Мобилно меню

Двадесетолевките от 2005-а излизат от обращение

Всички останали серии от банкноти с номинал 20 лева остават законно средство за плащане
Двадесетолевките от 2005-а излизат от обращение
2765

От 1 февруари банкнотите от 20 лева от 2005 година се изваждат от употреба и вече няма да са законно средство за разплащане. След тази дата те ще бъдат обменяни на касите на БНБ по номинална стойност без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна.

В обращение обаче ще останат банкнотите с номинал 20 лева от останалите емисии. Според статистиката на БНБ в момента има в обращение 124 033 555 двайсетолевки на обща стойност над 2,4 млрд. лева.

За последната година откритите фалшиви банкноти по 20 лева са 448 броя. 

Последната емисия на банкноти с номинална стойност 20 лева е от 2020 година. Увеличени са мерките срещу фалшифициране. Добавен е допълнителен знак за незрящи - три дебели и седем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата, отбелязва БНТ.

Холограмната лента е с оптични ефекти, които се редуват при промяна на ъгъла на наблюдение - изображение на орел и лъв. Има и цветен холограмен портрет на Стефан Стамболов, стилизирано изображение на орден "За храброст", изображения на изправен коронован лъв с динамичен ефект и обемно триизмерно изображение на числото "20".

Осигурителна нишка – вградена в хартията, частично излизаща на сектори от обратната страна, със светъл повтарящ се текст „БНБ 20“ и с динамичен ефект „ветрило“, променяща цвета си от зелено към синьо. Изображението на повтарящия се текст „БНБ 20“ се чете от лицевата страна при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина.

Воден знак с висока резолюция – наблюдава се при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Стефан Стамболов. Изображението се наблюдава и от обратната страна на банкнотата.

2023 © Варна е
Още по темата: 20 лева Банкноти БНБ Пари
Още по темата: 20 лева Банкноти БНБ Пари

Цена за 500 грама ягоди без изписана и цената за килограм е нарушение

Цените трябва да са в левове, с включени всички данъци и такси, като и да бъдат недвусмислени, лесно разбираеми, ясно и четливо изписани и да не въвеждат потребителя в заблуждение
Цена за 500 грама ягоди без изписана и цената за килограм е нарушение
191

Търговците на плодове и зеленчуци в насипно състояние са длъжни да обявяват цените за килограм, напомнят от онлайн платформата „Ние, потребителите“ по повод медийни публикации и коментари в социалните мрежи, че тези продукти масово се продават с цени за 100 грама или за половин килограм. Това може да заблуди клиентите, че стоката е по-евтина.

Съгласно Закона за защита на потребителите, търговците са длъжни за продаваните в насипно състояние стоки да посочват цената за единица мярка, като в случая това е килограм.

Ако плодовете са поставени в опаковка, трябва да са известни цената за количеството в нея и цената за един килограм. Изключение правят случаите, в които продажната цена и цената за единица мярка са идентични. Това означава, че дори търговецът да реши да продава 500 гр ягоди в кутийка, той не може да заобиколи разпоредбите и да посочи само цената за съответното количество – трябва да посочи и колко струва 1 килограм.

Освен това, при предлагане на предварително опаковани стоки, обозначените продажна цена и цена за единица мярка следва да се отнасят за нето тегло на стоката. Т.е. недопустимо е да се включва и да се заплаща от потребителя теглото на опаковката.

Обозначаването на продажната цена и цената за единица мярка става чрез етикети, ценоразписи, табели или по друг подходящ начин. Цените трябва да са в левове, с включени всички данъци и такси, като и да бъдат недвусмислени, лесно разбираеми, ясно и четливо изписани и да не въвеждат потребителя в заблуждение.

Редно е търговците да коригират поведението си, а потребителите да бъдат по-внимателни за обозначаването на цените, когато пазаруват.

2023 © Варна е