Мобилно меню

Министър Пулев: Варна е шампионът на Черноморието по Плана за възстановяване

Над 215 фирми от областта получават общо около 14 милиона лева
Министър Пулев: Варна е шампионът на Черноморието по Плана за възстановяване
117

"Финансираме Черноморието по Плана за възстановяване с около 24 млн. лв. 309 фирми от 15 общини по морето са сред първите, които печелят средства по  "Технологична модернизация" и "ИКТ решения и киберсигурност" – пилотните процедури за България по Плана за възстановяване и устойчивост".

Това съобщи министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по повод завършването на първия етап от сключването на договорите за финансиране на първите 2552 български фирми, спечелили средства по ПВУ.

Шампионът на Черноморието, по думите му, е Област Варна. Там 215 фирми от 8 общини ще получат около 14 млн. лв. по двете мерки. Средствата си поделят компании от Аврен, Аксаково, Белослав, Варна, Девня, Долни чифлик, Дългопол и Провадия. По "Технологична модернизация" одобрени от областта са 47 фирми за 10.7 млн. лв., а по "ИКТ решения и киберсигурност" – 168 фирми за общо 3.2 млн. лв.

В Област Бургас резултатите също са отлични, по думите на министър Пулев, като финансиране от над 10 млн. лв. по двете процедури ще има за 94 микро-, малки и средни предприятия от 7 общини. Освен от областния град Бургас, одобрение на проектите са получили фирми от Айтос, Карнобат, Поморие, Приморско и Средец. По процедурата за "Технологична модернизация" одобрените фирми от областта са 32 за общо над 9 млн. лв., а по мярката "ИКТ решения и киберсигурност" – 64 проекта за общо над 1 млн. лв.

"Първите фирми, които ще получат финансиране по ПВУ в България, са общо 2552. Няма област в България, до която да не достигне финансиране", подчерта министър Пулев, като обясни, че на първи етап по "Технологична модернизация" 953 фирми ще получат общо 260 млн. лв., а по "ИКТ решения и киберсигурност" бюджетът от 30,6 млн. лв. ще стигне до 1599 фирми.

"До края на месеца ще бъдат подписани всички договори по процедурата "Технологична модернизация". По втората са изпратени покани към 750 фирми, като се очаква сключването на договорите им да започне още този месец", каза още министър Пулев.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Министерство на иновациите и растежа

Цена за 500 грама ягоди без изписана и цената за килограм е нарушение

Цените трябва да са в левове, с включени всички данъци и такси, като и да бъдат недвусмислени, лесно разбираеми, ясно и четливо изписани и да не въвеждат потребителя в заблуждение
Цена за 500 грама ягоди без изписана и цената за килограм е нарушение
104

Търговците на плодове и зеленчуци в насипно състояние са длъжни да обявяват цените за килограм, напомнят от онлайн платформата „Ние, потребителите“ по повод медийни публикации и коментари в социалните мрежи, че тези продукти масово се продават с цени за 100 грама или за половин килограм. Това може да заблуди клиентите, че стоката е по-евтина.

Съгласно Закона за защита на потребителите, търговците са длъжни за продаваните в насипно състояние стоки да посочват цената за единица мярка, като в случая това е килограм.

Ако плодовете са поставени в опаковка, трябва да са известни цената за количеството в нея и цената за един килограм. Изключение правят случаите, в които продажната цена и цената за единица мярка са идентични. Това означава, че дори търговецът да реши да продава 500 гр ягоди в кутийка, той не може да заобиколи разпоредбите и да посочи само цената за съответното количество – трябва да посочи и колко струва 1 килограм.

Освен това, при предлагане на предварително опаковани стоки, обозначените продажна цена и цена за единица мярка следва да се отнасят за нето тегло на стоката. Т.е. недопустимо е да се включва и да се заплаща от потребителя теглото на опаковката.

Обозначаването на продажната цена и цената за единица мярка става чрез етикети, ценоразписи, табели или по друг подходящ начин. Цените трябва да са в левове, с включени всички данъци и такси, като и да бъдат недвусмислени, лесно разбираеми, ясно и четливо изписани и да не въвеждат потребителя в заблуждение.

Редно е търговците да коригират поведението си, а потребителите да бъдат по-внимателни за обозначаването на цените, когато пазаруват.

2023 © Варна е