Мобилно меню

Откриха обновената външна зона на Летище Варна

Аерогарата в морската столица е първата в Европа с напълно оборудвана отворена външна гейт зона, подчерта директорът на летището Димитър Костадинов, който представи "Гейт Гардън"
Откриха обновената външна зона на Летище Варна

Официално беше открита новата външна зона "Гейт Гардън" и нововъведенията на Терминал 2 на Летище Варна

"Гейт Гардън" бе представен от директора на аерогарата Димитър Костадинов като уникален проект поради факта, че

Летище Варна е първото в Европа, което има напълно оборудвана отворена външна гейт зона.

Според ръководството новостите ще осигурят на Летището 40% по-голям капацитет, благодарение на допълнителните 2000 кв. м площ, които гарантират гъвкавост в разпределението на потоците "Шенген", "Не-Шенген" и предоставят над 15 варианта на комбинации за групиране на пътникопотоците. 

Според калкулациите при подготовката на проекта тоталният капацитет на Терминал 2, с включен "Гейт Гардън", ще достигне над 3,5 млн. пътници. За създаването на новото пространство са изразходени над 120 000 часа човешки труд, вложени са 900 куб. бетон, над 70 тона метални конструкции, снабдено е с напълно оборудвани гейт системи за бординг процесите на летище Варна. Дейностите включват и голяма реконструкция във вътрешността на основния терминал, изразяваща се в реорганизация на вътрешните пространства, нови санитарни помещения и коридори, разширени зони за паспортно-визов контрол и др. Според прогнозите, използваемостта на "Гейт Гардън" ще надхвърля 70% включително и в периферията на активния сезон.

2025 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Международен кулинарен фестивал организират в курорта Златни пясъци

Организаторите си поставят за цел да превърнат форума в своеобразен мост между образованието и бизнеса
Международен кулинарен фестивал организират в курорта Златни пясъци

От 1 до 5 октомври 2025 г. курортен комплекс Златни пясъци ще бъде домакин на фестивала "Пагур", който ще събере млади готвачи, бармани, сладкари и сервитьори в международен празник на кулинарията и гостоприемството. Форумът обещава да бъде повече от кулинарно събитие – мост между образованието и бизнеса, възможност за нови партньорства и бъдещи кариери, вдъхновение за всички, които вярват, че туризмът е изкуството да създаваш преживявания. Организатор е Българска асоциация за кулинарна култура с подкрепата на Община Варна.

По време на конкурсната програма на фестивала младите таланти ще покажат своите умения пред международно жури, ще се учат от най-добрите в майсторски класове и ще направят първите си стъпки към успешна професионална реализация. Състезанията ще се проведат в продължение на три дни в няколко категории – готвачи, бармани, сладкари и сервитьори. Към събитието ще се присъединят майстор-готвачи, които ще демонстрират как храната може да бъде превърната в истински произведения на изкуството. Ще бъдат представени доказани български марки в сферата на кулинарията, хотелиерството и ресторантьорството.

Голямата изненада на "Пагур" са дните 3 и 4 октомври, когато международният форум ще бъде ще бъде домакин на изключителното кулинарно събитие "Flavor Couture".

В рамките на двата дни достъпът до лекциите, презентациите и всички майсторски класове е свободен за всички любители на кулинарното изкуство. 

По време на "историите, разказани с вкус" посетителите ще имат възможност да се насладят на дегустации и презентации на зелено сирене от Черни Вит, трюфели, кафе, шоколад, шафран, зехтин и био лимец. Подготвени са любопитни истории за подправки, ядливи цветя, свежи салати и месни деликатеси, както и представяне на професионално облекло и обувки за хората в кухнята и ресторанта. 

Сред специалните участници в програмата са бариста Йордан Дъбов, Евгени Филчев и шоколадите Puratos, Димитър Димитров с Thracian Truffles, Rosey’s Mark - Фондация ядлива роза, Цветан Димитров със зеленото сирене от Черни Вит и още много лектори и производители.

2025 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна