Мобилно меню

Забраняват гел лакове с химическото вещество TPO

Салоните за красота имат срок до 1 септември да премахнат от асортимента си подобни продукти
Забраняват гел лакове с химическото вещество TPO
549

От 1 септември Европейският съюз въвежда забрана за химическото вещество Trimethylbenzoyl diphenylphosphine oxide (TPO), използвано в повечето гел лакове за нокти – един от най-популярните козметични продукти сред хиляди момичета и жени. Според последните изследвания TPO може да представлява сериозна заплаха за здравето, включително риск от рак, информира bTV.

Именно заради тази съставка блестящите и цветни гел лакове, предлагани почти във всеки салон за красота, попаднаха под лупата на европейските власти. Веществото позволява на лака да се втвърдява под UV или LED светлина, но представлява риск за репродуктивното здраве, причинява хормонален дисбаланс и дори е потенциален канцероген. Най-сериозна заплаха от продукта има за маникюристките, които ежедневно и години наред вдишват тези изпарения. 

Дерматологът Весна Тлакер коментира пред "Слободен печат", че рискът от алергични реакции е бил известен и преди, но сега нарастват опасенията за дългосрочните ефекти – особено при тийнейджърки и жени в репродуктивна възраст.

"Хормоналния дисбаланс може да повлияе на фертилността и развитието на плода – и, разбира се, не в положителна посока", предупреждава тя.

Салоните за красота имат срок до 1 септември да премахнат от употреба продуктите, съдържащи TPO.

През 2025 година световният пазар за грижа за ноктите се очаква да достигне приходи от 12 милиарда щатски долара. Анализите прогнозират стабилен годишен ръст от 3,28% за периода 2025–2030 година, според данни на Statista. 

Китай заема водеща позиция в световен мащаб, като се очаква да генерира приходи от около 2 милиарда долара през същата година. Това го прави най-големият пазар за продукти и услуги, свързани с грижата за ноктите.

Средно на глобално ниво, всеки човек ще допринесе с около 1,66 долара към приходите на пазара през 2025 година. 

2025 © Варна е

Международен кулинарен фестивал организират в курорта Златни пясъци

Организаторите си поставят за цел да превърнат форума в своеобразен мост между образованието и бизнеса
Международен кулинарен фестивал организират в курорта Златни пясъци

От 1 до 5 октомври 2025 г. курортен комплекс Златни пясъци ще бъде домакин на фестивала "Пагур", който ще събере млади готвачи, бармани, сладкари и сервитьори в международен празник на кулинарията и гостоприемството. Форумът обещава да бъде повече от кулинарно събитие – мост между образованието и бизнеса, възможност за нови партньорства и бъдещи кариери, вдъхновение за всички, които вярват, че туризмът е изкуството да създаваш преживявания. Организатор е Българска асоциация за кулинарна култура с подкрепата на Община Варна.

По време на конкурсната програма на фестивала младите таланти ще покажат своите умения пред международно жури, ще се учат от най-добрите в майсторски класове и ще направят първите си стъпки към успешна професионална реализация. Състезанията ще се проведат в продължение на три дни в няколко категории – готвачи, бармани, сладкари и сервитьори. Към събитието ще се присъединят майстор-готвачи, които ще демонстрират как храната може да бъде превърната в истински произведения на изкуството. Ще бъдат представени доказани български марки в сферата на кулинарията, хотелиерството и ресторантьорството.

Голямата изненада на "Пагур" са дните 3 и 4 октомври, когато международният форум ще бъде ще бъде домакин на изключителното кулинарно събитие "Flavor Couture".

В рамките на двата дни достъпът до лекциите, презентациите и всички майсторски класове е свободен за всички любители на кулинарното изкуство. 

По време на "историите, разказани с вкус" посетителите ще имат възможност да се насладят на дегустации и презентации на зелено сирене от Черни Вит, трюфели, кафе, шоколад, шафран, зехтин и био лимец. Подготвени са любопитни истории за подправки, ядливи цветя, свежи салати и месни деликатеси, както и представяне на професионално облекло и обувки за хората в кухнята и ресторанта. 

Сред специалните участници в програмата са бариста Йордан Дъбов, Евгени Филчев и шоколадите Puratos, Димитър Димитров с Thracian Truffles, Rosey’s Mark - Фондация ядлива роза, Цветан Димитров със зеленото сирене от Черни Вит и още много лектори и производители.

2025 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна