Мобилно меню

По-добри възнаграждения в сферата на културата осигурява Община Варна

Подписан беше нов Колективен трудов договор
По-добри възнаграждения в сферата на културата осигурява Община Варна

Нов Колективен трудов договор, който урежда трудовите и осигурителни отношения на работниците и служителите от сферата на културата, беше подписан днес от кметът на Варна Иван Портних, Васил Василев - председател Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа“ във Варна и Анна Ковачева, председател на Регионалния съвет на КНСБ –Варна. Договорът обхваща работещите в културните институти на територията на община Варна – Регионален исторически музей, Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“. Чрез него се гарантира ежегодно осигуряване на средства за повишаване  на професионалната квалификация на служителите, както и за докторски дисертации, специализации, езикови курсове и др. Договорено е още допълнително месечно трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит не по малко от 1.1% върху основното трудово възнаграждение; Увеличени са допълнителните средства за образователна степен „доктор“  - в размер на 250 лв., и "доктор на науките“ - 300 лв.; Предвидени са допълнителни обезщетения от две брутни трудови възнаграждения  при пенсиониране или прекратяване на трудовите правоотношения на различни основания, както и заплащане на допълнително трудово възнаграждение в размер не по-малък от 0,15% от МРЗ за страната за час положен нощен труд.

"В навечерието на 24 май - Ден на българската писменост и култура, се радвам, че с нашите социални партньори правим още една крачка в надграждането на подкрепата към хората, посветили професионалния си живот на развитието на културата във Варна. Във времена на кризи - политически, икономически и духовни, Вашата работа е безценна!", обърна се кметът към присъстващите.

Той поздрави екипа на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков", която тази година навършва 140 години, със спечеленото преди дни национално отличие "Хвърчащите хора" на фондация "Детски книги". Наградата е за Жечка Кираджиева, главен библиотекар и завеждащ детския и средношколския отдел, за насърчаването на грамотността и четенето сред децата.

Поздравления бяха отправени и към екипа на Градската художествена галерия "Борис Георгиев", който вчера получи награда "Варна" за проведени успешни художествени форуми.

 "Благодаря и на Регионалния исторически музей, който не само съхранява, но и популяризира нашето културно-историческо наследство на Варна. По информация на д-р Владимир Славчев в момента част от съкровището от Варненския халколитен некропол е на обиколка в Северна Америка. В момента е част от престижна изложба в Чикаго, която преминава при голям интерес. След това предстои да бъде представено в Националния музей на Канада", каза кметът Иван Портних.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Билетчето за влака поскъпва средно с 20%

Актуализират се и цените за резервация на запазено седящо място и място за пътуване в спален и кушет вагон
Билетчето за влака поскъпва средно с 20%

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак заради драстичното увеличаване на разходите на дружеството през последните няколко години. Увеличението ще бъде средно с 20% и влиза в сила от 7 май 2024 г. Без промяна ще останат цените на железопътните карти „Дете“, „Учащ“, „Семейство“ „ТПЛ“ и „Възрастен“, които са на символична стойност от 1,00 лв.

Националният железопътен превозвач не е променял своите цени от началото на 2012 г., с изключение на индексиране през 2020 г. с 1.8%. Само за периода от 2021 г. до края на 2023 г. разходите на дружеството са се увеличи с 23.2%. В това се включват увеличенията в основните разходи за гориво, електроенергия и трудови възнаграждения на служителите, като се има предвид, че БДЖ е един от най-големите работодатели в страната. По данни на Националния статистически институт индексът на инфлация за периода 2021 - 2023 г. е 31.9%. Това е причината, според дружеството да актуализира цените си спрямо повишените разходи.

Цените на билетите за пътуване с влак ще бъдат увеличени средно с 20% в зависимост от вида на превозния документ. Актуализират се и цените за резервация на запазено седящо място и място за пътуване в спален и кушет вагон. Увеличение ще има и в абонаментните карти и картите „Класик” и „Младеж“. Те дават право на 50% намаление от цената на билета за пътуване във втора класа на пътническите и бързите влакове при неограничен брой пътувания за една година от датата на издаване на картата.

Превозът на деца до 7-годишна възраст ще се осъществява безплатно срещу предоставяне на документ, удостоверяващ възрастта на детето и задължително издаване на билет с нулева стойност. При пътуване със спален вагон и ползване на отделно легло отпада необходимостта да се заплаща половината стойност на билета за пътуване на деца до 7 години.

2024 © Варна е / снимка: БДЖ