Мобилно меню

Психолог съветва: Поставяйте си реалистични цели за Новата година

Търпението и последователността са важни за постигане на успех, както и да имаме адекватна самооценка
Психолог съветва: Поставяйте си реалистични цели за Новата година

Болестта на съвременния свят е предизвикана от свръхстимулацията. По цял ден гледаме дрехи, почивки, вещи. Това ни презадоволява визуално, отбеляза в студиото на Нова телевизия психологът Ани Владимирова. По думите ѝ целта да притежаваш материални придобивки води до допаминов пик, а хората са презадоволени.

"Колкото повече имане, толкова по-малко близост. Времето ти отива в това да разглеждаш и поглъщаш с очи, но не и да съпреживяваш."

Ани Владимирова подчерта трите условия, които трябва да бъдат спазени, за да можем да постигнем новогодишните си цели. "На първо място трябва целта да е реалистична. На второ място трябва да имаме необходимите личностни ресурси.

Не на последно място – изключително важно е да имаме адекватна самооценка.

Оттам нататък идва бичът на съвременния свят – отлагането", казва психологът. Според нея разковничето за постигането на успех са търпението и последователността.

По думите на Владимирова необходимостта от свързване и близост между хората е все по-голяма в съвременния свят.

2024 © Варна е / източник: Нова телевизия

Международен кулинарен фестивал организират в курорта Златни пясъци

Организаторите си поставят за цел да превърнат форума в своеобразен мост между образованието и бизнеса
Международен кулинарен фестивал организират в курорта Златни пясъци

От 1 до 5 октомври 2025 г. курортен комплекс Златни пясъци ще бъде домакин на фестивала "Пагур", който ще събере млади готвачи, бармани, сладкари и сервитьори в международен празник на кулинарията и гостоприемството. Форумът обещава да бъде повече от кулинарно събитие – мост между образованието и бизнеса, възможност за нови партньорства и бъдещи кариери, вдъхновение за всички, които вярват, че туризмът е изкуството да създаваш преживявания. Организатор е Българска асоциация за кулинарна култура с подкрепата на Община Варна.

По време на конкурсната програма на фестивала младите таланти ще покажат своите умения пред международно жури, ще се учат от най-добрите в майсторски класове и ще направят първите си стъпки към успешна професионална реализация. Състезанията ще се проведат в продължение на три дни в няколко категории – готвачи, бармани, сладкари и сервитьори. Към събитието ще се присъединят майстор-готвачи, които ще демонстрират как храната може да бъде превърната в истински произведения на изкуството. Ще бъдат представени доказани български марки в сферата на кулинарията, хотелиерството и ресторантьорството.

Голямата изненада на "Пагур" са дните 3 и 4 октомври, когато международният форум ще бъде ще бъде домакин на изключителното кулинарно събитие "Flavor Couture".

В рамките на двата дни достъпът до лекциите, презентациите и всички майсторски класове е свободен за всички любители на кулинарното изкуство. 

По време на "историите, разказани с вкус" посетителите ще имат възможност да се насладят на дегустации и презентации на зелено сирене от Черни Вит, трюфели, кафе, шоколад, шафран, зехтин и био лимец. Подготвени са любопитни истории за подправки, ядливи цветя, свежи салати и месни деликатеси, както и представяне на професионално облекло и обувки за хората в кухнята и ресторанта. 

Сред специалните участници в програмата са бариста Йордан Дъбов, Евгени Филчев и шоколадите Puratos, Димитър Димитров с Thracian Truffles, Rosey’s Mark - Фондация ядлива роза, Цветан Димитров със зеленото сирене от Черни Вит и още много лектори и производители.

2025 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна