Мобилно меню

Повече хора са ходили на театър и кино във Варна през миналата година

Ръст бележат и посещенията в музеите, нарастват и регистрираните читатели в библиотеките
Повече хора са ходили на театър и кино във Варна през миналата година

Значително оживление в културния живот на Варна през 2022-ра спрямо предходната 2021-ва, отчитат от Териториално статистическо бюро Североизток. Нараснал е броят на посетителите в музеите, театрите и кината на територията на областта, повече са и регистрираните читатели в големите библиотеки.

В област Варна функционират 8 самостоятелни музея, регистрирани съгласно Закона за културното наследство. През 2022 г. движимите културни ценности, които са част от Националния музеен фонд и са включени в експозициите на музеите в област Варна, са 184 хил. фондови единици и в сравнение с 2021 г. техният брой се увеличава с 0.5%. Цифровизирани са едва 7 363 фондови единици, което е с 26 повече спрямо предходната година.

Посещенията в музеите през 2022 г. са 168 хил. и съпоставени с 2021 г. се увеличават с 24.6%. В дните със свободен вход са осъществени 12.4% от посещенията в музеите. Посещенията на чужденци се увеличават с 40.3% в сравнение с предходната година и достигат 59 хиляди.

Общият персонал на музеите през 2022 г. е 339 души и намалява с 11.9% в сравнение с 2021 година.

През 2022 г. в действащите два театъра в област Варна са организирани 625 представления, посетени от 106 000 зрители, като спрямо 2021 г. представленията и посещенията се увеличават съответно с 15.1 и 75.2%. Средният брой посетители на едно представление е 170 при 112 през 2021 година.

През 2022 г. в област Варна развиват дейност 3 музикални колектива. В сравнение с 2021 г. броят на представленията на тези колективи се увеличава с 50.0%, а на посещенията - с 2.5%.

През 2022 г. библиотеките с фонд над 200 хил. библиотечни единици в област Варна са две, като броят им остава непроменен в сравнение с предходната година. Общият им фонд се състои от 1 179 хил. библиотечни документа - книги, продължаващи издания - вестници, списания, бюлетини и др., като в структурата му с най-висок дял са книгите - 74.7% (880 хиляди).

Регистрираните читатели са 18 000, което е с 6.7% повече в сравнение с предходната година. Посещенията се увеличават с 11.3% и достигат 131 хиляди. Заетият библиотечен фонд е 183 000 библиотечни единици.

В края на 2022 г. кината в област Варна са 5, а киноекраните - 31. В сравнение с 2021 г, броят на кината остава непроменен, а на киноекраните намалява с 8.8%. Мултиплексите са два и в тях са осъществени 75.9% от всички прожекции и 87.1% от посещенията.

През 2022 г. в сравнение с предходната година прожекциите в кината се увеличават с 42%, а посещенията - с 55.8%. Прожектирани са 700 филма, които според националността им се разпределят, както следва: 138 български, 216 европейски, 279 от САЩ и 67 от други страни.

2023 © Варна е

България се представи на Световния конгрес на парфюмерията в Женева

Форумът беше посветен на глобалните иновации и творчеството в създаването на аромати
България се представи на Световния конгрес на парфюмерията в Женева

Кои са ключовите фактори, които движат иновациите в парфюмерийната индустрия? И как технологиите и изкуствения интелект влияят върху креативността на парфюмеристите? Това са темите, които бяха във фокуса на Световния конгрес на парфюмерията WPC 2024 и специализирано изложение в Швейцария. От 24 до 27 юни Женева събра лидери в областта на ароматите от цял свят, под мотото:

"Ароматът напред: Където се срещат глобалните иновации и творчеството".

България беше представена на колективен щанд на Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика" (БНАЕМПК), където продуктите си изложиха изявени родни производители на етерични масла, преработватели и доставчици на суровини. Българското участие се осъществяви с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие".

Страната ни винаги е очаровала света с качеството на продуктите и многообразието от аромати и съставки за индустрията. На това заложи БНАЕМПК и за това си участие в Женева, където насочи вниманието на професионалната публика и ценителите в сектора към характеристиките и премиум нивото на българските етерични масла и козметика. На щанда на страната ни бяха представени етерични масла, екстракти, абсолю, розова вода, борова вода и др. флорални води, ароматерапия, конкрети, тинктури и др. деривати.

"България има своето място на глобалната сцена на индустрията за аромати и суровини в козметиката. Присъствието ни в Женева е онзи знак за лидерство, който нашите членове и партньори очакват и заслужават", коментира изпълнителният директор на БНАЕМПК Гергана Андреева.

"Ние сме от водещите участници на европейския и световните пазари, където влизаме в остра конкурентна битка с най-изявените парфюмерийни къщи, парфюмеристи, доставчици, потребителски марки и иноватори. Затова подкрепата на министерството и ДФ "Земеделие" за представянето ни на WPC 2024 e още по-важна и ценна за българските фирми, които получават достъп до множество възможности за срещи лице в лице с експерти по аромати и колеги от цял свят", допълни Гергана Андреева.

Тя подчерта, че изложението в Женева е още по-специално за нея и екипа на асоциацията, защото е част от честването на 25 годишния юбилей на БНАЕМПК.

Глобалният пазар на парфюми се очаква да достигне 47,6 милиарда долара до 2027 г., според прогнозата на авторитетния Globe Newswire. "Водени от стремежа си винаги да се сравняваме с нивото на най-добрите в света, сме щастливи за бъдем част от дискусията за бъдещето на сектора, да се  запознаем от първа ръка и да се настроим да посрещнем това, което се задава на хоризонта в ароматите, чрез  водещи експерти в индустрията", категорична бе Гергана Андреева.

2024 © Варна е / снимки Agrumaria Reggina for WPC2024