Мобилно меню

Кметът на Девня скочи за Богоявленския кръст заедно с 12-годишния си син

Пръв до светинята, във водите на река Девненска достигна 24-годишният Мирослав Костов
Кметът на Девня скочи за Богоявленския кръст заедно с 12-годишния си син

На Йордановден в Девня 14 смелчаци се хвърлиха в река Девненска, за да извадят Богоявленския кръст. Сред тях бяха двама общински съветници и кметът на Девня Свилен Шитов, който скочи в ледените води заедно с 12-годишния си син Борис-Михаил.

Още едно 12-годишно момче – Камен Георгиев, се включи в битката за кръста, а двамата, които се оказаха най-младите участници в Богоявленския ритуал, бяха наградени лично от заместник-областния управител на Варна Огнян Рачев.

Пръв до кръста, хвърлен от отец Никифор в осветените води на реката, стигна 24-годишният Мирослав Костов. Той бе отличен от кмета Шитов с красиво изработен кръст и парична премия, след което в реката се изви хоро, над което се развя българското знаме. Пременен в народна носия, заедно с баща си, в реката влезе и Стамен - едногодишният малък син на девненския кмет.

По традиция за Богоявленския ритуал при изворите на река Девненска се събраха десетки жители на общината. Те продължиха празника с наздравици с червено вино, програмата на самодейците от читалище „Отец Паисий“ в кв. Река Девня и много настроение. И, пак по традиция, след края на тържествата девненци поднесоха цветя на паметника на Христо Ботев във Възрожденския кът на града, отбелязвайки 176-годишнината от рождението на поета-революционер.

2024 © Варна е / снимки: Община Дневня

Стартира конкурс за туристическо лого и слоган на Варна

Целта е да символизират туристическия потенциал на дестинация Варна
Стартира конкурс за туристическо лого и слоган на Варна

Община Варна обяви конкурс за “Проект за концепция за графична визия на туристическо лого и слоган на Варна”. Конкурсът е за създаване на графична визия на туристическо лого и слоган, които да символизират туристическия потенциал на дестинация Варна с приложимост в различни комуникационни канали. Целта е утвърждаване на бранд "Варна" и повишаване на разпознаваемостта на дестинацията на туристическия пазар чрез изготвяне на концепция на графична визия на туристическо лого и слоган, които да асоциират визията на дестинацията, съобщават организаторите.

В конкурса имат право да участват всички пълнолетни български и чуждестранни граждани, в качеството си на физически и/или юридически лица, с изключение на лицата, участвали в изготвянето на конкурсната програма, членовете на комисията за оценяване на проектите, както и всички лица, намиращи се в трудови или служебни отношения с възложителя или с член на комисията.

Основни изисквания са:

  • Проектите да са създадени специално за конкурса;
  • Проектите да са с авторски права на участника.

Участниците може да използват всички видове техники на изящните и приложни изкуства, както и дигитални техники по отношение на работния процес и графичната концепция. Всеки кандидат участва с 1 предложение за авторски и оригинален проект на лого и слоган в два варианта – български и английски, в предпочитаната от него техника. Проектът трябва да съдържа стилизирана информация за Варна, да асоциира текстово, графично и цветово туристическите дадености на дестинацията.

Графичният образ  на лого и слоган трябва да е лесно четим, разбираем и функционален (да може да се използва за различни нужди и комуникационни канали).

Предложенията трябва да са съобразени с целта на конкурса и да отразяват представата за Варна като морска туристическа дестинация с богато историческо наследство и културни традиции. Проектите не трябва да копират съществуващи графични знаци, гербове и да не са публикувани под някаква форма.

Проектите задължително трябва да съдържат думата "Варна" (изписана с кирилица за варианта на български език) и "Varna" (изписана на латиница за варианта на английски език), допълват от Община Варна.

Наградата за участника заел първо място е в размер на 5 000 лева, класираните на второ и трето място, съответно 2 000 и 1 000 лв.

Крайният срок за подаване на предложенията за участие в конкурса е до 17:30 часа на 13 май 2024 г.
По-подробна информация, както и документация за участие можете да намерите ТУК.

2024 © Варна е