Мобилно меню

По 100 лева великденска добавка ще получат само пенсионерите под линията на бедност

Мярката ще струва 54 милиона лева
По 100 лева великденска добавка ще получат само пенсионерите под линията на бедност

Великденска добавка от 100 лева за хората с размер на пенсията под линията на бедност гласува днес Народното събрание, предаде БНР. 

Вносители на законопроекта са ГЕРБ-СДС и ДПС. Мярката ще струва 54 милиона лева, които ще бъдат осигурени от преструктуриране на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Беше отхвърлено предложението на БСП пенсионерите с пенсии под 526 лв. да получат по 100 лв. за тези, които получават под 526 лв., и по 50 лв. - за останалите.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев обясни, че в началото на април все още няма достатъчна яснота как ще вървят приходите и какви ще са разходите през годината и трансфер от държавния бюджет не може да бъде направен, за да може великденската добавка да получат всички пенсионери.

Пенсиите за месец май, заедно с одобрената днес добавката от 100 лв. за най-бедните, ще бъдат изплатени по-рано. Тази година Великден е на 5 май, готовността е пенсиите да бъдат изплатени на 2 май.

"Националният осигурителен институт има готовност и с индивидуална ведомост ще изплати добавката, заедно с пенсиите за месец май. Пенсиите се изплащат от 7-о до 20-о число по наредба, но във връзка с предстоящите Великденски празници, ние ще платим по-рано. Единственият работен ден е 2 май, така че ще ги изплатим по-рано. Днес ми предстои среща с Български пощи, създали сме съответна организация. Чрез банките, НОИ превежда парите в края на месец април", заяви пред медиите в парламента подуправителят на Националния осигурителен институт Весела Караиванова-Начева. Тя даде заявка, че НОИ ще направи каквото е необходимо, за да могат да достигнат сумите до хората за празниците.

2024 © Варна е / източник: БНР

Вдигат пенсиите с 11%

Увеличението ще е от първи юли, потвърди на специален брифинг служебният премиер
Вдигат пенсиите с 11%

Пенсиите ще се увеличат от първи юли с 11 процента, това обяви служебният премиер Димитър Главчев на специален брифинг. Той призова пенсионерите да са спокойни:

"Да внесем успокоение сред хората, които имат право да получат пенсии, че ще ги получат в размер на увеличение 11%, а не по правилото по чл. 100  от Кодекса за социално осигуряване. И да ви призная  - никога не е стояло пред нас да се колебаем какво да направим. Не знам откъде излязоха всички тези спекулации, но, така или иначе, утре на Надзорен съвет на Националния осигурителен институт представителите на изпълнителната власт ще подкрепят предложението, което ще направи социалният министър, за 11-процентно увеличение".

Социалният министър Ивайло Иванов беше категоричен, че 11-процентното увеличение на пенсиите е финансово обезпечено, то е разписано в бюджета на Държавното обществено осигуряване:

"През 2021 година по същия начин - след изчислението по Швейцарското правило, беше изчислено, че увеличението трябва да е в размер на 4,8%. Тогава, пак по предложение на тогавашния социален министър, тъй като в бюджета бяха заложени 5%, бяха увеличени пенсиите с 5%, така че това не е прецедент. Надзорният съвет е органът, който определя процента и размера, така че няма прецедент, правено е и преди."

2024 © Варна е