията, защото е част от честването на 25 годишния юбилей на БНАЕМПК.

Глобалният пазар на парфюми се очаква да достигне 47,6 милиарда долара до 2027 г., според прогнозата на авторитетния Globe Newswire. "Водени от стремежа си винаги да се сравняваме с нивото на най-добрите в света, сме щастливи за бъдем част от дискусията за бъдещето на сектора, да се  запознаем от първа ръка и да се настроим да посрещнем това, което се задава на хоризонта в ароматите, чрез  водещи експерти в индустрията", категорична бе Гергана Андреева.

2024 © Варна е / снимки Agrumaria Reggina for WPC2024