Мобилно меню

Ремонтират с над 1 200 000 лв. централния площад във Вълчи дол

Ще бъде изграден и Туристически информационен център, планира се и ремонт на част от пътя Вълчи дол - Николаевка
Ремонтират с над 1 200 000 лв. централния площад във Вълчи дол


Община Вълчи дол ще получи 1 212 940 лева от държавния бюджет за ремонт и реконструкция на централния площад в града.

Кметът Калоян Цветков подписа две споразумения с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за финансиране на приоритетни проекти, които по предложение на общинската администрация бяха включени в Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) за 2024 г.

Средствата ще бъдат инвестирани в проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на обекти – публична общинска собственост.

Единият от тях - централният площад „Христо Ботев“ във Вълчи дол, трябва да смени изцяло облика си. По друг проект, финансиран по Програмата за развитие на селските райони с  89 580.04 лв., тук ще бъде изграден и Туристически информационен център.

Второто споразумение, подписано от кмета Калоян Цветков е  на стойност 2 646 131 лева. То включва рехабилитация на част от пътя Вълчи дол - Николаевка.

2024 © Варна е

Център за екотуризъм заработи в Белослав

Той е разположен до защитена местност "Ятата"
Център за екотуризъм заработи в Белослав

Изграденият с европейски средства Туристически информационен център за екотуризъм в Птичи рай "Ятата" в Община Белослав официално отвори врати. Той е създаден по проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Общата стойност на инвестицията е 146 320 лв. Бенефициент е Община Белослав, съобщават от Областния информационен център-Варна.

От една страна имотът граничи със защитена местност "Ятата", а от друга - с южната страна на плавателния канал и Белославското езеро. Освен изграждане и обзавеждане на Туристическия информационен център, който наподобява къщичка за птици, в изпълнение на проекта е инсталирано и специално техническо оборудване, достъпно за хора в неравностойно положение. Поставени са контейнери за разделно събиране на отпадъци и са монтирани соларни лампи.

Целта на новосъздадения център е популяризиране на местното природно и историческо наследство на територията на Община Белослав, осигуряване на благоприятни условия за отдих на посетителите, опазване и съхранение на биоразнообразието, оползотворяване на местния потенциал и подобряване на туристическата инфраструктура.

Сред основните задачи на "къщичката за птици" ще бъде организирането на образователни екологични инициативи за деца. Тя ще бъде на разположение и за провеждане на събития от различен характер.

2024 © Варна е / снимки: Областен Информационен Център - Варна