Мобилно меню

Преподавател по кулинарно изкуство във Варна ще представи България на World Paella Day Cup

Калоян Колев стана българският шампион по приготвяне на паеля, като спечели националната квалификация за престижния международен форум
Преподавател по кулинарно изкуство във Варна ще представи България на World Paella Day Cup

В оспорвана надпревара с високо ниво на майсторство се превърна националната квалификация за престижния World Paella Day Cup, която се проведе в Бургас. Победител в състезанието по приготвяне на паеля стана Калоян Колев, като решението бе взето от международно жури, включващо най-добрият майстор по паеля за 2024 Джо Падила от Пуерто Рико, Хорхе Кастеланос от Мексико, Габриела Новак от Испания, Мигел Перез от Испания и Андре Токев от България.

Калоян Колев е преподавател от Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна, има и собствен бизнес като кулинарен консултант. За авторските си рецепти за паеля Калоян използва изцяло български продукти - заек, токачка, петрохан, трюфели и други, произведени от семейството му продукти.

С триумфа си в националната квалификация Калоян получава правото да представлява България на световния финал на World Paella Day Cup във Валенсия – родината на паелята – на 20 септември 2025. Под зоркия поглед на международно жури, той впечатли не само с вкус, но и с техника, вдъхновение и уважение към традицията на легендарното испанско ястие.

Въпреки че само един готвач ще носи българския флаг във Валенсия, събитието в Бургас беше истински празник на таланта. Осем претенденти сготвиха по две паели в рамките на състезанието. Николай Генчев заслужено спечели второто място, благодарение на своята изключителна интерпретация и професионален подход. А Мануел Касадо, носител на третата награда, внесе духа на Испания с всяка хапка от своята автентична рецепта.

Състезанието по паеля беше повече от надпревара – то беше фиеста на вкуса, майсторството и културното обединение. От първото разбъркване в тигана до финалното "¡Olé!" на сцената, публиката беше свидетел на магията на паелята – ястие, което събира хората заедно около огъня и традицията.

Организаторите, журито, участниците и ентусиазираната публика превърнаха този ден в незабравим празник на слънцето, морето и вкусовете! 

2025 © Варна е / снимки: Фейсбук

От Варненския екопарк канят ценители на чаша вино в Розариума

Второ издание на специалното събитие ще е на 31 май - събота, от 17 часа
От Варненския екопарк канят ценители на чаша вино в Розариума

Второ издание на специалното събитие "На чаша вино в Розариума" ще се проведе тази събота - 31 май, от 17 часа, в Университетската ботаническа градина - Екопарк Варна. Инициативата се организира съвместно с Черноморската регионална лозаро-винарска камара. 

Гостите на събитието ще имат възможност да дегустират бутикови вина, както и млечни и месни деликатеси от местни производители, както и да разгледат розариума на ботаническата градина - едно от най-известните места за изнесени ритуали в гр. Варна с

богата колекция от над 2500 рози от 80 сорта.

В програмата е включена и изложба постери на тема "Розата - кралицата на цветята". За доброто настроение на гостите и класата на събитието ще допринесе и специалното участие на класическо трио "Elegance"

Входът за инициативата "На чаша вино в Розариума" е 12 лева, а таксата за паркинг е 6 лева. От Екопарк-Варна напомнят, че входът е от ул. “Веселина Цанкова”. 

2025 © Варна е
Още по темата: Рози Вино Варна Екопарк
Още по темата: Рози Вино Варна Екопарк