Мобилно меню

Празници на гроздолечението започват в Св. Св. Константин и Елена на 8 септември

Събитията са посветени на благотворното влияние на виното и гроздето
Празници на гроздолечението започват в Св. Св. Константин и Елена на 8 септември

От 8 до 13 септември в курорта Св. Св. Константин и Елена ще се проведат Празници на гроздолечение, вино и СПА терапии с гроздови продукти. "Насладете се на традициите от миналото, научете любопитни факти от историята на първия български морски курорт, свързани с гроздолечението, което е било много популярно през 30-те години на 20-и век", призовават организаторите.

И днес традициите са запазени, като модерният им вариант се практикува в много от СПА центровете на хотелите в курорта. "При посещение на празниците от 08 – 13 септември може да спечелите подаръчни ваучери за СПА процедури в курорта и да усетите комбинацията от благотворното влияние на лечебната минералната вода с гроздови продукти при разкрасителни процедури и терапии за лице и тяло", обещават организаторите.

Тези терапии спомагат на организма за извеждане на токсините и шлаките от тялото и за релакс на мускулите, за подобряване на имунитета и защитните функции на кожата, стимулират кръвообращението, както и синтеза на колаген. Гроздето е ценено не само заради вкусовите си качества, но и заради своите лечебни свойства.

Друг от акцентите на събитието ще бъде представянето на специално подбрани вина от утвърден сомелиер. Посетителите ще имат възможност да опитат различни сортове вина от Варненския регион, които отразяват уникалността на българската винена култура. Сомелиерът ще сподели интересна информация за процеса на винопроизводство, както и за подходящите комбинации с храна.

Празниците на Гроздолечение са преживяване, което ще съчетае удоволствието от винената култура с ползите от гроздето в цялото му разнообразие за организма. Не пропускайте шанса да бъдете част от това незабравимо събитие и да се насладите на българските традиции.

7-и празници на гроздолечението се организират с финансовата подкрепа на Община Варна и със съдействието на хотел Астор Гардън, хотел Приморски, хотел Балнео & СПА Азалия, комплекс "Аквахаус Термал & Бийч" и Енсана Аквахаус хотел.

Вижте програмата ТУК.

2024 © Варна е

Черноморската паеля на Ник е в ТОП 12 на световното първенство

Победител в кулинарната надпревара по приготвяне на паеля стана шеф Джо Падила от Пуерто Рико, следван от представителите на Колумбия и Япония
Черноморската паеля на Ник е в ТОП 12 на световното първенство

През изминалата седмица приключи Световното първенство по приготвяне на паеля във Валенсия, Испания. На 20 септември, на пристанището в третия по големина град в Испания, известен като първоизточника на най-популярното испанско ястие, топ готвачи от цял свят премериха сили, за да излъчат победителя за 2024 година. Това е шеф Джо Падила от Пуерто Рико. Той е опитвал 3 пъти да достигне до финалите, като едва през тази година опитите му са дали резултат. В челната тройка се класираха представителите на Колумбия и Япония.

Част от условията са били да бъде представена авторска рецепта за паеля.

Българският представител Николай Тодоров – Ник, представи пред журито своя идея - Черноморска паеля.

"Продуктите за тази рецепта са изцяло от Черно море и региона. Доставката до Валенсия на пресни морски продукти беше сложна, но с доста перипетии успяхме.

Журито и медиите, които опитаха моята паеля останаха приятно изненадани и впечатлени.

Рапанът беше сред основните ми продукти, а сушеният ватос една от пазените тайни"- сподели Николай Тодоров след завръщането си в България.

"Прекарахме цяла седмица в компанията на уникални готвачи от 4 континента. Програмата ни беше впечатляваща и включваше мастър класове, демонстрации, посещения на емблематични места за испанската кулинария, срещи с атрактивни личности. За мен и асистента ми, това участие се оказа много повече от приключение.

За България, успехът е огромен.

Нашата страна вече е на картата на това кулинарно състезание и български представители ще могат да се включват и занапред" - допълва първият български участник в престижният форум.

Представителите на страните финалисти бяха във Валенсия от 17 до 22 септември, а финалното готвене, по време на което всички участници едновременно приготвят своите ястия, е организирано в световния ден на (World Paella Day) - 20 септември. Уменията и вкусовите качества на приготвената от всеки един финалист паеля са оценени от жури, в състава на което са включени предходни победители, кулинарни експерти, емблематични готвачи, като страната домакин Испания е имала право само да излъчи представител в журито, без да има участник в състезанието. Освен българския представител Николай Тодоров – Ник, в състезанието са се включили още участници от Мексико, Перу, Франция, ОАЕ, Италия, Китай, Ирландия и Румъния.

Надпреварата датира от 2017 година, а организаторите подчертават, че с всяка изминала година интересът от участници, спонсори и публика се увеличава.

2024 © Варна е