Мобилно меню

Варненци са сред най-големите любители на бирата

Близо 90% от продажбата на бира у нас се осъществява в магазинната мрежа
Варненци са сред най-големите любители на бирата
751

Бирата продължава да е сред най-предпочитаните напитки у нас, сочат данни на Съюза на пивоварите в България, публикувани по повод на професионалния празник на бранша. През 2022 г. българските пивовари са произвели 500 млн. литра бира и са продали 523 млн. литра. На ден само в ресторантите, кафенетата и хотелите са се сервирали по 435 000 чаши от пенливата напитка. 13% от продажбите на пиво в страната се реализират през сегмента на заведенията, а останалите 87% - в магазинната мрежа и малки търговски обекти (т.н. „студен“ и „топъл“ пазар).

През летните месеци, от май до август включително, всеки ден се произвеждат 1 732 000 литра пиво, а се продават 1 911 000. 50% от пълнолетните българи консумират бира поне веднъж седмично, а близо 70% поне веднъж месечно. Най-големи любители на пивото продължават да са потребителите от района на Монтана, които пият 11 пъти месечно, следвани от жителите на Русе и Варна –  10 пъти.

По повод на професионалния си празник от СПБ отчитат над 35 милиона лева капиталови инвестиции в бранша за първото полугодие на настоящата година. Традиционно вложенията са за зелени иновации, оборудване и поддържане на най-добри практики в производството на бира. За същия период членовете на СПБ са разширили продуктовата си листа с още 8 нови асортимента. И този сезон хит продължават да бъдат безалкохолните бири, премиалните марки и пивото със силно подчертан хмелов аромат. Само през миналата година в страната са произведени 58 тона висококачествен хмел, който освен за родното производство, се изнася за редица страни, включително за най-големия производител на бира в ЕС – Германия.  

„Пивото е единствената напитка с хмел. През последните години на процеса охмеляване се обръща все по-голямо внимание. Едно ново поколение пива с по-изразен аромат и вкус на хмел, предизвиква засилен интерес сред любителите на пенливата напитка. До голяма степен точно тази суровина определя типичните качества на пивото – горчив вкус, уникален аромат и стабилност на пяната. За охмеляване се използва хмеловата шишарка, богата на алфа- и бета-горчиви киселини, хмелово етерично масло и редица биологично-активни вещества. Нововъведенията са довели днес консумацията на пиво да се превърне в социално изтънчено изживяване.  Това се дължи и на новия профил на потребителите - с повече познания за пивото, готови да платят повече за по-качествени и новаторски продукти“, отбелязва проф. Габриела Маринова – една от най-изтъкнатите представители на пивоварната наука.

Според действащия и днес български държавен стандарт – БДС от 1981 г., пивото е слабоалкохолно питие, произведено чрез ферментация на пивна мъст от малц (заместители на малца), хмел и хмелови продукти и вода, с използване на пивоварни дрожди. „Поради натуралния си състав пивото е богато на редица антиоксиданти и най-вече на полифеноли, витамини от групата В, минерали, влакнини и над 800 органични и неорганични съединения. Всички те произхождат от ечемичeния малц, хмела, дрождите и от сложните химични трансформации, които претърпяват по време на технологичния процес”, допълва проф. Маринова.

За да са потребителите наясно какво съдържат различните бири, пивоварите в страната продължават доброволно да поставят върху етикетите на своите продукти списък  на съставките и енергийната им стойност. „Членовете на СПБ от 2017 г. предоставят данни за калориите за 100 ml пиво. Като цяло произвежданите в страната лагер бири тип "Pils" съдържат между 33 и 48 kcal./100 ml. За безалкохолните бири тези стойности са по-ниски и варират между 15 и 25 kcal./100  ml”, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ. Информацията за съставките и калориите в пивото са на етикетите на 99% от произвежданите у нас асортименти. ,,Този резултат ни отрежда едно от водещите места в изпълнението на общоевропейската инициатива на бирения бранш за представяне на хранителна информация за пивото”, уточнява Радомирова.

През 2022 г. от пивоварните предприятия са пуснати на пазара 20 440 т стъклени бутилки, от които 57% са за многократна употреба. Ето защо е в ход новата инициатива на членовете на  СПБ "Върни ме". 10 000 магазина в страната имат поставен стикер със знака "Върни ме", който има за цел да насърчи връщането на оборотните бутилки от бира в търговската мрежа. При правилна употреба, стъклените бутилки може да се използват много пъти в производствения процес, като по този начин се пестят енергия и природни ресурси.

2023 © Варна е
Още по темата: Бира Варненци Варна
Още по темата: Бира Варненци Варна

Международен кулинарен фестивал организират в курорта Златни пясъци

Организаторите си поставят за цел да превърнат форума в своеобразен мост между образованието и бизнеса
Международен кулинарен фестивал организират в курорта Златни пясъци

От 1 до 5 октомври 2025 г. курортен комплекс Златни пясъци ще бъде домакин на фестивала "Пагур", който ще събере млади готвачи, бармани, сладкари и сервитьори в международен празник на кулинарията и гостоприемството. Форумът обещава да бъде повече от кулинарно събитие – мост между образованието и бизнеса, възможност за нови партньорства и бъдещи кариери, вдъхновение за всички, които вярват, че туризмът е изкуството да създаваш преживявания. Организатор е Българска асоциация за кулинарна култура с подкрепата на Община Варна.

По време на конкурсната програма на фестивала младите таланти ще покажат своите умения пред международно жури, ще се учат от най-добрите в майсторски класове и ще направят първите си стъпки към успешна професионална реализация. Състезанията ще се проведат в продължение на три дни в няколко категории – готвачи, бармани, сладкари и сервитьори. Към събитието ще се присъединят майстор-готвачи, които ще демонстрират как храната може да бъде превърната в истински произведения на изкуството. Ще бъдат представени доказани български марки в сферата на кулинарията, хотелиерството и ресторантьорството.

Голямата изненада на "Пагур" са дните 3 и 4 октомври, когато международният форум ще бъде ще бъде домакин на изключителното кулинарно събитие "Flavor Couture".

В рамките на двата дни достъпът до лекциите, презентациите и всички майсторски класове е свободен за всички любители на кулинарното изкуство. 

По време на "историите, разказани с вкус" посетителите ще имат възможност да се насладят на дегустации и презентации на зелено сирене от Черни Вит, трюфели, кафе, шоколад, шафран, зехтин и био лимец. Подготвени са любопитни истории за подправки, ядливи цветя, свежи салати и месни деликатеси, както и представяне на професионално облекло и обувки за хората в кухнята и ресторанта. 

Сред специалните участници в програмата са бариста Йордан Дъбов, Евгени Филчев и шоколадите Puratos, Димитър Димитров с Thracian Truffles, Rosey’s Mark - Фондация ядлива роза, Цветан Димитров със зеленото сирене от Черни Вит и още много лектори и производители.

2025 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна