Мобилно меню

Празници на гроздолечението започват в Св. Св. Константин и Елена на 8 септември

Събитията са посветени на благотворното влияние на виното и гроздето
Празници на гроздолечението започват в Св. Св. Константин и Елена на 8 септември
547

От 8 до 13 септември в курорта Св. Св. Константин и Елена ще се проведат Празници на гроздолечение, вино и СПА терапии с гроздови продукти. "Насладете се на традициите от миналото, научете любопитни факти от историята на първия български морски курорт, свързани с гроздолечението, което е било много популярно през 30-те години на 20-и век", призовават организаторите.

И днес традициите са запазени, като модерният им вариант се практикува в много от СПА центровете на хотелите в курорта. "При посещение на празниците от 08 – 13 септември може да спечелите подаръчни ваучери за СПА процедури в курорта и да усетите комбинацията от благотворното влияние на лечебната минералната вода с гроздови продукти при разкрасителни процедури и терапии за лице и тяло", обещават организаторите.

Тези терапии спомагат на организма за извеждане на токсините и шлаките от тялото и за релакс на мускулите, за подобряване на имунитета и защитните функции на кожата, стимулират кръвообращението, както и синтеза на колаген. Гроздето е ценено не само заради вкусовите си качества, но и заради своите лечебни свойства.

Друг от акцентите на събитието ще бъде представянето на специално подбрани вина от утвърден сомелиер. Посетителите ще имат възможност да опитат различни сортове вина от Варненския регион, които отразяват уникалността на българската винена култура. Сомелиерът ще сподели интересна информация за процеса на винопроизводство, както и за подходящите комбинации с храна.

Празниците на Гроздолечение са преживяване, което ще съчетае удоволствието от винената култура с ползите от гроздето в цялото му разнообразие за организма. Не пропускайте шанса да бъдете част от това незабравимо събитие и да се насладите на българските традиции.

7-и празници на гроздолечението се организират с финансовата подкрепа на Община Варна и със съдействието на хотел Астор Гардън, хотел Приморски, хотел Балнео & СПА Азалия, комплекс "Аквахаус Термал & Бийч" и Енсана Аквахаус хотел.

Вижте програмата ТУК.

2024 © Варна е

Международен кулинарен фестивал организират в курорта Златни пясъци

Организаторите си поставят за цел да превърнат форума в своеобразен мост между образованието и бизнеса
Международен кулинарен фестивал организират в курорта Златни пясъци

От 1 до 5 октомври 2025 г. курортен комплекс Златни пясъци ще бъде домакин на фестивала "Пагур", който ще събере млади готвачи, бармани, сладкари и сервитьори в международен празник на кулинарията и гостоприемството. Форумът обещава да бъде повече от кулинарно събитие – мост между образованието и бизнеса, възможност за нови партньорства и бъдещи кариери, вдъхновение за всички, които вярват, че туризмът е изкуството да създаваш преживявания. Организатор е Българска асоциация за кулинарна култура с подкрепата на Община Варна.

По време на конкурсната програма на фестивала младите таланти ще покажат своите умения пред международно жури, ще се учат от най-добрите в майсторски класове и ще направят първите си стъпки към успешна професионална реализация. Състезанията ще се проведат в продължение на три дни в няколко категории – готвачи, бармани, сладкари и сервитьори. Към събитието ще се присъединят майстор-готвачи, които ще демонстрират как храната може да бъде превърната в истински произведения на изкуството. Ще бъдат представени доказани български марки в сферата на кулинарията, хотелиерството и ресторантьорството.

Голямата изненада на "Пагур" са дните 3 и 4 октомври, когато международният форум ще бъде ще бъде домакин на изключителното кулинарно събитие "Flavor Couture".

В рамките на двата дни достъпът до лекциите, презентациите и всички майсторски класове е свободен за всички любители на кулинарното изкуство. 

По време на "историите, разказани с вкус" посетителите ще имат възможност да се насладят на дегустации и презентации на зелено сирене от Черни Вит, трюфели, кафе, шоколад, шафран, зехтин и био лимец. Подготвени са любопитни истории за подправки, ядливи цветя, свежи салати и месни деликатеси, както и представяне на професионално облекло и обувки за хората в кухнята и ресторанта. 

Сред специалните участници в програмата са бариста Йордан Дъбов, Евгени Филчев и шоколадите Puratos, Димитър Димитров с Thracian Truffles, Rosey’s Mark - Фондация ядлива роза, Цветан Димитров със зеленото сирене от Черни Вит и още много лектори и производители.

2025 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна