Мобилно меню

Планират увеличение на парите при командировка

Работодатели настояват за определяне на конкретен размер на командировъчните
Планират увеличение на парите при командировка
57

Промени в Наредбата за командировките в страната се подготвят от междуведомствена работна група, в която са включени представители на бизнеса, синдикатите, социалното и финансовото министерства. Планира се увеличение на полагащите се на работника дневните пари, които сега са 20 лева, ако командированият остане да нощува в мястото на командировката, и 10 лева – ако е без нощувка. Тези размери не са променяни от 15 години, припомня БНР.

КНСБ настоява за двойно увеличение на дневните пари за командировка и те да станат 40 лева, когато е с нощувка, и 20 лева, ако работникът не остане да пренощува в населеното място, до което е пътувал по работа.

"За близо 23 години Наредбата е променяна само два пъти. КНСБ предлага да се създаде методика, която да бъде обвързана с размера на средната работна заплата при допускане на възможност за договаряне в Колективния трудов договор на по-висок от законоустановения процент на съотношение със средна работна заплата", коментира Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Има нужда от преразглеждане на Наредбата, тъй като размерът на командировъчните пари не е променян от 2008 година, смятат и от Българската стопанска камара, която е една от работодателските организации у нас.  

"Когато се определят командировъчните, те трябва да бъдат конкретна сума, а не да се определят като процент от минималната работна заплата. При наличието на една конкретна сума работодателите ще могат да направят коректен разчет на бюджетите си", поясни Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара.

2022 © Варна е / Източник: БНР

Цена за 500 грама ягоди без изписана и цената за килограм е нарушение

Цените трябва да са в левове, с включени всички данъци и такси, като и да бъдат недвусмислени, лесно разбираеми, ясно и четливо изписани и да не въвеждат потребителя в заблуждение
Цена за 500 грама ягоди без изписана и цената за килограм е нарушение
175

Търговците на плодове и зеленчуци в насипно състояние са длъжни да обявяват цените за килограм, напомнят от онлайн платформата „Ние, потребителите“ по повод медийни публикации и коментари в социалните мрежи, че тези продукти масово се продават с цени за 100 грама или за половин килограм. Това може да заблуди клиентите, че стоката е по-евтина.

Съгласно Закона за защита на потребителите, търговците са длъжни за продаваните в насипно състояние стоки да посочват цената за единица мярка, като в случая това е килограм.

Ако плодовете са поставени в опаковка, трябва да са известни цената за количеството в нея и цената за един килограм. Изключение правят случаите, в които продажната цена и цената за единица мярка са идентични. Това означава, че дори търговецът да реши да продава 500 гр ягоди в кутийка, той не може да заобиколи разпоредбите и да посочи само цената за съответното количество – трябва да посочи и колко струва 1 килограм.

Освен това, при предлагане на предварително опаковани стоки, обозначените продажна цена и цена за единица мярка следва да се отнасят за нето тегло на стоката. Т.е. недопустимо е да се включва и да се заплаща от потребителя теглото на опаковката.

Обозначаването на продажната цена и цената за единица мярка става чрез етикети, ценоразписи, табели или по друг подходящ начин. Цените трябва да са в левове, с включени всички данъци и такси, като и да бъдат недвусмислени, лесно разбираеми, ясно и четливо изписани и да не въвеждат потребителя в заблуждение.

Редно е търговците да коригират поведението си, а потребителите да бъдат по-внимателни за обозначаването на цените, когато пазаруват.

2023 © Варна е