Мобилно меню

Младежка кулинарна академия стартира в курорта Св. Св. Константин и Елена

Инициативата е насочена към младежи от 15 до 29 години, които имат желание да се реализират в кулинарната професия
Младежка кулинарна академия стартира в курорта Св. Св. Константин и Елена

Старт на инициативата „Младежка кулинарна академия в курорта Св. Св. Константин и Елена“ обяви Фондация "Св. Св. Константин и Елена". В програмата са предвидени 8 теоретични и практически модула, които ще се проведат до края на октомври и ще предадат знания на млади хора между 15 и 29 години, насочили се към кулинарната професия.

Заниманията ще бъде ръководени от доказаните шеф-готвачи Станислав Петков и Светослав Петров.

До участие в „Младежка кулинарна академия в курорта Св. Св. Константин и Елена“ ще бъдат допускани: 

  • ученици от общообразователни училища във Варна, които след завършването на средно образование, искат да насочат професионалната си реализация в сферата на кулинарните изкуства;
  • ученици от професионални гимназии във Варна;
  • студенти от колежи и университети на територията на Варна;
  • млади предприемачи, които искат да развият подобен бизнес;
  • младежи и девойки в неравностойно положение с интерес към кулинарната професия, от центровете за настаняване от семеен тип „Изгрев“ и „Другарче“ във Варна – институции, които традиционно са включени във всички проекти и инициативи на Фондация „Св. св. Константин и Елена“.

Формуляр за кандидатстване може да бъде свален от сайта на Фондация "Св. Св. Константин и Елена".

Всички кандидатури се приемат на имейл: foundation@stconstantine.bg до 20 Юли 2023 г.

Инициативата се реализира с подкрепата на „Образование и младежки дейности“ Община Варна.

2023 © Варна е

Черноморската паеля на Ник е в ТОП 12 на световното първенство

Победител в кулинарната надпревара по приготвяне на паеля стана шеф Джо Падила от Пуерто Рико, следван от представителите на Колумбия и Япония
Черноморската паеля на Ник е в ТОП 12 на световното първенство

През изминалата седмица приключи Световното първенство по приготвяне на паеля във Валенсия, Испания. На 20 септември, на пристанището в третия по големина град в Испания, известен като първоизточника на най-популярното испанско ястие, топ готвачи от цял свят премериха сили, за да излъчат победителя за 2024 година. Това е шеф Джо Падила от Пуерто Рико. Той е опитвал 3 пъти да достигне до финалите, като едва през тази година опитите му са дали резултат. В челната тройка се класираха представителите на Колумбия и Япония.

Част от условията са били да бъде представена авторска рецепта за паеля.

Българският представител Николай Тодоров – Ник, представи пред журито своя идея - Черноморска паеля.

"Продуктите за тази рецепта са изцяло от Черно море и региона. Доставката до Валенсия на пресни морски продукти беше сложна, но с доста перипетии успяхме.

Журито и медиите, които опитаха моята паеля останаха приятно изненадани и впечатлени.

Рапанът беше сред основните ми продукти, а сушеният ватос една от пазените тайни"- сподели Николай Тодоров след завръщането си в България.

"Прекарахме цяла седмица в компанията на уникални готвачи от 4 континента. Програмата ни беше впечатляваща и включваше мастър класове, демонстрации, посещения на емблематични места за испанската кулинария, срещи с атрактивни личности. За мен и асистента ми, това участие се оказа много повече от приключение.

За България, успехът е огромен.

Нашата страна вече е на картата на това кулинарно състезание и български представители ще могат да се включват и занапред" - допълва първият български участник в престижният форум.

Представителите на страните финалисти бяха във Валенсия от 17 до 22 септември, а финалното готвене, по време на което всички участници едновременно приготвят своите ястия, е организирано в световния ден на (World Paella Day) - 20 септември. Уменията и вкусовите качества на приготвената от всеки един финалист паеля са оценени от жури, в състава на което са включени предходни победители, кулинарни експерти, емблематични готвачи, като страната домакин Испания е имала право само да излъчи представител в журито, без да има участник в състезанието. Освен българския представител Николай Тодоров – Ник, в състезанието са се включили още участници от Мексико, Перу, Франция, ОАЕ, Италия, Китай, Ирландия и Румъния.

Надпреварата датира от 2017 година, а организаторите подчертават, че с всяка изминала година интересът от участници, спонсори и публика се увеличава.

2024 © Варна е