Мобилно меню

Наводнения в Девня заради пороен дъжд

Бурята е съборила дървета и клони, увредена е и инфраструктура, имало е пожар в Инсинератора, който е овладян
Наводнения в Девня заради пороен дъжд

В следствие на бурята и поройният дъжд от близо 70 литра на квадратен метър, изсипал се за по-малко от час в Девня в неделния следобед, са постъпили десетки сигнали на дежурния телефон на Общината и през Спешен телефон 112.

Съобщенията са предимно за наводнени мазета, приземни етажи на къщи, пътища, засегната инфраструктура, както и за паднали дървета и клони. Това съобщи в профила си в социалните мрежи кметът на община Девня Свилен Шитов.

„Първото основно и най-важно е отводняването на дворовете и приземните етажи на всички засегнати. Екипи на пожарна служба, гражданска защита и Доброволното формирование правят обходи  и съдействат на засегнатите домакинства.“

Кметът на Девня съобщава също, че утре ще бъде сформирана комисия за да бъдат описани щетите и последствията от наводнението.

„Моля, всеки засегнат своевременно да сигнализира на дежурния телефон в Общината, както и на моят личен телефон.“

Свилен Шитов съобщава също, че по неясни към момента причини е имало пожар в Инсинератора, който е овладян. Информация за инцидента е подадена и към РИОСВ-Варна. Чрез мобилната станция ще да бъдат измерени нива на вредни емисии вследствие на пожара.

2023 © Варна е / снимка: Община Девня

Кметът на Аксаково отново влиза в Управителния съвет на НСОРБ

В Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България вече е и кметът на Варна, а кметът на Дългопол влезе в Контролния съвет
Кметът на Аксаково отново влиза в Управителния съвет на НСОРБ

При засилено присъствие на кметове от Варненска област ще работят в новия си мандат ръководните органи на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

Кметът на община Аксаково инж. Атанас Стоилов получи доверието на колегите си от страната и бе избран за втори мандат като член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България (УС на НСОРБ). В Управителния съвет вече е и кметът на Варна Благомир Коцев, а кметът на Дългопол Георги Георгиев стана член на Контролния съвет на НСОРБ.

„Основната роля на УС на НСОРБ е засилено взаимодействие между местната и централната власт. Пример за добра практика от предишния мандат на УС на НСОРБ е стартиралият диалог за децентрализация на общините в Република България и приетата инвестиционна програма с гарантирани бюджети за инфраструктура за всяка“, коментира кметът на Аксаково инж. Атанас Стоилов. 

2024 © Варна е