Мобилно меню

Почистиха и осветиха горски пътища във Варненско

Горските апелират към гражданите които станат свидетели на нарушения, свързани със замърсяването на горите, да подават сигнали на телефон 112.
Почистиха и осветиха горски пътища във Варненско

Акция по почистване и осветяване на пътеки и пътища в горските територии осъществи Държавно горско стопанство "Варна". Строителна техника, ангажирана от стопанството, изкорени опасни, сухи, дървета и храсти в околностите на район „Аспарухово” - край „Ловен заслон“ и „Горски кантон“ Боровец. Служители на ДГС „Варна“ и служители на Североизточно държавно предприятие са извършили и оборка на битови отпадъци в посочените райони. На акцията присъства и кметът на район Аспарухово – Ивайло Маринов, който пое ангажимент да се асфалтира общинският път „Малка Чайка“, преминаващ през „Горски кантон“ Боровец.

"Въпреки усилията, които полагаме, за да пазим горския фонд от замърсяване, въпреки контрола, който системно упражняваме, проблемът е факт. Нещо повече – това далеч не е проблем само на горското стопанство, а на цялото ни общество. Защото гората е на всички ни!”, коментира Александър Арамов от управителния съвет на СИДП. По думите му в горските територии отпадъци се генерират предимно край пътища и в покрайнините на населените места и апелира гражданите, които станат свидетели на нарушения, свързани със замърсяването на горите, да подават сигнали на телефон 112.

От Североизточното държавно предприятие напомнят, че безотговорно изхвърлените отпадъци повишава опасността от възникване на пожари в горските територии.

2023 © Варна е / снимка: Североизточно държавно предприятие

Кметът на Аксаково отново влиза в Управителния съвет на НСОРБ

В Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България вече е и кметът на Варна, а кметът на Дългопол влезе в Контролния съвет
Кметът на Аксаково отново влиза в Управителния съвет на НСОРБ

При засилено присъствие на кметове от Варненска област ще работят в новия си мандат ръководните органи на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

Кметът на община Аксаково инж. Атанас Стоилов получи доверието на колегите си от страната и бе избран за втори мандат като член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България (УС на НСОРБ). В Управителния съвет вече е и кметът на Варна Благомир Коцев, а кметът на Дългопол Георги Георгиев стана член на Контролния съвет на НСОРБ.

„Основната роля на УС на НСОРБ е засилено взаимодействие между местната и централната власт. Пример за добра практика от предишния мандат на УС на НСОРБ е стартиралият диалог за децентрализация на общините в Република България и приетата инвестиционна програма с гарантирани бюджети за инфраструктура за всяка“, коментира кметът на Аксаково инж. Атанас Стоилов. 

2024 © Варна е