Мобилно меню

Изграждането на нови приюти за бездомни кучета планират общините в област Варна

Издръжката на бездомно куче е в пъти по-скъпа от тази на дете в детска градина, коментираха кметове на варненските общини
Изграждането на нови приюти за бездомни кучета планират общините в област Варна

Общините във Варненска област се обединяват, за да изградят общи приюти,  в които да се грижат за бездомните кучета. Това стана ясно по време на втората среща на кметовете на общините, организирана по инициатива на областния управител проф. Андрияна Андреева. Домакин беше кметът на Вълчи дол Калоян Цветков.

Макар и в различна степен общините се сблъскват с едни и същи проблеми в опитите си да намалят популацията от бездомни животни. Присъстващите кметове споделиха, че цената за кастриране, чипиране и обезпаразитяване на бездомните кучета става все по-висока и вече достига 150 лева на животно

Като цяло издръжката на бездомно куче е в пъти по-скъпа от тази на дете в детска градина.

В същото време кастрирането няма смисъл, докато хората продължават да изхвърлят на улицата поколението на домашните си любимци. Зам.-кметът на Аксаково Десислава Стоянова пък сподели, че живеещите във вилните зони край селата гледат кучетата си сезонно и ги изоставят наесен. „Напролет идват в лятната си къща с новородено куче и го гледат до есента. Когато зазимят вилата, отварят вратата, изгонват вече порасналото животно и се прибират в града“, обясни тя. 

Затова в Аксаково водят все по-активна политика да убеждават стопаните да кастрират женските домашни кучета. „Такава инициатива за доброволно кастриране трябва да има във всички населени места в областта“, коментира проф. Андреева. 

Интересни примери споделиха кметовете на Белослав и Суворово. Те се сблъскали с измамници, които използват определени текстове в Закона за защита на животните, за да източват общинските бюджети с мними бездомни животни в беда.

Зам.-кметът на Долни чифлик Станка Тодорова пък сподели добър пример: обитателите на един от социалните домове в общината по собствена инициатива започнали да се грижат за животните, които често били оставяни до тяхната сграда. Хранели ги, къпели ги, разхождали се с тях. Така, обгрижени, животните често намирали нов дом и осиновители. Общуването с животните се отразявало добре и на хората от дома, които са диагностицирани с различни дефицити.

Оказа се, че най-сериозен проблем с бездомните кучета имат именно домакините във Вълчи дол. Една от първите задачи на новоизбрания кмет на общината Калоян Цветков била да организира преброяването им. Оказало се, че животните по улиците на 22-те села на общината са над 500. На места те се движат на глутници и са опасни. Затова Калоян Цветков е готов да дари свой имот за изграждане на приют за бездомни кучета. Сградите на някогашната овцеферма са с обща площ от около 1700 кв. м.

Идеята е приютът да обслужва 3 общини – Вълчи дол, Провадия и Ветрино.

„Това е единственият начин да осигурим финансиране за изграждане на такъв приют и най-вече адекватна издръжка за истинска грижа за четириногите“, обясни кметът на Ветрино д-р Димитър Димитров, за който въпросът е пряко свързан с опита му на ветеринарен лекар. 

В Суворово и Девня също работят по проект за общ приют. Теренът вече е определен, до края на февруари ще пристигнат и контейнерите, в които ще бъдат оборудвани офис, манипулационна и склад. 

По инициатива на областния управител проф. Андрияна Андреева работна група от специалисти по опазване на околната среда, ветеринари и юристи ще изготвят анализ и предложение до Националното сдружение на общините за законодателни промени, които да помогнат срещу „вноса“ на бездомни кучета от съседни общини. 

2024 © Варна е

Елена Янакиева встъпи във втория си управленски мандат начело на Административен съд – Варна

Нейната кандидатура бе единодушно подкрепена и от Съдийската колегия на ВСС
Елена Янакиева встъпи във втория си управленски мандат начело на Административен съд – Варна

На официална церемония на 9 май 2024 г., във Върховния административен съд съдия Елена Янакиева подписа акт за встъпване в длъжността Административен ръководител – председател на Административен съд – Варна.

Съдия Янакиева бе подкрепена от Общото събрание на съдиите в Административен съд – Варна, а въз основа на нейния утвърден професионализъм и административен опит и познания за съдебната система, както и на умението ѝ да сплотява колектива, на показаните лични качества като активен и отговорен административен ръководител, нейната кандидатура бе единодушно подкрепена и от Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет.

Като приоритет във втория си управленски мандат съдия Янакиева изтъкна запазване предоставянето на качествено административно правосъдие; на оптимизиране дейността на администрацията чрез утвърждаване на електронното правосъдие и ефективно използване на информационните технологии; периодично анализиране на проблемните области и повишаване квалификацията на съдебните служители; на ефективното, отговорно и прозрачно управление на Административен съд – Варна и повишаване на общественото доверие в неговата работа. Приоритет е и поддържането на ефективни работни отношения с институции и организации, които взаимодействат със съда, както и оптимизирането на комуникацията с обществеността; провеждане на срещи и обучения на съдиите на местно, регионално, национално и европейско равнище и др. Като предизвикателство определи съдия Елена Янакиева и поиска подкрепата на СК – ВСС за решаване на проблема на съда със сградния фонд.

Съдия Елена Янакиева има над 17 години съдийски стаж и над 23 години общ юридически стаж. Кариерата й в органите на съдебната власт започва през 2007 г. като съдия в Административен съд – Варна, след което на 17 юни 2015 г. встъпва в длъжност „заместник адм. ръководител – заместник-председател“ на съда. В периода 11 март 2019 – 11 март 2024 г. е административен ръководител – председател, след което изпълнява тези функции.

2024 © Варна е / снимка: Административен съд - Варна