Мобилно меню

Психолог съветва: Поставяйте си реалистични цели за Новата година

Търпението и последователността са важни за постигане на успех, както и да имаме адекватна самооценка
Психолог съветва: Поставяйте си реалистични цели за Новата година

Болестта на съвременния свят е предизвикана от свръхстимулацията. По цял ден гледаме дрехи, почивки, вещи. Това ни презадоволява визуално, отбеляза в студиото на Нова телевизия психологът Ани Владимирова. По думите ѝ целта да притежаваш материални придобивки води до допаминов пик, а хората са презадоволени.

"Колкото повече имане, толкова по-малко близост. Времето ти отива в това да разглеждаш и поглъщаш с очи, но не и да съпреживяваш."

Ани Владимирова подчерта трите условия, които трябва да бъдат спазени, за да можем да постигнем новогодишните си цели. "На първо място трябва целта да е реалистична. На второ място трябва да имаме необходимите личностни ресурси.

Не на последно място – изключително важно е да имаме адекватна самооценка.

Оттам нататък идва бичът на съвременния свят – отлагането", казва психологът. Според нея разковничето за постигането на успех са търпението и последователността.

По думите на Владимирова необходимостта от свързване и близост между хората е все по-голяма в съвременния свят.

2024 © Варна е / източник: Нова телевизия

Преподавател по кулинарно изкуство във Варна ще представи България на World Paella Day Cup

Калоян Колев стана българският шампион по приготвяне на паеля, като спечели националната квалификация за престижния международен форум
Преподавател по кулинарно изкуство във Варна ще представи България на World Paella Day Cup

В оспорвана надпревара с високо ниво на майсторство се превърна националната квалификация за престижния World Paella Day Cup, която се проведе в Бургас. Победител в състезанието по приготвяне на паеля стана Калоян Колев, като решението бе взето от международно жури, включващо най-добрият майстор по паеля за 2024 Джо Падила от Пуерто Рико, Хорхе Кастеланос от Мексико, Габриела Новак от Испания, Мигел Перез от Испания и Андре Токев от България.

Калоян Колев е преподавател от Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна, има и собствен бизнес като кулинарен консултант. За авторските си рецепти за паеля Калоян използва изцяло български продукти - заек, токачка, петрохан, трюфели и други, произведени от семейството му продукти.

С триумфа си в националната квалификация Калоян получава правото да представлява България на световния финал на World Paella Day Cup във Валенсия – родината на паелята – на 20 септември 2025. Под зоркия поглед на международно жури, той впечатли не само с вкус, но и с техника, вдъхновение и уважение към традицията на легендарното испанско ястие.

Въпреки че само един готвач ще носи българския флаг във Валенсия, събитието в Бургас беше истински празник на таланта. Осем претенденти сготвиха по две паели в рамките на състезанието. Николай Генчев заслужено спечели второто място, благодарение на своята изключителна интерпретация и професионален подход. А Мануел Касадо, носител на третата награда, внесе духа на Испания с всяка хапка от своята автентична рецепта.

Състезанието по паеля беше повече от надпревара – то беше фиеста на вкуса, майсторството и културното обединение. От първото разбъркване в тигана до финалното "¡Olé!" на сцената, публиката беше свидетел на магията на паелята – ястие, което събира хората заедно около огъня и традицията.

Организаторите, журито, участниците и ентусиазираната публика превърнаха този ден в незабравим празник на слънцето, морето и вкусовете! 

2025 © Варна е / снимки: Фейсбук