Мобилно меню

Насърчаване на културния и образователен обмен с Франция, обсъдиха във Варна

Посланикът на Франция в България гостува в областната управа
Насърчаване на културния и образователен обмен с Франция, обсъдиха във Варна

Посланикът на Република Франция в България, н. пр. Жоел Мейер, гостува за първи път в Областна администрация – Варна. По време на визитата си той беше придружен от Клаудия Калво - аташе по лингвистичните въпроси и образователното сътрудничество и от полковник Пиер Пакто – аташе по отбраната, както и почетния консул на Република Франция Недялко Неделчев.

Както посланик Мейер посочи, целта на официалната среща е установяване на широко икономическо, образователно и културно сътрудничество между региона на Област Варна и Република Франция.

Директорът на Френския институт в България г-н Люк Леви, чиято мисия е да изгражда мостове на европейско ниво между България и Франция представи някои направления, които институтът развива у нас. Сред тях е насърчаването на изучаването на френски език, стимулиране съвместната работа в областта на изкуството, насърчаване на обмена във висшето образование, науката и изследванията и изграждането на връзки и практики за съвместна работа с институциите, местните общности и гражданското общество.

В разговора стана въпрос за изключително високо ценената работа на Алианс Франсез във Варна, който е с близо 120 годишна история и е едно от осемте представителства на Алианс Франсез в България, с които институтът работи.

Службата за езиково и образователно сътрудничество на Френския институт следи и за дейността на двете учебни заведения с френски образователни програми, по-специално Френския лицей „Виктор Юго“ в София и Международното френско училище във Варна.

В хода на разговора бяха посочени и възможности за насърчава съвместните дейности и проекти в областта на  висшето образование, научните изследвания и обмен на студенти по различни програми.

В края на визитата, гостите разгледаха и изложбата с картини на децата – творци от област Варна, които се включиха в инициативата „Бъдещето на моя град“.

2024 © Варна е / снимка: Областна администрация – Варна

Кметът на Аксаково отново влиза в Управителния съвет на НСОРБ

В Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България вече е и кметът на Варна, а кметът на Дългопол влезе в Контролния съвет
Кметът на Аксаково отново влиза в Управителния съвет на НСОРБ

При засилено присъствие на кметове от Варненска област ще работят в новия си мандат ръководните органи на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

Кметът на община Аксаково инж. Атанас Стоилов получи доверието на колегите си от страната и бе избран за втори мандат като член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България (УС на НСОРБ). В Управителния съвет вече е и кметът на Варна Благомир Коцев, а кметът на Дългопол Георги Георгиев стана член на Контролния съвет на НСОРБ.

„Основната роля на УС на НСОРБ е засилено взаимодействие между местната и централната власт. Пример за добра практика от предишния мандат на УС на НСОРБ е стартиралият диалог за децентрализация на общините в Република България и приетата инвестиционна програма с гарантирани бюджети за инфраструктура за всяка“, коментира кметът на Аксаково инж. Атанас Стоилов. 

2024 © Варна е