Мобилно меню

По-добри възнаграждения в сферата на културата осигурява Община Варна

Подписан беше нов Колективен трудов договор
По-добри възнаграждения в сферата на културата осигурява Община Варна
66

Нов Колективен трудов договор, който урежда трудовите и осигурителни отношения на работниците и служителите от сферата на културата, беше подписан днес от кметът на Варна Иван Портних, Васил Василев - председател Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа“ във Варна и Анна Ковачева, председател на Регионалния съвет на КНСБ –Варна. Договорът обхваща работещите в културните институти на територията на община Варна – Регионален исторически музей, Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“. Чрез него се гарантира ежегодно осигуряване на средства за повишаване  на професионалната квалификация на служителите, както и за докторски дисертации, специализации, езикови курсове и др. Договорено е още допълнително месечно трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит не по малко от 1.1% върху основното трудово възнаграждение; Увеличени са допълнителните средства за образователна степен „доктор“  - в размер на 250 лв., и "доктор на науките“ - 300 лв.; Предвидени са допълнителни обезщетения от две брутни трудови възнаграждения  при пенсиониране или прекратяване на трудовите правоотношения на различни основания, както и заплащане на допълнително трудово възнаграждение в размер не по-малък от 0,15% от МРЗ за страната за час положен нощен труд.

"В навечерието на 24 май - Ден на българската писменост и култура, се радвам, че с нашите социални партньори правим още една крачка в надграждането на подкрепата към хората, посветили професионалния си живот на развитието на културата във Варна. Във времена на кризи - политически, икономически и духовни, Вашата работа е безценна!", обърна се кметът към присъстващите.

Той поздрави екипа на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков", която тази година навършва 140 години, със спечеленото преди дни национално отличие "Хвърчащите хора" на фондация "Детски книги". Наградата е за Жечка Кираджиева, главен библиотекар и завеждащ детския и средношколския отдел, за насърчаването на грамотността и четенето сред децата.

Поздравления бяха отправени и към екипа на Градската художествена галерия "Борис Георгиев", който вчера получи награда "Варна" за проведени успешни художествени форуми.

 "Благодаря и на Регионалния исторически музей, който не само съхранява, но и популяризира нашето културно-историческо наследство на Варна. По информация на д-р Владимир Славчев в момента част от съкровището от Варненския халколитен некропол е на обиколка в Северна Америка. В момента е част от престижна изложба в Чикаго, която преминава при голям интерес. След това предстои да бъде представено в Националния музей на Канада", каза кметът Иван Портних.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Цена за 500 грама ягоди без изписана и цената за килограм е нарушение

Цените трябва да са в левове, с включени всички данъци и такси, като и да бъдат недвусмислени, лесно разбираеми, ясно и четливо изписани и да не въвеждат потребителя в заблуждение
Цена за 500 грама ягоди без изписана и цената за килограм е нарушение
81

Търговците на плодове и зеленчуци в насипно състояние са длъжни да обявяват цените за килограм, напомнят от онлайн платформата „Ние, потребителите“ по повод медийни публикации и коментари в социалните мрежи, че тези продукти масово се продават с цени за 100 грама или за половин килограм. Това може да заблуди клиентите, че стоката е по-евтина.

Съгласно Закона за защита на потребителите, търговците са длъжни за продаваните в насипно състояние стоки да посочват цената за единица мярка, като в случая това е килограм.

Ако плодовете са поставени в опаковка, трябва да са известни цената за количеството в нея и цената за един килограм. Изключение правят случаите, в които продажната цена и цената за единица мярка са идентични. Това означава, че дори търговецът да реши да продава 500 гр ягоди в кутийка, той не може да заобиколи разпоредбите и да посочи само цената за съответното количество – трябва да посочи и колко струва 1 килограм.

Освен това, при предлагане на предварително опаковани стоки, обозначените продажна цена и цена за единица мярка следва да се отнасят за нето тегло на стоката. Т.е. недопустимо е да се включва и да се заплаща от потребителя теглото на опаковката.

Обозначаването на продажната цена и цената за единица мярка става чрез етикети, ценоразписи, табели или по друг подходящ начин. Цените трябва да са в левове, с включени всички данъци и такси, като и да бъдат недвусмислени, лесно разбираеми, ясно и четливо изписани и да не въвеждат потребителя в заблуждение.

Редно е търговците да коригират поведението си, а потребителите да бъдат по-внимателни за обозначаването на цените, когато пазаруват.

2023 © Варна е