Мобилно меню

Ново осветление гарантира и нощни спускания на ски пистата край Вълчи дол

Уникалното съоръжение заработи отново след 7-годишно прекъсване
Ново осветление гарантира и нощни спускания на ски пистата край Вълчи дол

Нощни спускания ще има на пистата край Вълчи дол в събота и неделя вечерта. Това стана възможно благодарение на новото осветление и добрата снежна покривка, осигурена с помощта на оръдия за сняг. Температурите на северния склон на Кошу баир, където е пистата, продължават да са около нулата дори през деня, което прави снежното приключение гарантирано, отбелязват от община Вълчи дол.

Над 300 любители на зимните спортове успяха да тестват съоръжението, което днес заработи отново след 7-годишно прекъсване. Възрастни и деца, скиори, сноубордисти и ентусиасти с шейни, гуми и дори само с найлони, се спускаха от ранна сутрин в събота. За да няма инциденти, за различните “дисциплини” бяха организирани отделни коридори. 

Най-младият скиор днес беше едва на 7 месеца - оборудван с мини ски и специално съоръжение, което да осигурява стабилността му с помощта на таткото. Сред най-възрастните ентусиасти на пистата беше 80-годишният Аспарух Стоянов, пенсиониран учител по физическо възпитание. Над 500 деца е научил да карат ски през живота си, твърди той и разказва как заедно с други радетели на зимните спортове във Вълчи дол създали единствената писта у нас на изток от “Узана”. Били с ученици на ски лагер в района на връх Чумерна. От дума на дума разбрали от хижаря, че наблизо има изоставен редуктор за влек. Разбрали се със собствениците и го докарали във Вълчи дол. Така на 14 февруари 1998-а година заработила единствената ски писта между Стара планина и Карпатите. В следващите 25 години работила с прекъсвания. За да “възкръсне” днес за радост на малки и големи! 

На пистата днес се спускаше дори четириног домашен любимец - скрит в специална раница на гърба на стопанина си. Засега и пистата, и влекът на Кошу баир се ползват безплатно. “Цената ще е символична. - за да покрием разходите”, обещава кметът на община Вълчи дол Калоян Цветков

Скоро тук ще има ски гардероб, чайна, леглова база и ще се организират ски училища. Днес за всички запалени скиори от общината бяха осигурили топъл чай и кафе.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Вълчи дол

Стартира конкурс за туристическо лого и слоган на Варна

Целта е да символизират туристическия потенциал на дестинация Варна
Стартира конкурс за туристическо лого и слоган на Варна

Община Варна обяви конкурс за “Проект за концепция за графична визия на туристическо лого и слоган на Варна”. Конкурсът е за създаване на графична визия на туристическо лого и слоган, които да символизират туристическия потенциал на дестинация Варна с приложимост в различни комуникационни канали. Целта е утвърждаване на бранд "Варна" и повишаване на разпознаваемостта на дестинацията на туристическия пазар чрез изготвяне на концепция на графична визия на туристическо лого и слоган, които да асоциират визията на дестинацията, съобщават организаторите.

В конкурса имат право да участват всички пълнолетни български и чуждестранни граждани, в качеството си на физически и/или юридически лица, с изключение на лицата, участвали в изготвянето на конкурсната програма, членовете на комисията за оценяване на проектите, както и всички лица, намиращи се в трудови или служебни отношения с възложителя или с член на комисията.

Основни изисквания са:

  • Проектите да са създадени специално за конкурса;
  • Проектите да са с авторски права на участника.

Участниците може да използват всички видове техники на изящните и приложни изкуства, както и дигитални техники по отношение на работния процес и графичната концепция. Всеки кандидат участва с 1 предложение за авторски и оригинален проект на лого и слоган в два варианта – български и английски, в предпочитаната от него техника. Проектът трябва да съдържа стилизирана информация за Варна, да асоциира текстово, графично и цветово туристическите дадености на дестинацията.

Графичният образ  на лого и слоган трябва да е лесно четим, разбираем и функционален (да може да се използва за различни нужди и комуникационни канали).

Предложенията трябва да са съобразени с целта на конкурса и да отразяват представата за Варна като морска туристическа дестинация с богато историческо наследство и културни традиции. Проектите не трябва да копират съществуващи графични знаци, гербове и да не са публикувани под някаква форма.

Проектите задължително трябва да съдържат думата "Варна" (изписана с кирилица за варианта на български език) и "Varna" (изписана на латиница за варианта на английски език), допълват от Община Варна.

Наградата за участника заел първо място е в размер на 5 000 лева, класираните на второ и трето място, съответно 2 000 и 1 000 лв.

Крайният срок за подаване на предложенията за участие в конкурса е до 17:30 часа на 13 май 2024 г.
По-подробна информация, както и документация за участие можете да намерите ТУК.

2024 © Варна е