Мобилно меню

Отличиха шест български вина със "Златен ритон" от "Винария 2024"

Най-оспорвана била конкуренцията при отлежалите червени вина
Отличиха шест български вина със "Златен ритон" от "Винария 2024"
521

Шест български вина спечелиха приза „Златен ритон“ от международната специализирана изложба „Винария 2024“. Два от тях бяха присъдени за еликсири на ВИ „Едоардо Миролио“ – за розе от последна реколта и за отлежало червено вино. Останалите четири винени „Оскар“-и отидоха в колекциите на ВИ „Вила Юстина”, „Стефан Пирев Уайнс”, Винарна „Лозето естейт“ и ВИ „Джемперлиев“. В надпреварата за престижните отличия се състезаваха близо 200 проби на български и чуждестранни изби от България, Италия, Румъния, Гърция, Турция и Молдова.

При белите вина от последна реколта за най-добър еликсир бе обявен Семийон & Шардоне & Димят (2023) на „Вила Юстина”. Отличието получи главният технолог на избата Васил Стоянов от изпълнителния директор на ИАЛВ инж. Красимир Коев. 

За фаворит при младите розета авторитетното жури определи Пино Ноар & Мелник (2023) на ВИ „Едоардо Миролио“

Златен „Оскар” бе присъден и на червено вино от последна реколта на Каберне фран & Сира (2023) на ВИ „Джемперлиеви“. Наградата получи собственикът на избата от Сакар Димитър Джемперлиев от проф. Пламен Моллов. 

При белите вина от стари реколти фаворит стана еликсирът Шардоне (2021) на известния енолог Стефан Пирев. Отличието му бе връчено от доц. д-р Иван Соколов. „Златен ритон“ получи и „Еленово Резерва” (2020) на ВИ “Едоардо Миролио” в категория „Червени вина от предходни реколти”. Още един „Оскар“ международното жури на „Винария“ присъди в същата категория – на Винарна „Лозето Естейт“ за „Лонгоза УСОЕ“, създадена през 2022 г. от сорта Каберне совиньон.  

„Надпреварата при старите червени вина бе много оспорвана и по изключение тази година бе взето решение да се присъдят два ритона в тази категория, тъй като и при първата, и при финалната дегустация, се оказаха с един и същ резултат“, каза председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов. 

Повече от 30 процента от получените за конкурса проби бяха на отлежали еликсири. Със златен медал бяха отличени 43 вина от стари реколти. Четири от тях бяха присъдени на италиански вина – Primitivo на Torleanzi (2021 и 2022), Frappato (2020) и Nero D'Avola (2020) на Caruso Minini, три на ВИ „Ноя“ за Мерло (2023), Каберне фран (2023) и Карменер (2020), по два златни медала за Винарна „Лозето Естейт“ за Каберне фран (2022) и Варненски мискет (2022), „Беса Валей“ за Мерло Сира Пти вердо Каберне совиньон  (2019), Гранд кюве и Енира Резерва и ВИ „Горун“ за Каберне совиньон Резерва (2020 и 2021).

При пенливите вина за фаворити бяха обявени две напитки, създадени от Шардоне, на ВИ „Едоардо Миролио“ и на Coqueret-Benard.

В новата категория на „Винария“ – плодови вина със сребърни медали бяха отличени малиновите еликсири на ВИ „Кубера“, позиционирана в подножието на Стара планина и на Г.Филипофф уайнс, чиито малинови насаждения са разположени край Асенова крепост и родопското село Манастир.

Съюзът на енолозите в България продължава своята инициатива да подкрепя и развива вината от местни сортове. Със специална награда за сорт Димят бе отличено Тесера (2023) на „ДеВина Лозя и Вино“, за Врачански мискет (2023) на „Врачанска теменуга“, за Гарваново око (2022) на „Агрофитнес“, за Мавруд (2022) на „Конто-Н“, за сорта Гъмза (2021) Барик на ВИ „Ново село“ и за сорта Рубин Rubin Reserve (2020) на Винарна „Ялово”. 

„С 30% повече бяха получените вина и спиртни напитки за конкурса тази година. Радващо е, че имаше и повече вина от чужбина, което говори за престижа на отличията от „Винария“. Амбицията ни е да продължаваме да обогатяваме конкурса през следващите години“, заяви в приветствието си председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов.  

Получените за конкурса пробите бяха оценявани от 13-членно жури, в което участваха топ дегустатори от страната и чужбина, повечето от които международни дегустатори, а трима са носители на приза „Енолог на годината“ – Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова и Димитър Димов. Сред чуждестранните експерти в комисията бе известният италиански сомелиер Маурицио Феррери, който повече от 20 години е част от конкурса „Винария“. Председатели на двете комисии бяха доц. д-р Христо Спасов и доц. д-р Николай Стоянов от Университета по хранителни технологии.

„Ангажирам се като представител на държавата, следващата година да подкрепим конкурса и да възвърнем блясъка на „Винария“ и „Нощта на Златния ритон“, на които се събираха всички създатели на качествени напитки у нас“, заяви от своя страна изпълнителният директор на ИАЛВ инж. Красимир Коев, който поздрави наградените и всички създатели на вина, чиито продукти радват потребителите у нас и по света. 

По традиция студенти от специалността „Технология на виното и пивото“ положиха Дионисиева клетва за встъпване в лозаро-винарския бранш.

Престижните отличия бяха връчени на тържествена церемония в Конгресния център на Международен панаир Пловдив.

ЗЛАТНИТЕ РИТОНИ ОТ ВИНАРИЯ 2024

  • „Вила Юстина” – „БиБ” – Семийон & Шардоне & Димят (2023) 
  • ВИ „Едоардо Миролио“ – „ЕМ Розе“ – Пино ноар & Мелник (2023)
  • ВИ "Джемперлиеви" – Каберне фран & Сира (2023)
  • Stephan Pirev wines – Шардоне (2021)
  • ВИ „Едоардо Мирлио“ – Еленово Резерва – Каберне фран (2020)
  • Винарна „Лозето Естейт” – Каберне совиньон (2022)
2024 © Варна е

Откриха обновената външна зона на Летище Варна

Аерогарата в морската столица е първата в Европа с напълно оборудвана отворена външна гейт зона, подчерта директорът на летището Димитър Костадинов, който представи "Гейт Гардън"
Откриха обновената външна зона на Летище Варна

Официално беше открита новата външна зона "Гейт Гардън" и нововъведенията на Терминал 2 на Летище Варна

"Гейт Гардън" бе представен от директора на аерогарата Димитър Костадинов като уникален проект поради факта, че

Летище Варна е първото в Европа, което има напълно оборудвана отворена външна гейт зона.

Според ръководството новостите ще осигурят на Летището 40% по-голям капацитет, благодарение на допълнителните 2000 кв. м площ, които гарантират гъвкавост в разпределението на потоците "Шенген", "Не-Шенген" и предоставят над 15 варианта на комбинации за групиране на пътникопотоците. 

Според калкулациите при подготовката на проекта тоталният капацитет на Терминал 2, с включен "Гейт Гардън", ще достигне над 3,5 млн. пътници. За създаването на новото пространство са изразходени над 120 000 часа човешки труд, вложени са 900 куб. бетон, над 70 тона метални конструкции, снабдено е с напълно оборудвани гейт системи за бординг процесите на летище Варна. Дейностите включват и голяма реконструкция във вътрешността на основния терминал, изразяваща се в реорганизация на вътрешните пространства, нови санитарни помещения и коридори, разширени зони за паспортно-визов контрол и др. Според прогнозите, използваемостта на "Гейт Гардън" ще надхвърля 70% включително и в периферията на активния сезон.

2025 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна