Мобилно меню

Понеделник ще е неучебен ден в Девня

Кметът Свилен Шитов обяви частично бедствено положение на територията на общината
Понеделник ще е неучебен ден в Девня

Частично бедствено положение е обявено на територията на община Девня. Понеделник ще е неучебен ден за всички училища на територията на общината.

Причината за решението на местната власт е множеството паднали електропреносни стълбове, селища останали без ток, десетки паднали дървета и клони, които препятстват движението по пътищата в региона.

"Дъждът и ураганният вятър, които в събота вечерта връхлетяха Варненска област, нанесоха множество щети в Девня. Заради скъсани и оплетени в клоните на дърветата електропроводи почти цялата община е без ток, на места е нарушено и водоподаването. На дежурните общински телефони и на тел. 112 са подадени десетки сигнали за поражения, но, слава Богу, информация за пострадали граждани няма!", съобщава в официалния си профил в социалните мрежи кметът Свилен Шитов.

От 19 часа снощи до късно след полунощ екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и доброволческите формирования са били на терен, за да установят периметъра и размера на щетите. На територията на цялата община има много паднали клони, дървета и електрически стълбове, в квартал Повеляново вятърът е обърнал спирка на градския транспорт.

И към момента обстановката в община Девня е тежка, аварийните екипи продължават работа, за да се справят с последиците от бедствието.  

От общината молят гражданите да останат по домовете си и да не излизат без спешна необходимост.

2023 © Варна е / снимка: Фейсбук, Свилен Шитов

Ураганът Марко предизвика бедствено положение в много общини от област Варна

В община Варна остава бедственото положение, което не е било отменяно, след урагана Фредерик миналата събота и неделя
Ураганът Марко предизвика бедствено положение в много общини от област Варна

По последна информация от АПИ, пътят Варна – Добрич е затворен за движение за всички видове превозни средства.  Мярката е наложена заради силния снеговалеж и снегонавявания и намалената видимост. Ако се налага да пътувате в тази посока – използвайте обходен маршрут през Балчик.

Отново заради усложнената обстановка е затворен и пътят Суворово – Вълчи дол.

Затворен за движение е пътят Ветрино - Вълчи дол - Суворово. 

Началникът на ОПУ - Варна Явор Пасев информира, че обичайно критичният участък в района на Аксаковска панорама (Баир Баши) е забранен за движение на превозни средства над 3,5 тона. Същото е и ограничението към с. Кичево.

Автомагистрала Хемус е затворена за тежкотоварни автомобили до 12,5 тона.

Пътят Варна - Девня (познат още като стария път за София), до с. Слънчево, е затворен за движение на тежкотоварни превозни средства, а пътят от с. Слънчево - до Шумен изцяло е затворен заради усложнената пътна обстановка, информира началника на ОПУ - Варна Явор Пасев.

Апелът на Областно пътно управление - Варна е:

"Не предприемайте пътуване, защото видимостта по пътищата на Североизтока е изключително ограничена!" 


В община Дългопол, където снегът е около 5 см, а по високите места и до 7-8 см, от 5 часа тази сутрин са започнали снегопочистване на четвъртокласната пътна мрежа. 

Третокласните пътища (Провадия - Айтос и Дългопол - Старо Оряхово) вече са почистени, а всички пътища на територията на община Дългопол са проходими при зимни условия, информира кметът на общината Георги Георгиев.

Много населени места в област Варна са без електрозахранване, съобщават от областна управа. 

21 селища от територията на община Вълчи дол са без ток.

От 4:40 часа тази сутрин бурният вятър и снеговалежът са предизвикали прекъсване на електроподаването в Суворово и в Аврен. 

От 6:30 тази сутрин без ток са Ветрино и Девня.

Възникнала е авария на 20 киловолтовия захранващ далекопровод към селата Партизани, Лопушна, Медовец и Поляците, съобщава кметът на Дългопол Георги Георгиев. Екип на Енергоразпределение Север вече работи по отстраняването ѝ.

В община Долни чифлик снегът е около 5 см, а по високите места на общината достига до около 10 см. Кметът на общината Красимира Анастасова информира, че снегопочистването на четвъртокласната пътна мрежа вече е започнало. Пътищата на територията на община Долни Чифлик са проходими при зимни условия. Има силен вятър. В селата Голица, Гроздьово, Горен чифлик, Венелин, Старо Оряхово няма електрозахранване, подадени са сигнали.

Заради бурният вятър, пристанище Варна е затворено за всички плавателни средства

В община Варна остава бедственото положение, което не е било отменяно, след урагана Фредерик миналата събота и неделя.

Кметът на община Вълчи дол Калоян Цветков също обяви бедствено положение на територията на общината, където 21 селища вече са без електрозахранване. Утрешният ден ще е неучебен за община Вълчи дол. 

Усложнена остава и обстановката на територията на община Аксаково, съобщава кметът Атанас Стоилов. Заради бурния вятър и снегонавяванията 9 населени места в този район са буквално откъснати от света. Това са селата Радево, Ботево, Зорница, Засмяно и Любен Каравелово, Водица, Новаково. 13 села отново от територията на община Аксаково – Игнатиево, Припек, Изворско, Крумово, Радево, Ботево, Зорница, Засмяно и Любен, Каравелово, Водица, Доброглед и Новаково и Янчова поляна са без електрозахранване, а частично без ток са райони в град Аксаково. Пред кметството в Игнатиево две паднали дървета са съборили електропровод високо напрежение. В Доброглед няма нито вода, нито ток.

Съобщава се и за закъсали автомобили в отсечка по пътя Куманово – Каменар.

В Община Бяла обстановката е нормална. Няма снегонавявания. Едно село е без ток и едно без вода, уточнява кметът на Бяла инж. Пеньо Ненов.

На територията на Аврен всичко е под контрол, съобщава кметът Емануил Манолов. Екипите са на място и работят по отстраняване на авариите.

В община Провадия всички села са без електрозахранване, ток има само в с. Бързица, информира кметът Димо Димов. Температурата е от 0 градуса до -1. Всички пътища са проходими, въпреки навалелия сняг. Има паднали дървета, които се разчистват с общинска техника, уточнява Димо Димов.

2023 © Варна е