Мобилно меню

Активизиране на морския транспорт между България и Турция обсъдиха във Варна

Областният управител Андрияна Андреева бе домакин на първото официално посещение на генералния консул на Турция в морската столица
Активизиране на морския транспорт между България и Турция обсъдиха във Варна

Домакин на първото официално посещение във Варна на генералния консул на Турция в България Толга Оркун бе областният управител Андрияна Андреева. 

Андрияна Андреева представи на своя гост най-важните акценти от социалното, икономическото, образователно и културно развитие на 12-те общини от Област Варна, а Толга Оркун заяви желанието да засили икономическите връзки между двете държави и да привлече още инвестиции в региона. Двамата споделиха задоволство от традициите в доброто икономическо, търговско и културно сътрудничество между България и Турция.

Толга Оркун, чиито корени са свързани с България, е дипломат от кариерата с 26 години опит на генерален консул в Гърция, в Холандия, в Италия и в Ирак. В разговора си с професор Андреева той заяви, че развитието на икономическото и търговското сътрудничество между България и Турция ще бъде в основата на неговата работа. Освен привличането на големи инвеститори и повишаване благосъстоянието на хората, за дипломата ще бъде важна и подкрепата за бизнеса на обикновените жители, които развиват свой малък бизнес. В тази връзка генералният консул ще търси задълбочаване на взаимодействието между Търговските и Занаятчийските камари на двете държави.

Андрияна Андреева подкрепи още една от задачите, които Толга Оркун е поставил пред своя екип, а именно възстановяването на морската връзка между Варна и Истанбул и активизиране на морския транспорт между нашите страни. Дипломатът представи параметрите на един бъдещ Меморандум за сътрудничество между Турция, България и Румъния. Той може да обхване дейности за почистването на Черно море от мини, проблем, който възникна с военния конфликт между Русия и Украйна.

„ Едно чисто и по-сигурно море е гарант за добър икономически, търговски и туристически обмен между държавите в региона“ подчерта дипломатът и добави: „Опитвам се да убедя моята страна, че бъдещото икономическо развитие между нашите държави може да бъде и на основата на по-активен морски транспорт“.

В разговора двете страни се съгласиха, че паралелно с икономическите връзки между България и Турция, от значение ще бъде и продължаването на културното сътрудничество. Андрияна Андреева адмирира намеренията на Толга Оркун да популяризира богатото фолклорно наследство и традиции на Област Варна в своята родина. Тя представи на своя гост картините от изложбата „Бъдещето на моя град“ на децата от Област – Варна. На финала на срещата двамата излязоха с единно становище, че културният обмен между България и Турция трябва да се задълбочи, защото е най-прекият път към добросъседство, към отличните приятелски връзки и разбирателство между страните.

2024 © Варна е / снимка: Областна администрация – Варна

Кметът на Аксаково отново влиза в Управителния съвет на НСОРБ

В Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България вече е и кметът на Варна, а кметът на Дългопол влезе в Контролния съвет
Кметът на Аксаково отново влиза в Управителния съвет на НСОРБ

При засилено присъствие на кметове от Варненска област ще работят в новия си мандат ръководните органи на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

Кметът на община Аксаково инж. Атанас Стоилов получи доверието на колегите си от страната и бе избран за втори мандат като член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България (УС на НСОРБ). В Управителния съвет вече е и кметът на Варна Благомир Коцев, а кметът на Дългопол Георги Георгиев стана член на Контролния съвет на НСОРБ.

„Основната роля на УС на НСОРБ е засилено взаимодействие между местната и централната власт. Пример за добра практика от предишния мандат на УС на НСОРБ е стартиралият диалог за децентрализация на общините в Република България и приетата инвестиционна програма с гарантирани бюджети за инфраструктура за всяка“, коментира кметът на Аксаково инж. Атанас Стоилов. 

2024 © Варна е