Мобилно меню

Тони Димитрова, Нелина и Боро Първи пяха за празника на Повеляново

Официално беше открит новоизграденият парк "Марково"
Тони Димитрова, Нелина и Боро Първи пяха за празника на Повеляново
154

Празникът на девненския квартал "Повеляново" беше отбелязан официално в деня на Светите братя Кирил и Методий - 11 май. Той съвпадна с официалното откриване на новоизградения парк "Марково", в който най-малките гости на тържествата се отдадоха на весели игри и забавления.

Честванията започнаха с тържествена литургия в храма "Св. св. Кирил и Методий". Курбан за здраве бе раздаден на всички присъстващи.

Празничния концерт в Повеляново откри обичаната певица Тони Димитрова, след нея на сцената излезе Нелина и провокира всички присъстващи да се хванат на хоро. Финал на концерта постави рапърът Боро Първи, който зарадва тийнейджърите с най-новите си хитове.

Празничната вечер в Повеляново завърши със заря.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Девня

Вода с хлор пият във варненски села

Отклонения от качеството на питейната вода в местни обществени чешми регистрираха на редица места
Вода с хлор пият във варненски села
32

Водата в 4 населени места във Варненско не отговаря на нормите за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Остатъчен свободен хлор над позволеното количество е регистриран във водата на селата Доброплодно, Ветрино и Солник, а за мътност на питейната вода съобщават потребителите от село Ягнило.

Водата в 3 мести обществени чешми също не отговаря на предписаните норми, съобщават от РЗИ-Варна. Несъответствия са регистрирани при пробите, добити от местна чешма в кв. "Вл. Варненчик" до бл.5, чешма пред "Манастирска изба" в курорта Св. Св. Константин и Елена, както и "Горчивата чешма" в с. Каменар.

Издадени са 3 предписания до Ръководителите на ЕТР при „ВиК-Варна” ООД за предприемане на мерки за регулиране на дезинфекцията на питейната вода с оглед постигане на приемливост за потребителя по показатели остатъчен свободен хлор и мирис.

Издадени са 3 предписания до кметовете на населените места за спиране на експлоатацията на местните обществени чешми за питейно-битови цели, както следва: местен водоизточник в гр. Варна, кв. „Владиславово” до бл.5, местен водоизточник в гр. Варна, к.к. Св.св. Константин и Елена пред „Манастирска изба” и местен водоизточник „Горчивата чешма” в с. Каменар. Предписанията са потвърдени със заповеди на директора на РЗИ-Варна.

Издадени са 3 предписания за хигиенни и противоепидемични мерки за поставяне на трайна маркировка върху горецитираните чешми, че „Водата е негодна за пиене”.

2023 © Варна е