Мобилно меню

Ураганът Марко предизвика бедствено положение в много общини от област Варна

В община Варна остава бедственото положение, което не е било отменяно, след урагана Фредерик миналата събота и неделя
Ураганът Марко предизвика бедствено положение в много общини от област Варна

По последна информация от АПИ, пътят Варна – Добрич е затворен за движение за всички видове превозни средства.  Мярката е наложена заради силния снеговалеж и снегонавявания и намалената видимост. Ако се налага да пътувате в тази посока – използвайте обходен маршрут през Балчик.

Отново заради усложнената обстановка е затворен и пътят Суворово – Вълчи дол.

Затворен за движение е пътят Ветрино - Вълчи дол - Суворово. 

Началникът на ОПУ - Варна Явор Пасев информира, че обичайно критичният участък в района на Аксаковска панорама (Баир Баши) е забранен за движение на превозни средства над 3,5 тона. Същото е и ограничението към с. Кичево.

Автомагистрала Хемус е затворена за тежкотоварни автомобили до 12,5 тона.

Пътят Варна - Девня (познат още като стария път за София), до с. Слънчево, е затворен за движение на тежкотоварни превозни средства, а пътят от с. Слънчево - до Шумен изцяло е затворен заради усложнената пътна обстановка, информира началника на ОПУ - Варна Явор Пасев.

Апелът на Областно пътно управление - Варна е:

"Не предприемайте пътуване, защото видимостта по пътищата на Североизтока е изключително ограничена!" 


В община Дългопол, където снегът е около 5 см, а по високите места и до 7-8 см, от 5 часа тази сутрин са започнали снегопочистване на четвъртокласната пътна мрежа. 

Третокласните пътища (Провадия - Айтос и Дългопол - Старо Оряхово) вече са почистени, а всички пътища на територията на община Дългопол са проходими при зимни условия, информира кметът на общината Георги Георгиев.

Много населени места в област Варна са без електрозахранване, съобщават от областна управа. 

21 селища от територията на община Вълчи дол са без ток.

От 4:40 часа тази сутрин бурният вятър и снеговалежът са предизвикали прекъсване на електроподаването в Суворово и в Аврен. 

От 6:30 тази сутрин без ток са Ветрино и Девня.

Възникнала е авария на 20 киловолтовия захранващ далекопровод към селата Партизани, Лопушна, Медовец и Поляците, съобщава кметът на Дългопол Георги Георгиев. Екип на Енергоразпределение Север вече работи по отстраняването ѝ.

В община Долни чифлик снегът е около 5 см, а по високите места на общината достига до около 10 см. Кметът на общината Красимира Анастасова информира, че снегопочистването на четвъртокласната пътна мрежа вече е започнало. Пътищата на територията на община Долни Чифлик са проходими при зимни условия. Има силен вятър. В селата Голица, Гроздьово, Горен чифлик, Венелин, Старо Оряхово няма електрозахранване, подадени са сигнали.

Заради бурният вятър, пристанище Варна е затворено за всички плавателни средства

В община Варна остава бедственото положение, което не е било отменяно, след урагана Фредерик миналата събота и неделя.

Кметът на община Вълчи дол Калоян Цветков също обяви бедствено положение на територията на общината, където 21 селища вече са без електрозахранване. Утрешният ден ще е неучебен за община Вълчи дол. 

Усложнена остава и обстановката на територията на община Аксаково, съобщава кметът Атанас Стоилов. Заради бурния вятър и снегонавяванията 9 населени места в този район са буквално откъснати от света. Това са селата Радево, Ботево, Зорница, Засмяно и Любен Каравелово, Водица, Новаково. 13 села отново от територията на община Аксаково – Игнатиево, Припек, Изворско, Крумово, Радево, Ботево, Зорница, Засмяно и Любен, Каравелово, Водица, Доброглед и Новаково и Янчова поляна са без електрозахранване, а частично без ток са райони в град Аксаково. Пред кметството в Игнатиево две паднали дървета са съборили електропровод високо напрежение. В Доброглед няма нито вода, нито ток.

Съобщава се и за закъсали автомобили в отсечка по пътя Куманово – Каменар.

В Община Бяла обстановката е нормална. Няма снегонавявания. Едно село е без ток и едно без вода, уточнява кметът на Бяла инж. Пеньо Ненов.

На територията на Аврен всичко е под контрол, съобщава кметът Емануил Манолов. Екипите са на място и работят по отстраняване на авариите.

В община Провадия всички села са без електрозахранване, ток има само в с. Бързица, информира кметът Димо Димов. Температурата е от 0 градуса до -1. Всички пътища са проходими, въпреки навалелия сняг. Има паднали дървета, които се разчистват с общинска техника, уточнява Димо Димов.

2023 © Варна е

Елена Янакиева встъпи във втория си управленски мандат начело на Административен съд – Варна

Нейната кандидатура бе единодушно подкрепена и от Съдийската колегия на ВСС
Елена Янакиева встъпи във втория си управленски мандат начело на Административен съд – Варна

На официална церемония на 9 май 2024 г., във Върховния административен съд съдия Елена Янакиева подписа акт за встъпване в длъжността Административен ръководител – председател на Административен съд – Варна.

Съдия Янакиева бе подкрепена от Общото събрание на съдиите в Административен съд – Варна, а въз основа на нейния утвърден професионализъм и административен опит и познания за съдебната система, както и на умението ѝ да сплотява колектива, на показаните лични качества като активен и отговорен административен ръководител, нейната кандидатура бе единодушно подкрепена и от Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет.

Като приоритет във втория си управленски мандат съдия Янакиева изтъкна запазване предоставянето на качествено административно правосъдие; на оптимизиране дейността на администрацията чрез утвърждаване на електронното правосъдие и ефективно използване на информационните технологии; периодично анализиране на проблемните области и повишаване квалификацията на съдебните служители; на ефективното, отговорно и прозрачно управление на Административен съд – Варна и повишаване на общественото доверие в неговата работа. Приоритет е и поддържането на ефективни работни отношения с институции и организации, които взаимодействат със съда, както и оптимизирането на комуникацията с обществеността; провеждане на срещи и обучения на съдиите на местно, регионално, национално и европейско равнище и др. Като предизвикателство определи съдия Елена Янакиева и поиска подкрепата на СК – ВСС за решаване на проблема на съда със сградния фонд.

Съдия Елена Янакиева има над 17 години съдийски стаж и над 23 години общ юридически стаж. Кариерата й в органите на съдебната власт започва през 2007 г. като съдия в Административен съд – Варна, след което на 17 юни 2015 г. встъпва в длъжност „заместник адм. ръководител – заместник-председател“ на съда. В периода 11 март 2019 – 11 март 2024 г. е административен ръководител – председател, след което изпълнява тези функции.

2024 © Варна е / снимка: Административен съд - Варна