Мобилно меню

Над 600 гости от цяла България се включват във Фестивал на Модата и Красотата във Варна

Ежегодният форум се провежда в лятната градина на комплекс Морско казино
Над 600 гости от цяла България се включват във Фестивал на Модата и Красотата във Варна

Блясък, стил и красота ще завладеят морската ни столица, по време на ежегодния моден форум - Фестивал на Модата и Красотата 2024, който се провежда на 20 и 21 август в лятната градина на комплекс Морско казино, където ще присъстват над 600 гости от цяла България.

Екипът на агенция VIP FASHION GROUP – продуцент и организатор на модния форум, за поредна година ще зарадва ценителите на модата и красотата със стилни дефилета на популярни марки и авторски колекции на български дизайнери.

В рамките на две поредни вечери ще бъдат представени колекции на дизайнерите - Весела Василева – VETEIDA, Стефани Каменова, Румяна Иванова - Tailor, Янка Тонева - MAD STITCHES, Боряна Илиева – Бутик Хубава жена, Гергана Апостолова - Kiara Fashion ,Мирена Чакърова - Mira Vision, Ekaterina Reider, Гинка Карбова - Breath of Beauty, VANTAGE и Стойка Новкова – Tonena.
Сватбен център My Wedding ще представи колекция от изискани мъжки костюми и сватбени рокли, а популяртният бранд Sara Pen ще покаже лимитирана серия обувки и чанти.

Авторски колекции ще представят и учениците от Професионална гимназия по текстил и моден дизайн Варна, студентите от Катедра Изкуства, специалност Моден дизайн към ВСУ, както и курсисти от Academy Pro.

Гостите ще се насладят и на дизайнерски колекции бански костюми на марките Avangard, Le Saule и Valase.

Своя дебют по време на модния форум ще направи мъжкият бранд THE KING и Bistra Sirin, която ще представи авторска колекция шалове с принт от картини, генерирани от изкуствен интелект.

Водещи в двете вечери на фестивала ще бъдат популярният актьор Симеон Лютаков и оперният бас Деян Вачков, а в дефилетата ще вземат участие най-добрите модели на морската ни столица.

За прическите на моделите ще се погрижат топ-коафьорите от ателие Кина Кудева, а гримът ще е дело на екипа на Кристина Славова - Maskara.

2024 © Варна е / снимки: VIP Fashion Group

Черноморската паеля на Ник е в ТОП 12 на световното първенство

Победител в кулинарната надпревара по приготвяне на паеля стана шеф Джо Падила от Пуерто Рико, следван от представителите на Колумбия и Япония
Черноморската паеля на Ник е в ТОП 12 на световното първенство

През изминалата седмица приключи Световното първенство по приготвяне на паеля във Валенсия, Испания. На 20 септември, на пристанището в третия по големина град в Испания, известен като първоизточника на най-популярното испанско ястие, топ готвачи от цял свят премериха сили, за да излъчат победителя за 2024 година. Това е шеф Джо Падила от Пуерто Рико. Той е опитвал 3 пъти да достигне до финалите, като едва през тази година опитите му са дали резултат. В челната тройка се класираха представителите на Колумбия и Япония.

Част от условията са били да бъде представена авторска рецепта за паеля.

Българският представител Николай Тодоров – Ник, представи пред журито своя идея - Черноморска паеля.

"Продуктите за тази рецепта са изцяло от Черно море и региона. Доставката до Валенсия на пресни морски продукти беше сложна, но с доста перипетии успяхме.

Журито и медиите, които опитаха моята паеля останаха приятно изненадани и впечатлени.

Рапанът беше сред основните ми продукти, а сушеният ватос една от пазените тайни"- сподели Николай Тодоров след завръщането си в България.

"Прекарахме цяла седмица в компанията на уникални готвачи от 4 континента. Програмата ни беше впечатляваща и включваше мастър класове, демонстрации, посещения на емблематични места за испанската кулинария, срещи с атрактивни личности. За мен и асистента ми, това участие се оказа много повече от приключение.

За България, успехът е огромен.

Нашата страна вече е на картата на това кулинарно състезание и български представители ще могат да се включват и занапред" - допълва първият български участник в престижният форум.

Представителите на страните финалисти бяха във Валенсия от 17 до 22 септември, а финалното готвене, по време на което всички участници едновременно приготвят своите ястия, е организирано в световния ден на (World Paella Day) - 20 септември. Уменията и вкусовите качества на приготвената от всеки един финалист паеля са оценени от жури, в състава на което са включени предходни победители, кулинарни експерти, емблематични готвачи, като страната домакин Испания е имала право само да излъчи представител в журито, без да има участник в състезанието. Освен българския представител Николай Тодоров – Ник, в състезанието са се включили още участници от Мексико, Перу, Франция, ОАЕ, Италия, Китай, Ирландия и Румъния.

Надпреварата датира от 2017 година, а организаторите подчертават, че с всяка изминала година интересът от участници, спонсори и публика се увеличава.

2024 © Варна е