Мобилно меню

От Варненския екопарк канят ценители на чаша вино в Розариума

Второ издание на специалното събитие ще е на 31 май - събота, от 17 часа
От Варненския екопарк канят ценители на чаша вино в Розариума

Второ издание на специалното събитие "На чаша вино в Розариума" ще се проведе тази събота - 31 май, от 17 часа, в Университетската ботаническа градина - Екопарк Варна. Инициативата се организира съвместно с Черноморската регионална лозаро-винарска камара. 

Гостите на събитието ще имат възможност да дегустират бутикови вина, както и млечни и месни деликатеси от местни производители, както и да разгледат розариума на ботаническата градина - едно от най-известните места за изнесени ритуали в гр. Варна с

богата колекция от над 2500 рози от 80 сорта.

В програмата е включена и изложба постери на тема "Розата - кралицата на цветята". За доброто настроение на гостите и класата на събитието ще допринесе и специалното участие на класическо трио "Elegance"

Входът за инициативата "На чаша вино в Розариума" е 12 лева, а таксата за паркинг е 6 лева. От Екопарк-Варна напомнят, че входът е от ул. “Веселина Цанкова”. 

2025 © Варна е
Още по темата: Рози Вино Варна Екопарк
Още по темата: Рози Вино Варна Екопарк

Международен кулинарен фестивал организират в курорта Златни пясъци

Организаторите си поставят за цел да превърнат форума в своеобразен мост между образованието и бизнеса
Международен кулинарен фестивал организират в курорта Златни пясъци

От 1 до 5 октомври 2025 г. курортен комплекс Златни пясъци ще бъде домакин на фестивала "Пагур", който ще събере млади готвачи, бармани, сладкари и сервитьори в международен празник на кулинарията и гостоприемството. Форумът обещава да бъде повече от кулинарно събитие – мост между образованието и бизнеса, възможност за нови партньорства и бъдещи кариери, вдъхновение за всички, които вярват, че туризмът е изкуството да създаваш преживявания. Организатор е Българска асоциация за кулинарна култура с подкрепата на Община Варна.

По време на конкурсната програма на фестивала младите таланти ще покажат своите умения пред международно жури, ще се учат от най-добрите в майсторски класове и ще направят първите си стъпки към успешна професионална реализация. Състезанията ще се проведат в продължение на три дни в няколко категории – готвачи, бармани, сладкари и сервитьори. Към събитието ще се присъединят майстор-готвачи, които ще демонстрират как храната може да бъде превърната в истински произведения на изкуството. Ще бъдат представени доказани български марки в сферата на кулинарията, хотелиерството и ресторантьорството.

Голямата изненада на "Пагур" са дните 3 и 4 октомври, когато международният форум ще бъде ще бъде домакин на изключителното кулинарно събитие "Flavor Couture".

В рамките на двата дни достъпът до лекциите, презентациите и всички майсторски класове е свободен за всички любители на кулинарното изкуство. 

По време на "историите, разказани с вкус" посетителите ще имат възможност да се насладят на дегустации и презентации на зелено сирене от Черни Вит, трюфели, кафе, шоколад, шафран, зехтин и био лимец. Подготвени са любопитни истории за подправки, ядливи цветя, свежи салати и месни деликатеси, както и представяне на професионално облекло и обувки за хората в кухнята и ресторанта. 

Сред специалните участници в програмата са бариста Йордан Дъбов, Евгени Филчев и шоколадите Puratos, Димитър Димитров с Thracian Truffles, Rosey’s Mark - Фондация ядлива роза, Цветан Димитров със зеленото сирене от Черни Вит и още много лектори и производители.

2025 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна