Мобилно меню

Планират увеличение на парите при командировка

Работодатели настояват за определяне на конкретен размер на командировъчните
Планират увеличение на парите при командировка

Промени в Наредбата за командировките в страната се подготвят от междуведомствена работна група, в която са включени представители на бизнеса, синдикатите, социалното и финансовото министерства. Планира се увеличение на полагащите се на работника дневните пари, които сега са 20 лева, ако командированият остане да нощува в мястото на командировката, и 10 лева – ако е без нощувка. Тези размери не са променяни от 15 години, припомня БНР.

КНСБ настоява за двойно увеличение на дневните пари за командировка и те да станат 40 лева, когато е с нощувка, и 20 лева, ако работникът не остане да пренощува в населеното място, до което е пътувал по работа.

"За близо 23 години Наредбата е променяна само два пъти. КНСБ предлага да се създаде методика, която да бъде обвързана с размера на средната работна заплата при допускане на възможност за договаряне в Колективния трудов договор на по-висок от законоустановения процент на съотношение със средна работна заплата", коментира Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Има нужда от преразглеждане на Наредбата, тъй като размерът на командировъчните пари не е променян от 2008 година, смятат и от Българската стопанска камара, която е една от работодателските организации у нас.  

"Когато се определят командировъчните, те трябва да бъдат конкретна сума, а не да се определят като процент от минималната работна заплата. При наличието на една конкретна сума работодателите ще могат да направят коректен разчет на бюджетите си", поясни Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара.

2022 © Варна е / Източник: БНР

Вдигат пенсиите с 11%

Увеличението ще е от първи юли, потвърди на специален брифинг служебният премиер
Вдигат пенсиите с 11%

Пенсиите ще се увеличат от първи юли с 11 процента, това обяви служебният премиер Димитър Главчев на специален брифинг. Той призова пенсионерите да са спокойни:

"Да внесем успокоение сред хората, които имат право да получат пенсии, че ще ги получат в размер на увеличение 11%, а не по правилото по чл. 100  от Кодекса за социално осигуряване. И да ви призная  - никога не е стояло пред нас да се колебаем какво да направим. Не знам откъде излязоха всички тези спекулации, но, така или иначе, утре на Надзорен съвет на Националния осигурителен институт представителите на изпълнителната власт ще подкрепят предложението, което ще направи социалният министър, за 11-процентно увеличение".

Социалният министър Ивайло Иванов беше категоричен, че 11-процентното увеличение на пенсиите е финансово обезпечено, то е разписано в бюджета на Държавното обществено осигуряване:

"През 2021 година по същия начин - след изчислението по Швейцарското правило, беше изчислено, че увеличението трябва да е в размер на 4,8%. Тогава, пак по предложение на тогавашния социален министър, тъй като в бюджета бяха заложени 5%, бяха увеличени пенсиите с 5%, така че това не е прецедент. Надзорният съвет е органът, който определя процента и размера, така че няма прецедент, правено е и преди."

2024 © Варна е