Мобилно меню

Усложнена остава обстановката в областта

Обмислят обявяване на неучебен ден в понеделник във Варна, бедствено положение обявиха също Вълчи дол, Суворово и Дългопол
Усложнена остава обстановката в областта

Усложнена остава обстановката на територията на цялата област Варна. Автобус от морската столица е отпътувал само за София сутринта, останалите са спрени до подобряване на метеорологичните условия. За закъснения и спрени влакове в региона съобщават и от БДЖ. На места върху железопътните линии има паднали дървета.

Обмисля се утрешният ден да е неучебен във Варна. 

Както ви информирахме кметът на община Варна обяви бедствено положение около 2 часа тази сутрин. Бедствено положение е обявено също в общините Вълчи дол, Суворово и Дългопол

Със заповед на кмета на община Суворово от 9,00 часа тази сутрин в Суворово, както и в селата Калиманци, Баново и Изгрев е обявено бедствено положение. Причината затова е сериозният снеговалеж, бурният вятър и усложнената обстановка по пътищата в района, където натрупаните преспи надвишават 2 метра.

На територията на цялата община няма ток, повечето от населените места са и без вода, информират от общината. Има много паднали електрически стълбове, както и скъсани жици. Част от селата са недостъпни заради образувалите се снежни преспи. Има и съборени от вятъра дървета по пътищата. В момента екипите на различни служби работят по отстраняването на авариите, разчистват и падналите дървета, но това ще отнеме време.

Кметът на община Суворово отправя апел към всички жители от района на общината да ограничат излизанията си навън, освен ако не е крайно наложително. 

В обръщение към своите съграждани и жителите на община Дългопол кметът, Георги Георгиев обяви бедствено положение на територията на общината и подчерта, че Североизточна България е най-засегната от преминаващия студен фронт. Екипи на Електроразпределение Север работят по отстраняване на авариите по 20 киловолтовата мрежа и в община Дългопол. Покривът на читалището в Дългопол е частично разрушен, а изолацията на Детска градина “Детелина“ е частично паднала.

Затворени за движение са редица пътища в област Добрич, а в област Варна пътищата към Добрич, Вълчи дол и Кичево са с ограничения в придвижването на МПС. 

Вълчи дол е без ток от снощи, ураганният вятър и снеговалежът са съборили електрически стълбове, а заради снегонавяване има и затворени пътища в района.

Във вечерните часове снощи, след като аварирал ТИР затвори участък от пътя в района на Аксаковска панорама и спря движението на много автомобили и един автобус, се е наложило пътуващите в него 33 граждани на Молдова, сред които и 2 деца да бъдат изведени от мястото и настанени в помещение на община Аксаково, в читалището и в дома за стари хора.

Затворен за движение е път №2702 – Вълчи дол – Генерал Киселово – Ведрино.

От 22,00 часа снощи е бил затворен за движение и пътят Вълчи дол – Суворово.

Областното звено „Пътно управление- Варна“ информира, че третокласният път №207 Ветрино – с.Калоян - с.Търница /област Шумен/ също е затворен за движение.

Заради усложнената обстановка на пътя Добрич – с.Искър – Вълчи дол също е наложена забрана за движение на МПС.

Пътят Варна – Добрич е забранен за движение на превозни средства над 12 тона и в двете посоки.

От 7 часа тази сутрин забрана за движение на превозни средства е наложена и на пътя Аксаково – Аксаковска панорама – Кичево. В отсечката от пътя Кичево – Албена също не се допуска никакво движение.

От електроразпределителното дружество информират, че селата Момчилово и Неофит Рилски в община Ветрино са без ток. Същото е положението и в голяма част от селата в общините Аксаково, Аврен, Белослав и с.Солник /община Долни Чифлик/, където изцяло или частично няма електрозахранване.

По информация на служители от Пътно управление, община Суворово е останала без електричество. Пак същите служители се борят със снегонавяванията по пътищата в този район, като се опитват да пробият двуметрови преспи на пътя с. Николаевка – с. Дръндар и към с. Изгрев.

Снегонавяване има и по пътя с. Калиманци (община Аксаково) – с. Баново, където преспи, образували се по пътя затрудняват движението.

2023 © Варна е / снмика: АПИ

Ураганът Марко предизвика бедствено положение в много общини от област Варна

В община Варна остава бедственото положение, което не е било отменяно, след урагана Фредерик миналата събота и неделя
Ураганът Марко предизвика бедствено положение в много общини от област Варна

По последна информация от АПИ, пътят Варна – Добрич е затворен за движение за всички видове превозни средства.  Мярката е наложена заради силния снеговалеж и снегонавявания и намалената видимост. Ако се налага да пътувате в тази посока – използвайте обходен маршрут през Балчик.

Отново заради усложнената обстановка е затворен и пътят Суворово – Вълчи дол.

Затворен за движение е пътят Ветрино - Вълчи дол - Суворово. 

Началникът на ОПУ - Варна Явор Пасев информира, че обичайно критичният участък в района на Аксаковска панорама (Баир Баши) е забранен за движение на превозни средства над 3,5 тона. Същото е и ограничението към с. Кичево.

Автомагистрала Хемус е затворена за тежкотоварни автомобили до 12,5 тона.

Пътят Варна - Девня (познат още като стария път за София), до с. Слънчево, е затворен за движение на тежкотоварни превозни средства, а пътят от с. Слънчево - до Шумен изцяло е затворен заради усложнената пътна обстановка, информира началника на ОПУ - Варна Явор Пасев.

Апелът на Областно пътно управление - Варна е:

"Не предприемайте пътуване, защото видимостта по пътищата на Североизтока е изключително ограничена!" 


В община Дългопол, където снегът е около 5 см, а по високите места и до 7-8 см, от 5 часа тази сутрин са започнали снегопочистване на четвъртокласната пътна мрежа. 

Третокласните пътища (Провадия - Айтос и Дългопол - Старо Оряхово) вече са почистени, а всички пътища на територията на община Дългопол са проходими при зимни условия, информира кметът на общината Георги Георгиев.

Много населени места в област Варна са без електрозахранване, съобщават от областна управа. 

21 селища от територията на община Вълчи дол са без ток.

От 4:40 часа тази сутрин бурният вятър и снеговалежът са предизвикали прекъсване на електроподаването в Суворово и в Аврен. 

От 6:30 тази сутрин без ток са Ветрино и Девня.

Възникнала е авария на 20 киловолтовия захранващ далекопровод към селата Партизани, Лопушна, Медовец и Поляците, съобщава кметът на Дългопол Георги Георгиев. Екип на Енергоразпределение Север вече работи по отстраняването ѝ.

В община Долни чифлик снегът е около 5 см, а по високите места на общината достига до около 10 см. Кметът на общината Красимира Анастасова информира, че снегопочистването на четвъртокласната пътна мрежа вече е започнало. Пътищата на територията на община Долни Чифлик са проходими при зимни условия. Има силен вятър. В селата Голица, Гроздьово, Горен чифлик, Венелин, Старо Оряхово няма електрозахранване, подадени са сигнали.

Заради бурният вятър, пристанище Варна е затворено за всички плавателни средства

В община Варна остава бедственото положение, което не е било отменяно, след урагана Фредерик миналата събота и неделя.

Кметът на община Вълчи дол Калоян Цветков също обяви бедствено положение на територията на общината, където 21 селища вече са без електрозахранване. Утрешният ден ще е неучебен за община Вълчи дол. 

Усложнена остава и обстановката на територията на община Аксаково, съобщава кметът Атанас Стоилов. Заради бурния вятър и снегонавяванията 9 населени места в този район са буквално откъснати от света. Това са селата Радево, Ботево, Зорница, Засмяно и Любен Каравелово, Водица, Новаково. 13 села отново от територията на община Аксаково – Игнатиево, Припек, Изворско, Крумово, Радево, Ботево, Зорница, Засмяно и Любен, Каравелово, Водица, Доброглед и Новаково и Янчова поляна са без електрозахранване, а частично без ток са райони в град Аксаково. Пред кметството в Игнатиево две паднали дървета са съборили електропровод високо напрежение. В Доброглед няма нито вода, нито ток.

Съобщава се и за закъсали автомобили в отсечка по пътя Куманово – Каменар.

В Община Бяла обстановката е нормална. Няма снегонавявания. Едно село е без ток и едно без вода, уточнява кметът на Бяла инж. Пеньо Ненов.

На територията на Аврен всичко е под контрол, съобщава кметът Емануил Манолов. Екипите са на място и работят по отстраняване на авариите.

В община Провадия всички села са без електрозахранване, ток има само в с. Бързица, информира кметът Димо Димов. Температурата е от 0 градуса до -1. Всички пътища са проходими, въпреки навалелия сняг. Има паднали дървета, които се разчистват с общинска техника, уточнява Димо Димов.

2023 © Варна е