Мобилно меню

Над 130 вина от 5 държави се съревновават за "Златния ритон"

През последните няколко години се налага тенденцията клиентите да търсят по-добри предложения като качество и цена, отбелязва председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов
Над 130 вина от 5 държави се съревновават за "Златния ритон"
516

Повече от 130 проби на вина от пет държави са подадени до момента за участие в международния конкурс, който предшества престижното изложение „Винария 2024“. В дегустациите на вина и спиртни напитки участват проби от България, Италия, Румъния, Гърция и Турция.

И тази година нови вина за първи път се съревновават за „Златен ритон“ от „Винария 2024“. Сред тях четири италиански, които са характерни за региона на Пулия и Емилия-Романя. Сортовете Primitivo и Negro Amaro са характерни за плодородната област Пулия, популярна с богатата си винена традиция. „Primitivo е червено вино с плътен и интензивен характер. То се съчетава перфектно с червени месни ястия. Характеризира се със средно плътни танини и плодов финал. От Negro Amaro се създават червени вина, с елегантен стил. Характеризира се със силни танини и пикантен финал и чудесно се съчетава с бяло месо или дивеч“, коментира известният сомелиер Маурицио Феррери, който повече от 30 години живее в България. Два сорта от областта Емилия-Романя също ще направят своя дебют на „Винария 2024“. Първото е бялото вино Pignoletto, което притежава свеж и плодов аромат. „То се характеризира с флорални нотки и минерален финал и е подходящо за консумация с рибни ястия. От сорта Lambrusco се произвежда пенливо вино. Има свежест, жизненост и плодов финал. То е универсално, може да се сервира като аперитив, с предястия или месни ястия“, допълва италианският уайнмейкър.

Тази година всички изложители във „Винария“ имат възможността да представят по една проба за участие в международните дегустации безплатно в конкурса. За втора поредна година ще има специални награди за вина, произведени от местни сортове.

15 топ експерти ще оценяват пробите на вина тази година – членове на Съюза на енолозите в България, преподаватели от Университета по хранителни технологии – Пловдив и специалисти във винения сектор. Повече от половината от тях са международни дегустатори в престижни световни конкурси.  

„Благодарение на изложенията повишаваме винената култура на потребителите, а с международните дегустации изграждаме имиджа на българските вина у нас и по света“, коментира председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов. Той уточни, че конкурсът за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се провежда според правилата и критериите на най-авторитетните състезания по света, за да осигури възможност за международно признание на участващите производители.

 „Очаквам тази година да надградим постиженията на международните дегустации, които възстановихме през 2023 г. след няколкогодишно прекъсване, както и да затвърдим запазената марка на престижния конкурс „Златен ритон“, прогнозира инж. Станимир Стоянов. Той допълни, че последните няколко години се налага тенденцията клиентите да търсят по-добри предложения като качество и цена.

Съюзът на енолозите в България в партньорство с Университета по хранителни технологии и Международен панаир Пловдив продължава традицията за провеждането на международния конкурс за вина и спиртни напитки „Винария 2024“ – най-старият и авторитетен енофорум в Югоизточна Европа. От 20 до 24 февруари 2024 г. посетителите на изложбата ще имат възможността да дегустират квалитетни вина и да опитат гурме продукти на специализирани щандове в 8-ма палата на Международен панаир Пловдив. 

2024 © Варна е / снимки: Съюз на енолозите в България

Откриха обновената външна зона на Летище Варна

Аерогарата в морската столица е първата в Европа с напълно оборудвана отворена външна гейт зона, подчерта директорът на летището Димитър Костадинов, който представи "Гейт Гардън"
Откриха обновената външна зона на Летище Варна

Официално беше открита новата външна зона "Гейт Гардън" и нововъведенията на Терминал 2 на Летище Варна

"Гейт Гардън" бе представен от директора на аерогарата Димитър Костадинов като уникален проект поради факта, че

Летище Варна е първото в Европа, което има напълно оборудвана отворена външна гейт зона.

Според ръководството новостите ще осигурят на Летището 40% по-голям капацитет, благодарение на допълнителните 2000 кв. м площ, които гарантират гъвкавост в разпределението на потоците "Шенген", "Не-Шенген" и предоставят над 15 варианта на комбинации за групиране на пътникопотоците. 

Според калкулациите при подготовката на проекта тоталният капацитет на Терминал 2, с включен "Гейт Гардън", ще достигне над 3,5 млн. пътници. За създаването на новото пространство са изразходени над 120 000 часа човешки труд, вложени са 900 куб. бетон, над 70 тона метални конструкции, снабдено е с напълно оборудвани гейт системи за бординг процесите на летище Варна. Дейностите включват и голяма реконструкция във вътрешността на основния терминал, изразяваща се в реорганизация на вътрешните пространства, нови санитарни помещения и коридори, разширени зони за паспортно-визов контрол и др. Според прогнозите, използваемостта на "Гейт Гардън" ще надхвърля 70% включително и в периферията на активния сезон.

2025 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна