Мобилно меню

На Летище Варна посрещнаха първи полет от Париж

Полети по новата авиолиния ще се извършват два пъти седмично – всеки понеделник и четвъртък, до октомври
На Летище Варна посрещнаха първи полет от Париж
520

Националният авиопревозвач стартира нова сезонна линия от Варна до Париж. До октомври полети между морския ни град и френската столица ще се изпълняват два пъти седмично – всеки понеделник и четвъртък.

Първият полет от Париж беше посрещнат тържествено на Летище Варна на 17 април с воден салют – традиционен поздрав към новите маршрути. Пътниците на борда бяха приятно изненадани от вниманието.

За първи път директните полети от Варна кацат на международното летище "Шарл дьо Гол", от което се осъществяват връзки към стотици западноевропейски и междуконтинентални дестинации.

Така жителите на Варна и региона в Северното Черноморие получават още по-удобна възможност да посетят както френската столица, така и да пътуват до редица световни точки.

Билетите по новата линия се предлагат на цени от 169 евро в едната посока, като в икономична класа са включени 10 кг ръчен багаж и малка лична чанта (дамска чанта или лаптоп), безплатна регистрация и кетъринг на борда.

Полетите до Париж, както и сезонните директни линии до Прага и Франкфурт, които стартират през юни, ще се изпълняват с най-новите самолети от флотилията на "България Еър" – модерните Airbus A220. Те предлагат комфортна и просторна кабина, по-широки седалки в икономична класа, по-големи прозорци и отделения за багаж, заедно с USB зареждане на електронни устройства, което гарантира още по-приятно пътуване за всеки пасажер на борда.

За резервации и повече информация за полетите от Варна до Париж можете да се свържете с Центъра за обслужване на клиенти на e-mail: callFB@air.bg, да посетите официалния сайт www.air.bg или чрез мобилното приложение на "България Еър". Билети може да бъдат резервирани и в офисите на авиокомпанията в страната и в чужбина, както и през агентската мрежа.

2025 © Варна е / снимки: Ивайло Старчев за Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт

Международен кулинарен фестивал организират в курорта Златни пясъци

Организаторите си поставят за цел да превърнат форума в своеобразен мост между образованието и бизнеса
Международен кулинарен фестивал организират в курорта Златни пясъци

От 1 до 5 октомври 2025 г. курортен комплекс Златни пясъци ще бъде домакин на фестивала "Пагур", който ще събере млади готвачи, бармани, сладкари и сервитьори в международен празник на кулинарията и гостоприемството. Форумът обещава да бъде повече от кулинарно събитие – мост между образованието и бизнеса, възможност за нови партньорства и бъдещи кариери, вдъхновение за всички, които вярват, че туризмът е изкуството да създаваш преживявания. Организатор е Българска асоциация за кулинарна култура с подкрепата на Община Варна.

По време на конкурсната програма на фестивала младите таланти ще покажат своите умения пред международно жури, ще се учат от най-добрите в майсторски класове и ще направят първите си стъпки към успешна професионална реализация. Състезанията ще се проведат в продължение на три дни в няколко категории – готвачи, бармани, сладкари и сервитьори. Към събитието ще се присъединят майстор-готвачи, които ще демонстрират как храната може да бъде превърната в истински произведения на изкуството. Ще бъдат представени доказани български марки в сферата на кулинарията, хотелиерството и ресторантьорството.

Голямата изненада на "Пагур" са дните 3 и 4 октомври, когато международният форум ще бъде ще бъде домакин на изключителното кулинарно събитие "Flavor Couture".

В рамките на двата дни достъпът до лекциите, презентациите и всички майсторски класове е свободен за всички любители на кулинарното изкуство. 

По време на "историите, разказани с вкус" посетителите ще имат възможност да се насладят на дегустации и презентации на зелено сирене от Черни Вит, трюфели, кафе, шоколад, шафран, зехтин и био лимец. Подготвени са любопитни истории за подправки, ядливи цветя, свежи салати и месни деликатеси, както и представяне на професионално облекло и обувки за хората в кухнята и ресторанта. 

Сред специалните участници в програмата са бариста Йордан Дъбов, Евгени Филчев и шоколадите Puratos, Димитър Димитров с Thracian Truffles, Rosey’s Mark - Фондация ядлива роза, Цветан Димитров със зеленото сирене от Черни Вит и още много лектори и производители.

2025 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна