Мобилно меню

Общината поема краткосрочен дълг за ремонта на Филиала на Драматичния театър

Финансовият ресурс в размер на 2,35 млиона лева ще бъде осигурен от "Фонд ФЛАГ"
Общината поема краткосрочен дълг за ремонта на Филиала на Драматичния театър

Съветниците от постоянната комисия "Финанси и бюджет" към местния парламент, дадоха съгласието си Община Варна да поеме краткосрочен общински дълг за ремонта на филиала на ТМПЦ – Варна. Финансовият ресурс в размер на 2,35 млн. лева ще бъде осигурен от "Фонд ФЛАГ". Средствата по-късно ще бъдат възстановени на местната хазна от управляващия орган на Оперативна програма "Региони в растеж", която е основен източник на финансиране на проекта. Срокът за погасяване на кредита е до 12 месеца.

Прието бе и искането на изпълнителния директор на "Двореца на културата и спорта" за отсрочване на стари задължения на дружеството в общ размер около 650 хил. лева за местни данъци и такси. Предвид предстоящо усвояване на банков заем за изпълнение на мащабна инвестиционна програма на ДКС наличието на неразсрочени публични задължения автоматично ще прекрати процедурата по отпускане на кредита, стана ясно на по време на заседанието на ПК "Финанси и бюджет".

2023 © Варна е

Настояват за държавни субсидии за междуселищните превози в област Варна

Транспортната свързаност е значим проблем за малките общини
Настояват за държавни субсидии за междуселищните превози в област Варна

Транспортът между наслените места в областта също е сред  „вечните“ проблеми за малките общини. На важния въпрос беше обърнато внимание и по време на втората среща на кметовете на общините, организирана по инициатива на областния управител проф. Андрияна Андреева. Домакин беше кметът на Вълчи дол Калоян Цветков.

Всички от присъстващите кметове и представители на администрациите бяха единодушни, че много от жителите на селата нямат достъп до обществен транспорт, с който да пътуват до общински център или близък град. Така те не могат да стигнат до лекар, до аптека, до институции или дори до магазин за ежедневни продукти. Причината: транспортните фирми отказват маршрути, по които пътниците са малко, а разходите – все повече. 

Решението, според кметовете, е да бъдат отпускани субсидии от държавния бюджет за междуселищни пътнически превози във Варненска област.

Зад идеята застанаха областният управител проф. Андрияна Андреева и зам. -областният управител Огнян Рачев, който също присъства на срещата във Вълчи дол.

„В сутрешните часове автобусите Белослав-Варна са претъпкани, но за следващите курсове  са почти празни, и линията е губеща“.

Така кметът на община Белослав Деян Иванов  подкрепи идеята за интегрирана транспортна схема за цялата страна.

Следващата среща на кметовете от областта ще е във Варна, а темите: здравеопазване и европейско финансиране

2024 © Варна е