Преподавател по кулинарно изкуство във Варна ще представи България на World Paella Day Cup

В оспорвана надпревара с високо ниво на майсторство се превърна националната квалификация за престижния World Paella Day Cup, която се проведе в Бургас. Победител в състезанието по приготвяне на паеля стана Калоян Колев, като решението бе взето от международно жури, включващо най-добрият майстор по паеля за 2024 Джо Падила от Пуерто Рико, Хорхе Кастеланос от Мексико, Габриела Новак от Испания, Мигел Перез от Испания и Андре Токев от България.
Калоян Колев е преподавател от Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна, има и собствен бизнес като кулинарен консултант. За авторските си рецепти за паеля Калоян използва изцяло български продукти - заек, токачка, петрохан, трюфели и други, произведени от семейството му продукти.
С триумфа си в националната квалификация Калоян получава правото да представлява България на световния финал на World Paella Day Cup във Валенсия – родината на паелята – на 20 септември 2025. Под зоркия поглед на международно жури, той впечатли не само с вкус, но и с техника, вдъхновение и уважение към традицията на легендарното испанско ястие.
Въпреки че само един готвач ще носи българския флаг във Валенсия, събитието в Бургас беше истински празник на таланта. Осем претенденти сготвиха по две паели в рамките на състезанието. Николай Генчев заслужено спечели второто място, благодарение на своята изключителна интерпретация и професионален подход. А Мануел Касадо, носител на третата награда, внесе духа на Испания с всяка хапка от своята автентична рецепта.
Състезанието по паеля беше повече от надпревара – то беше фиеста на вкуса, майсторството и културното обединение. От първото разбъркване в тигана до финалното "¡Olé!" на сцената, публиката беше свидетел на магията на паелята – ястие, което събира хората заедно около огъня и традицията.
Организаторите, журито, участниците и ентусиазираната публика превърнаха този ден в незабравим празник на слънцето, морето и вкусовете!